Terra are probleme cu..
Terra are probleme cu… gravitatia!
Ceva straniu se întâmpla chiar sub picioarele noastre în ultimii patru ani (mai precis, din 1998): gravitatia terestra „a schimbat vitezele” si de unde de-a lungul ultimelor câteva secole Pamântul se tot „îngrasa” ca un balon de cauciuc care este umflat, acum a început sa devina din ce în ce mai plat, „umflatura” continuând doar de-a lungul Ecuatorului. Desi cercetatorii se asteptau la o modificare a formei Pamântului, fenomenul i-a luat oarecum prin surprindere. Decompresia de dupa epoca glaciara ar fi indicat o continuare a umflarii uniforme a Terrei. Se stie ca desi nu exista o relatie directa între gravitatie si forma Pamântului, cele doua sunt totusi legate. Aici va trebui sa fie cautata explicatia.Cine este de vina?
Christopher Cox de la Centrul Spatial Goddard al NASA si colegii sai au fost la început uluiti de schimbarea brusca a câmpului gravitational terestru si de aplatizarea lui. O topire sporita a gheturilor polare nu furniza suficienta apa pentru ridicarea înregistrata a nivelului marilor; materialul din crusta nu se putea deplasa atât de repede de la Poli la Ecuator; nici rocile topite din zona centrala. Modificarile atmosferice? Nu exista date care sa le sprijine pe post de „cauza primara”. Atunci?
„Vinovata” pare sa fi fost gasita modificarea cursului curentilor oceanici. Care are drept consecinta „mutarea” unor enorme mase de apa dinspre Poli spre Ecuator, ceea ce explica aplatizarea câmpului gravitational terestru la cei doi Poli si cresterea „umflaturii” ecuatoriale. Stiinta facuta… cu gratie!
De la Newton pâna astazi problema masurarii gravitatiei a fost mereu una actuala. Satelitii artificiali, mai ales, ofera o metoda precisa si… „originala”: urmarim modificarile de distanta între doi sateliti, datorate fortei de gravitatie exercitate de Terra asupra lor! Aceasta este de altfel si principala sarcina a experimentului GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment), vizând tocmai lansarea unei perechi de sateliti care sa permita cea mai exacta determinare a modificarilor câmpului gravitational terestru. De ce? Pentru ca trebuie sa stim neaparat care sunt…Consecintele?
Studiile de pâna acum au pus în evidenta zone, cum ar fi în largul coastelor Indiei, cu gravitatie mai mica decât normalul. În Pacificul de Sud gravitatia este mai mare. Toate acestea pot furniza informatii fundamentale despre compozitia interna a Terrei si date neasteptate despre trecutul nostru. Oferindu-ne o sansa esentiala de a ne asigura singurul lucru pe care îl mai putem îmbunatati – viitorul!
Kiribati, prima tara de pe Pamânt care intra în noul an
Când Soarele va apune în seara zilei de 31 decembrie a acestui...
Comentarii