– Exista vreo legatura intre fazele Lunii si declansarea cutremurelor?
– Soarele are si el o contributie in acest sens?
– Se pot face predictii seismice in functie de fazele celor doi astri?
Pentru a afla raspunsurile la aceste intrebari am solicitat opinia a doi specialisti in domeniul astronomiei si seismologiei
– Domnule IULIAN BREAHNA, sunteti profesor de astronomie la Facultatea de Matematica, Universitatea „Al. I.
– Exista vreo legatura intre fazele Lunii si declansarea cutremurelor?
– Soarele are si el o contributie in acest sens?
– Se pot face predictii seismice in functie de fazele celor doi astri?
Pentru a afla raspunsurile la aceste intrebari am solicitat opinia a doi specialisti in domeniul astronomiei si seismologiei
– Domnule IULIAN BREAHNA, sunteti profesor de astronomie la Facultatea de Matematica, Universitatea „Al. I. Cuza” si director al Observatorului Astronomic din Iasi, observator ce a adapostit din 1951 pâna acum Statia Seismica, dependenta în prezent de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamântului. Aici a lucrat o buna bucata de vreme matematicianul-seismolog Constantin FântânA cu care ati colaborat la o lucrare ce a dat nastere în ultimul timp la diverse comentarii si interpretari. In ce a constat de fapt aceasta colaborare?
– Nu intâmplator Statia Seismica din Iasi si-a gasit adapost la Observator. Trebuie stiut ca seismologia româneasca a aparut si s-a dezvoltat pe lânga astronomie avându-l ca promotor pe unul din prestigiosii directori ai Observatorului Astronomic din Capitala, regretatul academician Gheorghe Demetrescu, parintele seismologiei românesti. Am plecat de la observatii initial intâmplatoare: unele cutremure vrâncene au avut loc când Luna era noua sau plina. Acele evenimente intâmplatoare au inceput sa se inmulteasca surprinzator când am luat in consideratie si cutremurele din alte puncte ale globului comunicate prin mijloacele de informare. Fara indoiala ca mijloacele de informare si posibilitatile de prelucrare de dinainte de 1989 nu ne-ar fi permis sa intreprindem o cercetare cu intentia de a gasi o corelare intre declansarea cutremurelor si fazele Lunii. As putea spune ca Internetul si calculatorul au propulsat asemenea investigatii, ce au condus la un volum foarte mare de date urmând sa poata fi prelucrate ani de zile daca nu ar fi existat aceste minuni ale tehnologiei moderne numite calculatoare. Pornind de la o baza de date continând 38352 de cutremure ce au avut loc in intervalul 1964-2000, cu magnitudinea mai mare de 5 pe scara Richter, s-au calculat pentru acele momente pozitia si fazele Lunii in raport cu epicentrul cunoscut. Au fost luate in considerare cutremurele din zona ecuatoriala, cuprinsa aproximativ intre tropice (22 grade latitudine nordica si 22 grade latitudine sudica). Motivatia alegerii s-a datorat faptului ca intr-o perioada lunara de circa 30 de zile, Luna trece de doua ori la zenitul (punctul situat deasupra capului) tuturor localitatilor cuprinse in zona aleasa, când fortele perturbatoare provocate de Luna sunt maxime. In consecinta daca ar fi existat corelatia la care ne refeream mai sus, aceasta trebuia sa fie pregnanta in aceasta zona si nu in alta. Dupa prelucrarea si ordonarea rezultatelor dupa fazele Lunii, am constatat ca 15250 din cele 38352 de cutremure s-au declansat in vecinatatea momentelor când Luna era plina sau noua, 1231 la primul patrar, 1187 la al doilea patrar iar celelalte s-au distribuit in timpul fazelor intermediare. Fara putinta de a gresi, concluzia era evidenta: Luna este responsabila pentru declansarea timpurie a unor cutremure asa cum mareele oceanice si terestre sunt generate de aceeasi sursa.
– Dar de ce când e Luna noua si plina apar cele mai multe cutremure?
– Cauza trebuie cautata putin mai de-parte. Si Soarele are o contributie la declansarea cutremurelor, insa in mai mica masura. Fara a intra in amanunte, putem vorbi de o cauza luni-solara generatoare de forte perturbatoare periodice asupra scoartei terestre si apelor oceanice, cu efecte maxime atunci când cele trei corpuri, Soarele, Pamântul si Luna, sunt aproape in linie dreapta. Acest fenomen are loc in vecinatatea momentelor când Luna este plina sau noua. Efectele sunt minime când Luna este vazuta luminata doar pe jumatate (Luna la patrar).
– Domnule Constantin FântânA, sa reamintim care sunt cauzele producerii cutremurelor din punctul de vedere al seismologului.
– Pentru aceasta trebuie sa facem o mica incursiune in structura Pamântului. Spre interior, Pamântul are o structura foarte complexa care nu poate fi cunoscuta prin forajele actuale limitate la adâncimea de 10-12 km. Curios este faptul ca tocmai datorita cutremurelor s-a reusit sa se cunoasca o buna parte din structura Pamântului. Daca nu ar exista cutremure, atunci tot ce am sti despre interiorul Pamântului ar fi de natura ipotetica sau speculatii facute pe modele matematice. Noile conceptii privitoare la teoria placilor tectonice, caracterizeaza cutremurele ca fiind punctul final al unui proces lent si indelungat de acumulare a unor energii uriase ce pun in miscare relativa bucati imense (placile tectonice) din scoarta terestra numita litosfera. Placile tectonice sunt oarecum separate unele de altele dar au si parti in contact. Deplasarile placilor (cauzele deplasarilor sunt inca insuficient lamurite) pot fi clasificate in doua procese majore: cele de contact când placile se imping una spre cealalta sau luneca cu frecare una pe lânga alta si deplasari de subductie in care una din placi patrunde sub placa vecina. In ambele cazuri rocile care alcatuiesc marginile placilor sunt supuse unor procese de deformare lenta. Cutremurele nu reprezinta decât momentul in care energia acumulata in timpul procesului de deformare invinge rigiditatea rocilor si fortele de frecare dintre acestea. Seismul reprezinta pierderea echilibrului, deci pasul brutal, adesea devastator, catre o noua stare de echilibru vremelnic. Ca in orice proces de acumulare progresiva cu descarcare brusca, un factor exterior, sub forma unor forte cu efect asemanator celor implicate in proces, poate grabi momentul declansarii. Tocmai de aceea am considerat ca fortele perturbatoare de atractie a Lunii si Soarelui, in momentul când cele trei corpuri, Soarele, Pamântul si Luna, sunt aproape colineare, ar putea constitui un element favoravil in eliberarea energiilor acumulate. Am putea spune in acest context, cu un anumit risc, ca Soarele si mai ales Luna, reprezinta factori de atenuare a efectelor distrugatoare ce le provoaca cutremurele de pamânt, cele doua corpuri mentionate accelerând procesul de declansare si deci nepermitând acumulari suplimentare de energie devastatoare.
– Revenind la colaborarea astronomi-seismologi, ce ne puteti spune domnule prof. BreahnA despre cutremurul din 4 martie 1977? Dar despre cel recent din 24 mai? – Declansarea cutremurului din 4 martie vine in sprijinul cercetarilor noastre. La ora 21 si 21 de minute când a avut loc seismul, faza Lunii era 0.99 si deci mai trebuia foarte putin ca Luna sa fie plina (Luna plina este atunci când faza este 1). Recentul cutremur din 24 mai s-a produs când faza Lunii era 0.03 si deci aproape de Luna noua fapt ce, de asemenea, confirma cele stabilite de noi.
– Dar despre predictii ce ne puteti spune?
– Ceea ce am dori sa retina cititorii este faptul ca legatura dintre producerea cutremurelor si fazele Lunii nu are nici pe departe vreo implicatie in prevederea cutremurelor. Numai naivii pot avea incredere in acei ce spun ca se pot prognoza cutremurele asa cum se face in mod curent cu prevederea timpului. Ca sa discutam in termeni probabilistici, posibilitatea ca un cutremur sa se produca in vecinatatea momentelor când Luna este noua sau plina, urmare a cercetarilor noastre, este de 40%. Cu alte cuvinte din 100 de cutremure este posibil ca 40 sa se produca in acele momente, dar tot asa de bine ar putea sa nu aiba loc nici unul. Pe plan mondial se fac cercetari cu cheltuieli mari in privinta prognozarii insa cu exceptia unor cazuri cu totul izolate, rezultatele sunt incerte si deocamdata ramân tot in domeniul probabilistic. Unii seismologi sustin chiar ca ar fi daunator pentru populatie sa se anunte din vreme declansarea cutremurelor. Pentru a fi anuntata din vreme, populatia din zonele urbane trebuie pregatita pentru intâmpinarea unor asemenea evenimente: altfel, cei de la etajele superioare ale blocurilor de locuinte vor fi primii ce-si vor scoate afara chiar si galosii.
In actualul stadiu al cunoasterii, un cutremur se poate produce oricând nu numai in vecinatatea momentelor când Luna este plina sau noua. Elucidarea unor fenomene complexe cum sunt cutremurele de pamânt, nu se face cu inspiratii, si revelatii asa cum lasa unii sa se inteleaga.
Cum s-au adaptat speciile de pe Terra?
De la cei mai înalti munti la adâncurile oceanului, influenta omenirii a...
Comentarii