Ideea caA noile tehnologii ne îmbunAtATesc viaTa a devenit o axioma. Deja nu mai putem trai fara noile tehnologii, de la drone la Inteligenta Artificiala. Cel putin aceasta mentalitate se vrea a fi implementata. Chiar daca unele tehnologii se doresc a fi fundamentale pentru civilizatia umana, în vreme ce altele, doar simple exercitii de creativitate.
Implanturile multifunctionale
Ceea ce acum un deceniu parea o idee s.f., azi, microcipurile implantabile sunt o realitate. Este vorba despre niste microcipuri multifunctionale de marimea unui bob de orez care se pot introduce sub pielea utilizatorului. Conform producatorului, microcipurile ar îmbunatati viata de zi cu zi a celor care aleg sa le foloseasca, atunci cand vine vorba de accesarea locuintelor, a birourilor si chiar a salii de gimnastica, toate cu simpla apasare a mainii.
Microcipurile implantabile sunt, de asemenea, concepute pentru a contine detalii legate de apelurile de urgenta, informatii despre profilul de pe retelele de socializare si chiar achizitionarea biletelor electronice pentru evenimente sau calatorii cu trenul. Evident, astfel de beneficii se pot obtine si cu aplicatii instalate de dispozitivele mobile (laptop sau telefoane mobile), dar noua tehnologie ajuta în lipsa acestora. Microcipurile sunt introduse chiar deasupra degetului mare al utilizatorului, folosindu-se o seringa.
Se afirma ca procedura costa aproximativ 180 de dolari, pana în prezent peste 4.000 de suedezi ar fi adoptat deja tehnologia. Asta pentru ca deja unele companii se adapteaza la viitor. De pilda, cea mai mare companie de transport feroviar din Suedia va permite navetistilor sa-si foloseasca noile microcipuri în loc de bilete si chiar se vorbeste despre faptul ca aceasta tehnologie ar putea fi utilizata în curand pentru efectuarea platilor în magazine si restaurante.
Embrioni sintetici
În plin scandal al copiilor modificati genetic care s-au nascut în China, aflam ca oamenii de stiinta olandezi au anuntat o descoperire revolutionara în domeniul stiintelor embrionare: ei au creat embrioni sintetici de soareci fara a folosi spermatozoizi si ovule. Se scot în prim plan implicatiile promitatoare pentru tratarea infertilitatii umane. Fara a se pomeni nimic despre riscuri sau etica, asa cum a fost în cazul copiilor nascuti în China, Lulu si Nana, prin intermediul tehnologiei CRISPR, realizat de omul de stiinta chinez He Jiankui.
Cercetatorii de la Institutul MERLN de Medicina Regenerativa si Tehnologie din Olanda au folosit celule de soarece, care nu erau celule sexuale traditionale, pentru a crea „structuri asemanatoare blastocistului”. Prin utilizarea a doua tipuri diferite de celule stem din soarece, s-au obtinut celule asemanatoare cu cel al unui proces traditional de formare a embrionului. Cand aceste structuri au fost plasate în uterul soarecilor de sex feminin, ele au crescut timp de cateva zile.
Coordonatorul cercetarii, dr Nicolas Rivron, a declarat ca echipa sa va putea acum sa genereze un numar mare de astfel de embrioni pentru a fi studiati în detaliu. Pe de alta parte, recunoaste cercetatorul, „eforturile ar putea fi compromise, deoarece orice lucru legat de ingineria genetica tinde sa provoace o controversa bioetica”.
Maimute clonate
Faptul ca cercetatorii chinezi tintesc cat se poate de sus în domeniul ingineriei genetice, o dovedeste si ultima reusita anuntata recent: o echipa de oameni de stiinta chinezi „a clonat cinci maimute, cópii identice ale unui specimen unic”, dupa cum transmite si Agerpres.
Maimutele, se sustine în jurnalul chinez de limba engleza National Science Review, „sunt clone ale unui tanar macac mascul care fusese modificat genetic pentru a suferi tulburari de ritm circadian”.
Cercetatorii, angajati ai Institutului de Neurostiinte din cadrul Academiei Chineze de Stiinte din Shanghai, sustin ca „maimutele clonate sunt ideale pentru cercetarea potentialelor remedii pentru tulburarile de somn, în cazul celor cu probleme precum depresia sau bolile neurodegenerative”. Sa amintim ca primele maimute clonate, botezate Zhong Zhong si Hua Hua, s-au nascut anul trecut, cercetatorii chinezi folosind aceeasi tehnica ca si în cazul nasterii primei fiinte clonate, „oita Dolly”, pe 5 iulie 1996. Dolly a trait aproape sapte ani, ramane de vazut cat vor trai maimutele clonate în China.
Drum care încarca bateriile
Tot din Suedia vine stirea ca aceasta tara intentioneaza sa introduca transportul fara combustibili fosili pana în anul 2030! Pentru asta, guvernul suedez a pus în aplicare ceea ce ar putea fi un pas crucial pentru ca acest lucru sa devina realitate. O portiune de sosea de langa Stockholm a fost echipata cu dispozitive de încarcare a vehiculelor electrice în timp ce ruleaza. Proiectul, numit eRoadArlanda, foloseste o tehnologie similara cu cablurile aeriene care încarca bateriile troleibuzelor si autobuzelor electrice. Diferenta este ca aceste cabluri aeriene sunt acum construite în asfalt. Soseaua a devenit electrica!
Odata ce vehiculul „simte” ca este pe drumul electric, un brat coboara pe sosea si astfel poate încarca bateria masinii. Sistemul functioneaza indiferent de conditiile meteo. Desi proiectul este conceput pentru a alimenta camioanele electrice grele, el va putea fi folosit si pentru încarcarea bateriilor autoturismelor si autobuzelor electrice. Plata va fi efectuata prin facturarea soferului fiecarui vehicul în functie de cantitatea de energie electrica pe care a folosit-o pe „soseaua electrica”. eRoadArlanda a finalizat construirea a 2 kilometri de drum electric pe o autostrada publica, ca parte a testului, si intentioneaza sa extinda aceasta tehnologie si în alte parti ale tarii.
Apa din aer
O echipa de constructori din California (SUA) a reusit sa creeze masini care sa produca tone de apa potabila proaspata pe zi, direct din aer! Reusita a fost recompensata cu un premiu de 1,5 milioane de dolari. Masinile sunt numite Skywater (Apa din cer) si au fost create de compania Skysource/Skywater Alliance, o echipa de experti din Venetia (California). Masinile, care sunt adapostite în cutii metalice uriase, sunt de fapt generatoare de apa atmosferica obtinuta din condensarea vaporilor de apa din aer si transformarea lor în apa potabila. Aceste generatoare pot fi alimentate cu energie solara sau arderea biocarburantilor. Sistemul este foarte potrivit pentru gospodarii, în agricultura sau chiar în cazuri de urgenta.
Echipa Skysource/Skywater Alliance a primit prestigiosul premiu Water Abundance XPRIZE chiar de la XPRIZE, o organizatie nonprofit din California, care uneori organizeaza competitii orientate catre crearea de solutii pentru problemele lumii, cu premii de milioane de dolari. În acest caz a fost vorba de un concurs întins pe o perioada de doi ani care a cautat sa gaseasca raspunsuri la criza globala de apa prin intermediul dezvoltarii de noi tehnologii.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii