Copilul care creste într-o familie fara stari conflictuale si linistita va avea o evolutie armonioasa a dezvoltarii lui, fata de copiii ce traiesc în familii dezorganizate si asista la frecvente stari tensionate. În acest sens, este nevoie de o preocupare atenta din partea parintilor, bunicilor sau a fratilor mai mari, fara însa a sufoca personalitatea micutului, pentru a realiza protectia afectiva necesara. La acest lucru pot colabora toate persoanele implicate în educatia copilului. Este foarte important ca, înca din primele zile de viata, mama sa-i asigure copilului dragostea si protectia ei. Sugarul este o fiinta delicata, fiind dependent afectiv de prezenta parintilor, de un climat de siguranta si de echilibru. Ulterior, în evolutia copilului apar perioade de atasament selectiv sau de dorinta de independenta, toate guvernate de dorinta de apreciere, sustinere si încurajare.
Necazuri de parinte
Mediul exterior are si el un aport consistent în dezvoltarea copilului, prin influenta benefica a razelor soarelui, a aerului curat, a temperaturii, a umiditatii si chiar a presiunii atmosferice. Acest fapt conduce la diferente de crestere si dezvoltare, dar si la o rezistenta diferita fata de infectii. În procesul de calire a organismului, deosebit de utila este si folosirea frecventa a apei pentru igiena corporala, dar si pentru hidratare. În functie de varsta copilului, se recomanda plimbari în aer curat combinate cu elemente de exercitii fizice, ce binedispun copilul si îi cresc imunitatea. Exercitiile fizice aplicate înca din primul an de viata sub forma masajelor usoare la sugar, apoi a gimnasticii specifice varstei si ulterior prin practicarea unui sport potrivit posibilitatilor sale, contribuie la tonifierea musculaturii, întarirea articulatiilor, a imunitatii si stimularea cresterii si dezvoltarii copilului.
Multi parinti vin deseori la cabinetul medicului, remarcand astenia cronica a copilului, spunand: „Se scoala mai obosit decat se culca”, „Nu mai are pofta de mancare”, „Raceste din ce în ce mai frecvent”, „Este neatent la ore” sau „Nu mai învata la fel de bine”. Daca încercam sa vedem care este cauza reala a acestor simptome, vom remarca existenta a unul sau mai multi factori perturbatori. Acestia pot fi: activitatea dezordonata, cu nerespectarea orelor de somn, vizionarea în exces a programelor TV, a jocurile pe calculator, alimentatia nerationala lipsita de vitamine si minerale. Ce vom face în acest sens?
Ce ne facem?
În primul rand, vom trata eventualele afectiuni acute sau cronice ale copilului, la sfatul medicului specialist. Apoi, aplicand un program corect de somn si alternand activitatea mentala (învatatul) cu cea fizica si cu o alimentatie echilibrata, bazata pe produse naturale, se poate obtine o reteta de succes a unei sanatati depline. Fitoterapia recomanda mugurii de pin, frunzele de menta, cimbrul de cultura, echinaceea pentru cresterea imunitatii si prevenirea afectiunilor respiratorii de sezon. La acestea se adauga un aport corect de proteine, grasimi nesaturate, lactate, dulciuri nerafinate, preparate atractiv si sanatos, vitamine si minerale din fructe si legume, fapt ce va conduce la o dezvoltare fizica si psihica echilibrata. Activitatea sportiva (înot, gimnastica, atletism, fitness) desfasurata sub îndrumarea unui specialist va putea preîntampina si efectele negative ale cresterii staturale brute sau a pozitiei incorecte din banca, evitand astfel aparitia curburilor patologice ale coloanei vertebrale (cifoza, scolioza sau cifo-scolioza).
Oboseala din clasa, de multe ori cauzata de lipsa „marelui” dejun de dimineata sau de culcatul la ore tarzii, poate fi înlaturata prin adoptarea unui stil de viata rational, fapt ce ne va aduce bucuria de a avea copii fericiti, sanatosi si inteligenti. În cazul în care, totusi am observat o modificare de postura sau de aspect a coloanei vertebrale sau o modificare negativa a starii de sanatate a copiilor nostri (apatie, lipsa poftei de mancare, somnolenta, febra, voma, eruptii cutanate etc.) este bine sa consultam din timp medicul de familie sau pediatrul, pentru a remedia imediat si eficient situatia aparuta.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii