Editura Humanitas Fiction a lansat la sfarsitul lunii ianuarie, in colectia Raftul Denisei, romanul Satul neamtului sau Jurnalul Fratilor Schiller de Boualem Sansal, tradus in limba romana de Bogdan Ghiu. Publicat inainte de capodopera 2084. Sfarsitul lumii (Humanitas Fiction, 2016), romanul Satul neamtului sau Jurnalul fratilor Schiller leaga intr-un ritm halucinant, prin jurnalele alternate ale lui Rachel si Malrich Schiller, doua epoci istorice si doua regimuri politice: nazismul si islamismul fundamentalist.
„Intr-o suburbie pariziana a anilor 1990 in care islamismul radical nu conteneste sa avanseze, doi frati ajung sa ispaseasca crima ramasa nepedepsita a tatalui lor, fost ofiter nazist, inginer chimist participant la Solutia Finala, dar care se ascunsese in Algeria, unde functionase ca instructor paramilitar. Fiul cel mare, Rachel, duce asumarea vinii la extrem, cel mic, Malrich, alege sa actioneze. Un roman obsedant, bazat pe fapte reale, si o implacabila judecata morala a istoriei recente, cu pagini memorabile si necrutatoare cu care sa ne putem inarma impotriva tentatiilor si regresiilor fobice ce asalteaza lumea contemporana. O panoramare a lumii actuale care ne poarta prin Franta, Algeria, Germania, Austria, Polonia, Turcia, Egipt, unind lagarul de exterminare de la Auschwitz cu periferiile Parisului. Pesimismul meditativ al lui Rachel si edificarea sfasietoare a lui Malrich ii determina pe fratii Schiller sa aleaga doua cai diametral opuse”.
Iata si o mostra de stil: Au trecut sase luni de la moartea lui Rachel. Avea treizeci si trei de ani. Intr-o zi, cu doi ani in urma, ceva s-a rupt in mintea lui si a inceput sa alerge intre Franta, Algeria, Germania, Austria, Polonia, Turcia, Egipt. Intre doua calatorii, citea, rumega in coltul sau, scria, delira. Si-a pierdut sanatatea. Apoi locul de munca. Apoi mintile. Ophélie l-a parasit. Intr-o noapte, s-a sinucis. Se intampla pe 24 aprilie anul acesta, 1996, in jurul orei 23. Nu stiam nimic despre problemele lui. Eram tanar, aveam saptesprezece ani cand ceva s-a rupt in mintea lui, o apucasem pe-un drum gresit. Pe Rachel il vedeam foarte rar, il evitam, imi tinea neincetat predici. Imi pare rau s-o spun, este fratele meu, dar sa fii atat de bun cetatean te-apuca groaza. El avea viata lui, eu o aveam pe-a mea. Era ceva sef intr-o mare firma americana, avea gagica lui, casa lui, masina lui, cartea lui de credit, totul era calculat la secunda, in vreme ce eu ma speteam 24/24 cu toti sinistratii din cartier.
Despre Boualem Sansal sa spunem ca s-a nascut la 15 octombrie 1949 in Teniet el Had, Algeria. Debuteaza in 1999 cu Le Serment des barbares, al carui manuscris l-a trimis prin posta la Gallimard, recompensat, in Franta, cu Premiul pentru primul roman si Premiul Tropiques. Au urmat romanele: L’Enfant fou de l’arbre creux (2000), Dis-moi le paradis (2003), Harraga (2005). In 2008 a aparut Satul neamtului sau Jurnalul fratilor Schiller (Le village de l’Allemand ou Le journal des frères Schiller; Humanitas Fiction, 2018, roman urmat de Rue Darwin (2011), 2084. Sfarsitul lumii (2015, Humanitas Fiction, 2016 si Le train d’Erlingen ou La metamorphose de Dieu (2018). Boualem Sansal a mai publicat povestiri si trei volume de eseistica. In 2012 statul francez i-a acordat titlul de Chevalier des Arts et des Lettres, iar in 2013 Academia Franceza i-a decernat Marele premiu pentru Francofonie. Locuieste in Algeria, in orasul Boumerdès.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii