Se vor implini in curand cinci decenii de la primul zbor uman in cosmos si „stim ca nu stim nimic” in privinta Sistemului Solar, cu atat mai putin a galaxiei. Pana in prezent, omul nu a reusit sa ajunga mai departe de Luna si se pare ca prea curand nu vom pune piciorul pe Marte. In aceste circumstante, optimismul manifestat in urma cu o generatie, cu privire la cucerirea spatiului extraterestru, a scazut considerabil si tot mai multi savanti pledeaza pentru o explorare cosmica realizata de roboti si nu de temerari astronauti, asa cum preconizau autorii de literatura science-fiction, cu ani in urma…
„Misiunile robotice sunt mult mai ieftine si pot oferi o serie intreaga de informatii dar ele nu aprind imaginatia populara la fel de mult si nu vor permite omenirii sa se extinda in spatiu, ceea ce ar trebui sa fie, in opinia mea, strategia noastra, ca rasa, pe termen lung. Daca omenirea va vrea sa supravietuiasca si in urmatorul milion de ani, ea nu are alta solutie decat sa plece in spatiu, acolo unde nimeni nu a mai fost inainte”, spunea, anul trecut faimosul fizician Stephen Hawking, reflectand duelul dintre cele doua tabere existente la ora actuala – cea care pledeaza pentru o cucerire a spatiului facuta de om si o alta, ce sustine ca la nivelul actual de evolutie, singura solutie eficienta ar fi explorarea cosmosului de catre roboti.
Unde fugim de pe Terra
La ora actuala, NASA opereaza peste 50 de sonde spatiale care studiaza Terra si au atins deja marginile Sistemului Solar, de la Mercur la Pluto. Alte 40 misiuni americane fara echipaj uman sunt in proiect iar agentiile spatiale din Europa, Rusia, Japonia, India si China au deja sau sunt pe cale sa construiasca proprii roboti spatiali. S-ar parea, asadar, ca responsabilii programelor spatiale nu prea iau in calcul posibilitatea trimiterii spre alte planete a unor misiuni umane. Si totusi, astronomul Jim Bell, de la Universitatea Cornell si autor al cartii „Ilustrate de pe Marte”, noteaza ca „…s-ar putea crede ca savantii implicati in explorarea spatiala prin intermediul robotilor resping din start misiunile cu astronauti, ca inutile si costisitoare.
Si totusi, ele sunt absolut esentiale pentru reusita programului nostru de explorare”. Motivul este evident: robotii vor face doar ceea ce sunt programati sa faca; iar ei nu sunt programati sa detecteze si sa studieze anomaliile, necunoscutul, formele de viata care nu sunt bazate pe carbon si care ar putea exista pe alte planete sau sateliti. Robotii actuali nu pot detecta decat forme de viata specific terestre, dar nimic nu ne face sa credem ca n-ar putea exista si alte mecanisme vii, de o structura diferita, pe care niste oameni le pot identifica”, explica Bell.
In opinia sa, insa, deocamdata robotica pare a fi singura solutie pentru explorarea Sistemului Solar, intrucat ar fi prea riscanta trimiterea in universul sideral a unor echipaje umane. „Practic, am trimite acei astronauti la o moarte aproape sigura. Exista o multime de pericole de care trebuie sa tinem seama, de la radiatii la fragmente meteoritice. Apoi, mai este si problema costurilor – o racheta cu echipaj uman ar necesita costuri infinit mai mari decat o sonda robotica.”
Stephen Hawking, ilustrul teoretician al gravitatiei si al gaurilor negre, care ocupa actualmente catedra Lucasiana de la Cambridge, detinuta candva de Isaac Newton, are o opinie total diferita, pledand pentru implicarea cat mai rapida a oamenilor in explorarea cosmica. Recent, el a starnit rumoare declarand ca ar trebui alocat un sfert din resursele financiare ale planetei in vederea punerii pe orbita a cat mai multor navete spatiale cu echipaj uman! „Daca nu vom porni mai rapid spre stele, vom pieri!”, pare a fi deviza lui. Potrivit calculelor sale, in sistemele solare apropiate ar putea exista cel putin 10 planete similare Terrei.
„Nu ne putem aventura spre ele cu tehnologia actuala, dar trebuie sa o facem in urmatorii 200-300 de ani, deoarece calatoriile interstelare de durata trebuie sa fie scopul nostru primordial, singura sansa de supravietuire a rasei umane, atunci cand Pamantul isi va epuiza resursele”, considera Hawking.
GABRIEL TUDOR
Comentarii