In conditiile dramatice in care sonda europeana Beagle, conceputa si finantata de britanici, s-a pierdut la amartizare, sperantele se indreapta spre cele doua sonde NASA, care confirma descoperirea apei pe Marte, facuta de MarsExpress.
Pe malul unei mari
„Una dintre cele mai senzationale descoperiri ale acestei noi misiuni martiene ii apartine sondei Opportunity”, care s-a asezat pe solul martian in marele platou Meridiani Planum, teritoriul unei vechi mari cu apa sarata, mediu propice pentru existenta vietii.
In conditiile dramatice in care sonda europeana Beagle, conceputa si finantata de britanici, s-a pierdut la amartizare, sperantele se indreapta spre cele doua sonde NASA, care confirma descoperirea apei pe Marte, facuta de MarsExpress.
Pe malul unei mari
„Una dintre cele mai senzationale descoperiri ale acestei noi misiuni martiene ii apartine sondei Opportunity”, care s-a asezat pe solul martian in marele platou Meridiani Planum, teritoriul unei vechi mari cu apa sarata, mediu propice pentru existenta vietii. Aceasta este declaratia lui Steve Squyres, directorul stiintific al programului. Actualele sonde NASA confirma astfel descoperirea misiunii MARS Express care in ianuarie a.c. a furnizat prima dovada directa a existentei apei inghetate pe Marte. Performanta a fost realizata cu autorul instalteiei OMEGA, un spectometru cu imagini care a analizat spectrul infrarosu al luminii solare reflectate de moleculele de pe Marte.
Un program ambitios.
Dupa ce Opportunity descoperise clor si brom in stâncile martiene, producând o adevarata senzatie printre cercetatori, noile rezultate, verificate de câteva grupuri de cercetatori independenti, justifica continuarea ambitiosului program de cercetari menite sa confirme existenta microbilor pe Marte si în final sa „verifice” daca si cum va putea si omul într-o zi sa supravietuiasca acolo. Ed Weiler, Administratorul adjunct al NASA, a si declarat de altminteri ca Marte este „planeta cea mai asemanatoare cu Terra”!
„Motivele imprimate în straturile de roca fina indica prezenta unor graunte de sedimente de dimensiunea unui fir de nisip, care au facut corp comun, fiind ridate pe o adâncime de 5 cm sau poate mai mult, de apa care curgea cu o viteza de 10-50 cm/s”, a explicat John Grotzinger de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts. Probele prelevate din zona marii martiene nu doar ca evidentiaza aceste sedimente, dar ele indica prezenta apei sarate. „Acest tip de roca este ideal pentru prezervarea urmelor vietii microbiene” specifica Steve Squyres, doar ca sondele martiene nu sunt echipate pentru astfel de analize. Dupa cum glumeste tot el, „ele sunt un fel de dinozauri în comparatie cu viata microbiana pe care o cautam”. A cunoscut Marte o perioada de umiditate suficient de îndelungata pentru a permite aparitia si dezvoltarea vietii? Acesta este raspunsul cel mai important pe care l-ar putea furniza cei doi roboti, cu care se va ramâne în contact pâna la sfârsitul lui aprilie sau chiar mai mult daca bateriile lor vor mai fi functionale si dincolo de aceasta data. Ceea ce se asteapta este ca viitorii mesageri ai omului pe planeta-sora a Pamântului sa fie echipati pentru a putea colecta dovezile vietii microbiene si sa aduca probele „acasa” pentru a putea fi analizate în laboratoarele terestre. Atunci doar, poate, vom avea raspunsul definitiv la înca o enigma!
Arca lui Noe localizata pe Imago Mundi
Oamenii de stiinta au descifrat cea mai veche harta din lume gravata...
Comentarii