In ultimii ani, coroborand informatiile transmise de sateliti cu propriile lor observatii, specialistii in geodinamica a ajuns la concluzia ca Pamantul isi mareste volumul intr-un ritm tot mai accelerat. Unii ar spune ca fenomenul este benefic, data fiind cresterea demografica, intrucat am avea astfel mai mult spatiu locuibil… Lasand gluma deoparte, trebuie insa sa recunoastem ca lucrurile nu stau deloc pe roze si ca, daca aceasta dilatatie accelerata continua, nu peste multa vreme se va produce o incalzire puternica in adancurile si la suprafata planetei, care va atinge temperaturi de mii de grade, precum cele de pe Soare.
Recent, o echipa de geologi rusi a dat publicitatii un raport ce demonstreaza fara echivoc ca Peninsula Crimeea se apropie de continent (in speta de Rusia) intr-un ritm mult mai rapid decat pana acum. Ultimele masuratori, efectuate in 1982, dovedisera ca viteza de deplasare este de 0,9 cm pe an. Acum, viteza a crescut la 3 cm pe an, fapt ce demonstreaza accelerarea proceselor tectonice pe Terra, fenomen ce nu va aduce nimic bun, in perspectiva, pentru viata pe planeta.
Cine este responsabil de aceasta accelerare? Cu siguranta catastrofele naturale din ultimele decenii. De pilda, eruptia vulcanului Pinatubo, de la mijlocul anilor '90, a avut asupra mediului un efect mai devastator decat cel al tuturor emisiilor poluante eliberate de activitatea umana de un secol incoace! Si mai devastator a fost cutremurul produs in decembrie 2004, in Asia, urmat de cel mai puternic tsunami din istoria cunoscuta, care a provocat, spun specialistii, o modificare in inclinarea axei de rotatie a Pamantului.
Pe de alta parte, expertii NASA, centralizand datele obtinute de la satelitii geostationari, au ajuns la concluzia ca raza planetei creste cu un milimetru pe an iar nivelul apei din oceanul planetar se ridica, la randul sau. Cea mai spectaculoasa crestere a fost observata la lacul Baikal, care se extinde cu doi centimetri pe an. Volumul Pamantului creste cu o rata anuala de 515 kilometri cubi, rata ce ii stupefiaza, realmente, pe oamenii de stiinta.
Cu alte cuvinte, Terra se umfla intr-un ritm trepidant iar acest lucru duce, spune profesorul moscovit Serghei Novikov, la o incetinire a rotatiei in jurul Soarelui. Consecinta este ca zilele vor fi mai lungi iar distanta fata de astrul central al Sistemului Solar creste in medie cu 22,6 metri pe an. In acest ritm si pe baza simularilor efectuate pe computer, ce au dovedit ca, in urma cu 3 miliarde de ani ziua avea doar 19 ore, specialistii rusi considera ca peste cateva milioane de ani ziua terestra va avea 25 de ore.
Pe atunci insa, planeta se va fi transformat deja intr-o uriasa sfera de foc, caci procese termonucleare similare celor produse pe Soare vor incepe sa se declanseze, in maruntaiele planetei, de indata ce masa acesteia va depasi pragul critic. Efectele colosalei presiuni vor transforma Pamantul intr-o uriasa bomba cu hidrogen. Unde se vor afla atunci urmasii oamenilor? Asta nici Nostradamus n-ar fi putut spune…
GABRIEL TUDOR
Comentarii