In general, cancerul de plamani se trateaza cu doze mici de radiatii si prin chimioterapie. In situatii incurabile, eficacitatea radio chimioterapiei e extrem de redusa, doar 1,1% dintre pacienti isi prelungesc viata cu 5 sau mai multi ani. Un tratament deosebit de incurajator care ajuta sistemul imunitar sa lupte împotriva celulelor tumorale, se afla intr-o faza înaintata, in curs de testare. Cu prilejul celui de-al 45-lea Congres mondial oncologic organizat de American Society of Clinical Oncology din iunie a.c., care a reunit 30 de participanti la Orlando, SUA, a fost prezentata o noua metoda terapeutica împotriva cancerului de plamani.
O maladie ce constituie prima cauza a deceselor: 1,3 milioane de morti pe an. Cu atat mai îngrijorator e faptul ca frecventa maladiei a crescut de 4 ori la femeile cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani. Vedeta congresului a fost vaccinul terapeutic Stimvax realizat de Laboratorul Merck Serono, care va inaugura o noua generatie de tratamente in cazul tumorilor la care procentul de supravietuire nu depaseste 15% (fata de 75% in cazul cancerului de san). Obiectivul vaccinului Stimvax nu e acela de a preveni aparitia tumorii ci de a o distruge.
Se administreaza pacientilor non operabili, tratati in prealabil prin radio-chimioterapie, pentru a stimula sistemul imunitar, obligandu-l sa recunoasca celulele canceroase si sa le distruga. Vaccinul, care se bazeaza pe o proteina denumita MUC 1, supraexprimata in acest tip de tumoare, a fost testat cu succes pe loturi de zeci de pacienti non operabili, dar fara metastaze. Administrat regulat subcutanat, vaccinul a permis supravietuirea nesperata cu 2-8 ani in cazul pacientilor cu afectiuni grave. In urma acestor rezultate, terapia a fost extinsa la peste 1000 de pacienti din lume. O parte dintre oncologi afiseaza o rezerva prudenta fata de acest vaccin, asteptand concluziile definitive ale urmatoarelor demersuri terapeutice.
DORIN MARAN
Comentarii