In Europa s-a declansat o adevarata isterie fata de razele ultraviolete (UVB), care au depasit de aproape zece ori valoarea suportata de piele. Zece minute in plin soare pot transforma orice neg intr-unul malign. Se intampla si in vecini – Austria, Polonia, Ungaria – iar hartile realizate din satelit arata si Romania sub norul rosu. Deja in tarile europene autoritatile au intrat in alerta; in Ungaria, de exemplu, jandarmii interzic persoanelor sub 18 ani sa practice sportul in aer liber in perioada de maxima expunere, intre orele 11.00 si 16.00.
Copiii, cei mai amenintati
Ingrijorata de numarul din ce in ce mai mare al bolnavilor care se prezinta la consultatie cu arsuri solare, Comunitatea Europeana este de saptamani in alerta. Concentratia de UVB deasupra Ungariei si Poloniei a inregistrat valoarea de 9,4, pe o scala de la 1 la 10, unde 10 este maxim. Aceasta inseamna ca s-au inregistrat radiatii UVB de noua ori mai mari decat poate suporta pielea noastra.
Altfel spus, o expunere de zece minute la soare, intre orele 11.00 si 16.00, produce arsura solara care poate transforma orice neg pigmentar intr-unul malign. Doua arsuri solare la copii sub 14 ani duc la inzecirea riscului de aparitie a melanomului malign dupa varsta de 20 de ani. Pur si simplu pielea umana nu mai poate suporta radiatiile.
Verdictul e serios si ar trebui sa avem mesaje de avertizare in toata presa si pe toti stalpii. Din pacate, in Romania nu se masoara oficial UVB. In aceste conditii, unii parinti isi trimit in mod inconstient copiii la strand in miezul zilei, stau la soare fara niciun fel de protectie, iar apoi alearga la medic cu arsuri; deseori, mult prea tarziu pentru prevenirea cancerului de piele. N-o spunem noi, ci o arata registrele de consultatii ale medicilor dermatologi. Foarte multi pacienti au arsuri solare. S-au inzecit cazurile de displazie, de stari precanceroase, in care se recomanda deja excizarea.
Masuri de securitate a pielii
Astfel stand lucrurile, nu avem ce face altceva, decat sa ne protejam din proprie initiativa de razele ucigase. Medicii ii sfatuiesc pe parinti sa nu tina deloc la soare copiii sub un an, iar cei peste un an, doar cu crema de protectie solara si doar in afara orelor de risc. Esentiala este protectia cu crema de protectie solara adaptata fototipului fiecaruia, dar cu cat factorul de protectie este mai mare, cu atat este mai bine. Pentru copii sunt importante cremele cu factor de protectie 50 sau 50+. Nu trebuie sa uitam de ochelarii de soare, pentru ca razele UVB duc la arsuri de retina. Si, foarte important, ultravioletele UVB trec si prin apa, asa ca cei care stau in bazine sau in mare sunt la fel de expusi ca si cei de pe mal. Dupa arsuri, este esentiala hidratarea, dusurile cu apa rece, iar pacientul trebuie sa se prezinte la medic, mai ales daca prezinta greata sau varsaturi.
Alerta va fi valabila toata vara si abia dupa ce Pamantul se va departa de Soare vom putea rasufla usurati.
Plus si minus… Radiatii
Razele UVB provoaca inrosiri si arderi ale pielii. Efectele lor se limiteaza la epiderma. Ele produc un bronz intarziat, ce apare dupa formarea pigmentului negru al pielii, numit melanina, dupa 48-72 de ore de la expunere. Razele UVB sunt principala cauza a cancerului de piele. Vitamina D3 produsa de razele UVB ajuta la mentinerea in organism a unui nivel sanatos de calciu si fosfor, care contribuie la prevenirea rahitismului si a osteoporozei, la fel ca si la alte afectiuni fizice si cutanate.
Razele UVA penetreaza straturile profunde ale pielii, deteriorand astfel fibrele de elastina si de colagen ale dermei. Razele UVA nu ard pielea, precum cele UVB, dar produc o pigmentare in minutele urmatoare expunerii, care nu este datorata formarii unei noi melanine, ci oxidarii melaninei deja prezente in piele. Prin razele UVA se produce o bronzare de scurta durata. Pentru motivele expuse mai sus, se recomanda populatiei sa evite expunerea de lunga durata intre orele 11.00 si 16.00 si sa ia celelalte masuri de precautie.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii