Soarele inca nu rasarise deasupra casei din San Marino a lui Ahmed H. Zewail, cercetator la Caltech – celebrul Institut de Tehnologie din California – când a sunat telefonul.
Soarele inca nu rasarise deasupra casei din San Marino a lui Ahmed H. Zewail, cercetator la Caltech – celebrul Institut de Tehnologie din California – când a sunat telefonul. La capatul firului se afla un reprezentant al Academiei Regale Suedeze. S-a scuzat ca il deranjeaza, dar avea o stire destul de importanta sa-i transmita. Mai ales ca urmatoarele 20 de minute aveau sa fie probabil ultimele de viata linistita pentru el. Dupa aceea, lumea intreaga avea sa afle oficial ca i se decernase premiul Nobel pentru Chimie pe anul 1999!
Fericit ca cei peste zece ani de munca i-au fost rasplatiti cu cea mai inalta distinctie la care poate visa un om de stiinta, Prof. Zewail, un egiptean-american, detinator, din anul 1990, al catedrei „Linus Pauling” de chimie de la Caltech, a declarat la conferinta de presa organizata imediat dupa aflarea rezultatului, ca cercetarea sa nu ar avea de fapt nici o aplicatie practica. Lucrurile pot insa foarte bine sa nu stea asa. Pentru ca ceea ce a facut el este un lucru nu doar extrem de spectaculos, dar si cu totul remarcabil. Folosind lumina laser, el a realizat… cea mai rapida camera de luat vederi din lume. Aceasta poate „vedea” fenomene care dureaza o femtosecunda, adica o milionime de miliardime de secunda! Sau, daca vreti o alta comparatie, o femtosecunda este tot atât de mica fata de o secunda, cât este o secunda fata de… 32 de milioane de ani! Aceasta noua metoda (care de fapt a si dat nastere unui nou domeniu al chimiei fizice, numit femtochimia) permite urmarirea „pe viu” a reactiilor chimice. Si nu are acest lucru nici o aplicatie practica? Se vor putea studia de acum inainte procesele de suprafata si astfel sa imbunatatim catalizatorii, sa intelegem mai bine mecanismul dizolvarii si al reactiilor intre substantele aflate in solutie, sa urmarim cresterea polimerilor si astfel sa dezvoltam noi materiale, utile de exemplu in electronica etc. Ca sa nu mai vorbim de perspectivele pe care le deschide in studiul sistemelor biologice! Si mai departe? In ceea ce priveste aceste extrem de scurte intervale de timp, ele constituie totusi o limita – mai rapid decât atât nu se concepe sa se desfasoare o reactie chimica. Tocmai de aceea descoperirea lui Ahmed Zewail a produs o adevarata revolutie in chimie si nu numai. La aflarea vestii, Presedintele Egiptului l-a sunat pentru a-l felicita personal pentru al doilea premiu Nobel care revenea Tarii Faraonilor dupa ce Naguib Mahfouz primise in 1988 Premiul Nobel pentru literatura.
Specia care se reconstituie în natura
Crocodilii siamezi si-au facut reaparitia în apele unei regiuni izolate din Cambodgia...
Comentarii