Fiul unui consilier regal, Niépce s-a nascut in orasul Chalon-sur-Saone si a studiat la Angers, fizica si chimia fiind materiile sale preferate. Izbucnirea Revolutiei franceze l-a facut sa-si tradeze clasa sociala si sa se inroleze, entuziasmat, in Armata Revolutionara. In 1794 este lasat la vatra si se casatoreste, stabilindu-se la Nisa. Impreuna cu fratele sau, Claude, incepe sa lucreze la un nou motor, care folosea expansiunea aerului, in urma unor mici explozii. In 1807, ei obtin un brevet de inventie, semnat de imparatul Napoleon, pentru un motor pe care-l numesc „Pyreolophore” – primul motor cu combustie interna din lume.
In 1816, Nicéphore incepe cercetarile pentru fixarea imaginilor proiectate pe partea posterioara a camerelor obscure. Dupa numeroase experimente esuate, in 1818 reuseste sa capteze o imagine care ramane „fixata” timp de trei luni. In 1822, cu ajutorul inventiei sale, imprima pe o placuta de sticla acoperita cu bitum de Iudeea imaginea papei Pius al VII-lea. Insa, dupa un an, imaginile realizate astfel dispar.
In 1827 capteaza imaginea unor cladiri pe o placa de cositor – este singura imagine ramasa de la Niépce. Dupa doi ani, incepe colaborarea cu savantul Louis Daguerre, un specialist in fenomenul camerei obscure. Cei doi incearca o multime de solutii pentru a fixa imaginile pe placi metalice. In cele din urma, ei folosesc ca agent fotosensibil un distilat de ulei de lavanda si obtin imagini dupa un timp de expunere de… opt ore!
Niépce denumeste procesul „physautotype”. Pe 5 iulie 1833, Niepce moare subit, fara ca inventia lui sa fie recunoscuta oficial. Insa Daguerre ii va continua eforturile, reusind sa realizeze primele „dagherotipuri”, bazate pe ideile prietenului sau.
GABRIEL TUDOR
Comentarii