Pe toate meridianele, se vorbeste cu infrigurare despre… incalzirea planetei, fenomen cauzat de efectul de sera. Unii oameni de stiinta insa incearca – dimpotriva – sa ne convinga ca Pamantul intra treptat intr-o noua era glaciara. Altii se refera la inversarea polilor terestri si, implicit, la schimbari climatice drastice. Realitatea, chiar daca nu o intelegem, suntem sortiti sa o traim pe pielea noastra. Astazi, caci ce va fi peste un veac sau un mileniu vom mai vedea (sic!). Pana una-alta, va prezentam cateva recorduri care au drept protagonist Frigul, un performer de admirat, dar care ne da cateodata si fiori.
In Univers si… mai aproape
Ati zice poate ca nu prea ne intereseaza pe noi ce ierni au extraterestrii traitori la mii de ani-lumina de noi, dar aflati ca temperatura intergalactica cea mai scazuta, cunoscuta pana in prezent, s-a inregistrat la doi pasi de noi (daca ne raportam la distante cosmice), mai exact la Grenoble, in Franta: -273,1499ºC, fix; celebrul „zero absolut” sau „0 Kelvin”, unde presiunea devine nula si deci nu mai poate scadea, ea reprezentand forta exercitata asupra unei suprafete. Dar de ce apare acest 0K (zero Kelvin) pe Pamant?
Pentru ca valoarea respectiva a fost obtinuta in laboratoare speciale. Altfel, temperatura Universului este de circa 3K. In Sistemul nostru solar, diferenta cea mai mare dintre temperatura diurna si cea nocturna s-a inregistrat (de la distanta, desigur) pe Mercur, planeta cea mai apropiata de Soare: peste 600ºC. Aici, ziua sunt circa 430ºC, in timp ce minima coboara noaptea la -180ºC. Sa precizam ca Mercur nu are atmosfera si ca o zi aici e lunga cat 88 din cele terestre.
Pamantul, deocamdata
Cand incepem sa ne lipim de calorifere, pe la 5-10ºC, nu ne inchipuim ca o planeta pitica din Sistemul solar, Eris, detine deocamdata recordul temperaturilor negative. De peste cinci ori mai mica decat Terra, situata in centura de asteroizi numita Kuiper, ea are cam -250ºC, potrivit astronomilor. Cum stam insa cu planeta noastra? Pe 21 iulie 1983 (cand noi probabil transpiram), la statia sovietica de cercetari polare „Vostok”, din Antarctica, s-au inregistrat -89,2ºC. De altfel, zona e ideala pentru asemenea recorduri. Ea e constituita dintr-un strat de gheata foarte gros si jumatate de an sta cufundata in intunericul noptii polare.
Cand s-a inregistrat temperatura amintita, razele soarelui nu mai scaldasera zona de peste trei luni. Apoi, „Vostok” se afla la altitudinea de 3400 metri, in inima continentului antarctic, unde nu apare influenta oceanului. Si inca o curiozitate: daca astazi temperatura terestra medie este de 15sC, media minima estimata de oamenii de stiinta a coborat la -40ºC! E drept, asta se-ntampla cu 750 de milioane de ani in urma. Cauza – diminuarea drastica a bioxidului de carbon (gaz cu efect de sera) din atmosfera, prin absorbtia lui de catre oceanul planetar. In prezent, asistam la fenomenul invers. Pana cand?
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii