Nikola Tesla ramane, pana in zilele noastre, exemplul tipic de „geniu neinteles”. Contemporanii nu l-au putut recepta la adevarata lui valoare iar ideile sale, precum cele vizand, de pilda, „raza mortii”, au fost considerate, la vremea respectiva, utopii. Nici posteritatea n-a fost mai ingaduitoare, numele lui Tesla intrand in ultimele decenii intr-un nedrept con de uitare. Savantul s-a nascut in noaptea de 9 spre 10 iulie 1856 in orasul Smiljan, in Croatia, unde tatal sau, Milutin, era preot. A inceput studiile in Smiljan si le-a continuat la Real Gymnasium din Gospic. In 1870 a fost primit ca elev la Gymnasiul Real Superior din Karlovac (Carlstadt) din Croatia.
In 1875 a intrat la Institutul politehnic din Graumltz (Graz) pentru a studia ingineria electrica. În 1878 a început studiile de matematica si fizica la Universitatea din Praga. Nu le va finaliza insa, fiindca, din cauza mortii tatalui sau a trebuit sa munceasca, spre a-si intretine familia. S-a angajat la Central Telegraph Office din Budapesta. Aici va descoperi principiul campului magnetic rotitor, care va permite realizarea motorului electric de curent alternativ. Din Budapesta ajunge la Paris, obtinand un post la Continental Edison Company – o companie franceza. Va pleca la New York în 1884 cu doar 4 centi în buzunar, si va fi angajat de marele inventator si industrias Alva Edison.
Dar în 1885 ei se despart, Edison nedorind sa dezvolte motoarele de curent alternativ propuse de Tesla. În 1887 gaseste un sponsor si infiinteaza Tesla Electric Company. Din 1887 pana în 1888 a realizat si brevetat toate tipurile de motoare de curent alternativ precum si sistemul de transmitere a energiei în curent alternativ, care permiteau transportul energiei electrice la înalta tensiune. Nikola Tesla are peste 700 de patente obtinute in SUA si Europa! Dupa 1934 s-a preocupat de fisiunea nucleelor atomice, folosind in experimente generatoare electrostatice de inalta tensiune. Va muri in imprejurari stranii, in ianuarie 1943, intr-o camera de hotel din New York.
Comentarii