Exista dovezi suficiente pentru a afirma ca inteligenta si inventivitatea umana sunt conditionate la modul vital de natura, cu tot ce inseamna ea: plante, nevertebrate, pasari, pesti, mamifere. Cel mai bun exemplu in acest sens il constituie incredibilele inventii ale lui Leonardo da Vinci.
Un raport halucinant
O fiinta pe care de cele mai multe ori o ignoram, fie si numai faptul ca este foarte mica si o strivim sub picior e insecta, indiferent din ce specie. Totusi, micuta ganganie, poate manata de instincte geniale, reprezinta un adevarat tezaur de idei, sugestii, maiestrie constructiva si comportamentala etc. Si se pare ca descoperirea acestora se afla abia la inceput. Si nu o fac neaparat savanti, ci o echipa alcatuita din zece studenti, ingineri si designeri francezi de elita. Proiectul Pokiwa, la care lucreaza ei, a fost conceput tocmai pentru „punerea in opera” si valorizarea puterilor ascunse ale insectelor.
Trebuie stiut ca raportul global dintre numarul insectelor si cel al oamenilor este uluitor: nu mai putin de 150 de milioane de insecte la un om! Iar noi nu ar trebui sa le exterminam, ca sa extragem cat se poate mai mult din potentialul urias reprezentat de ele. Insectele se misca mult si fac mult zgomot, iar germenii ideii Pokiwa se bazeaza pe extragerea unei parti din energia lor.
Greierii, producatori de electricitate
In vederea concretizarii ideii, inventatorii intentioneaza sa puna la punct un gen de retea de o serie intreaga de captatori. Ca design, aceasta ar putea lua forma unui buchet de flori artificiale. Fiind realisti, tinerii recunosc ca nu pot asigura astfel iluminatul unui intreg oras, dar cel putin furnizarea de electricitate pentru un parc, pe durata noptii, ar fi posibila. Aceasta e doar o parte a proiectului, caci membrii echipei sunt fascinati si de sunetele produse de insecte, ei lucrand la un sistem capabil sa capteze sunetele ambientale. De la 60 de decibeli in sus, acestea pot fi convertite in electricitate. Or, cei mai multi dintre noi stim cam cum „canta” greierii; zgomotul produs de ei prin frecarea de corp a picioruselor atinge intre 100 si 120 de decibeli.
Tinerii de la Pokiwa intentioneaza sa isi aprofundeze cercetarile si cunostintele, mergand in bidonvilele din Manaus (Brazilia), pentru a vedea in spatiile lor de existenta diferite specii amazoniene de insecte. Sigur, chiar si pentru o tara ca Franta, o problema importanta in acest sens o reprezinta insuficienta fondurilor pentru cercetare.
Totusi, membrii echipei sunt optimisti, afirmand ca acesta constituie doar inceputul unei povesti frumoase, care poate si ar trebui sa fie transformata in realitate. Pentru ca e foarte clar: „infinitul mic” se afla departe de a-si fi spus ultimul cuvant.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii