La o distanta foarte mare de trio-urile afone pe care industria muzicala româneasca le arunca pe piata într-o veselie (vezi cazul 3 sud-est si alti tot felul de "trei" luati de pe strazi dosnice de cartier), se afla grupuri muzicale adevarate, mai putin cunoscute, dar cu atât mai valoroase. Acesta este si cazul trio-ului Irina-Maria Lupescu (vioara), Ioana Delioran (pian) si Elena-Laura Miron (oboi), un grup format din trei tinere interprete de muzica clasica, educate la cel mai înalt nivel, pline de talent, tinere de mare perspectiva.
Este vorba, practic, despre Generatia mileniului trei, interpreti de exceptie educati de pedagogi români si straini de exceptie. Casa de discuri Electrecord a scos pe piata un compact disc intitulat Performers for the third millennium, în care trioul amintit interpreteaza lucrari de Chopin, Loeillet, Hindemith, Liszt, Enescu si Constantinescu. Am ascultat aceasta mica bijuterie muzicala în care cele trei fete dau masura talentului lor. Mai important decât ce mi s-a parut mie este însa lansarea pentru marele public a acestui CD, lansare pe care Electrecord o organizeaza pe 3 octombrie a.c., în sala "George Enescu" a Universitatii nationale de muzica Bucuresti, si care este un adevarat eveniment discografic. Va fi prezenta la acest moment cultural autentic, pe lânga responsabili ai casei de discuri, si conf. univ. Doina Dacian (pian). Le dorim tinerelor interprete o cariera stralucita si daca se poate sa-si depaseasca maestrii într-un viitor cât se poate de apropiat.
OPERA ROMÂNA, LA BANGKOK
Artistii Operei Nationale din Bucuresti sunt, din 8 septembrie a.c., într-un turneu la Bangkok, în Thailanda, cu ocazia celei de a IV-a editii a "Festivalului International de cântec si dans, festival care s-a desfasurat în marele Centru Cultural si care s-a încheiat pe 25 septembrie. Cu aceasta ocazie, artistii români au prezentat doua spectacole cu opera "Aida" de Verdi si alte doua cu operele "Cavaleria Rusticana" de Mascagni si, respectiv, "Paiate" de Leoncavallo, iar orchestra Operei Nationale din Bucuresti a sustinut un concert simfonic, colaborând cu prestigioase companii de balet din Rusia, Franta si Australia. La pupitrul orchestrei s-au aflat Robert Luther (SUA), Adrian Morar (România), iar printre solisti, sa-i amintim pe Mariana Colpos, Ecaterina Tutu, Melania Ghiolda, Nikola Kitan (Macedonia), Eduard Srebnitkii (Ucraina), Stefan Ignat, Sorina Munteanu, Roxana Briban, Vasile Martinoiu, Iordache Basalic, Florin Diaconescu, Rodica Orcheseanu.
Comentarii