De mii de ani incoace, sau daca vreti, de la Adam si Eva, rasa umana s-a inmultit prin intermediul „pacatului originar”, parintii dand nastere la copii, care la randul lor au devenit, la timpul cuvenit, parinti, perpetuand specia. A fost o succesiune naturala, respectand legea firii si nimeni n-a indraznit, pana deunazi, sa viseze ca ea ar putea fi schimbata in vreun fel. Stiinta moderna l-a facut insa pe om sa se simta Dumnezeu: dupa ce au pus la punct procedeul controversat al clonarii, savantii recidiveaza, anuntand crearea, in laborator, a primelor ovule si spermatozoizi artificiali…
Este un proces ce ar putea schimba radical destinele rasei umane, oferind posibilitatea barbatilor si femeilor suferind de infertilitate (inclusiv a celor ramasi sterili in urma unui tratament anticanceros) sa aiba copii care, biologic, sa fie suta la suta ai lor. Cercetari la fel de revolutionare in domeniul procrearii sugereaza ca o „pilula-minune” ar putea indeparta menopauza, permitand si femeilor ajunse la varste inaintate sa aiba copii.
Copii facuti din… piele!?
Desigur, abilitatea de a genera viata pornind de la primul zigot declanseaza si o multime de intrebari legate de etica. Chiar unii savanti se intreaba: in conditiile posibilitatii ca un copil sa fie nascut exclusiv prin mijloace artificiale, care ar mai fi rolul barbatilor si femeilor? Ar mai fi, cu alte cuvinte, nevoie de parinti?
O serie de experimente sponsorizate de guvernul american si derulate sub egida Universitatii Stanford au dus la descoperirea unui „cocktail” de substante chimice si vitamine menite sa transforme celulele in ovule, respectiv spermatozoizii suficient de maturi incat sa poata fertiliza un zigot. Performanta ofera perspectiva ca intr-o zi, barbatii si femeile sa-si poata „creste” propriile elemente reproductive, pentru a le folosi in tratamente de fertilizare artificiala. Cercetatorii americani au folosit celule stem prelevate de la embrioni aflati in primele zile de viata dar spera acum sa poata repeta procesul cu celule din epiderma. Acestea vor fi expuse mai intai unui amestec destinat sa le „dea inapoi” ceasul biologic, pana la statutul de celule embrionice, inainte de a fi transformate in spermatozoizi si ovule. Faptul ca folosesc pielea unei anumite persoane – adica a viitoarei mame – face ca ovulul artificial sa nu fie respins de organismul acesteia.
Descoperirea ar putea dezlega multe dintre secretele producerii de spermatozoizi si ovule, ducand la implementarea unor noi tratamente medicamentoase pentru infertilitate, o conditie dramatica dar putin cunoscuta, ce afecteaza, in lumea moderna, unul din sase cupluri. „Ne nastem din spermatozoizi si din ovule dar nu stim mare lucru despre cum anume sunt fabricati acestia. Avem acum prilejul sa aflam extrem de multe amanunte despre dezvoltarea umana. O mai buna intelegere a acestor procese ar putea duce la fabricarea unor pilule capabile sa incetineasca instalarea menopauzei. De asemenea, ar face ca infertilitatea masculina sa ramana doar un termen de dictionar”, spune cercetatoarea Rija Reijo Pera.
Criticii si scepticii spun insa ca n-ar fi deloc indicat sa ne jucam cu „caramizile vietii”, asa cum am facut-o cu clonarea. Dr Peter Saunders, de la Christian Medical Fellowship, este de parere ca tratamentele etice de fertilizare in vitro ar trebui urmate, pentru ca „ele respecta sacralitatea vietii si a legaturilor maritale”. Fost chirurg, Saunders se intreaba: „De ce sa fabricam gameti artificiali si sa avortam 200.000 copii pe an cand exista atat de multe cupluri dornice sa devina parinti adoptivi? Mai curand decat de a apela la laboratoare pentru a ne imprumuta spermatozoizi si ovule, ar fi bine sa ne regandim stilul de viata: majoritatea cazurilor de infertilitate, in tarile dezvoltate, isi au originea in bolile cu transmitere sexuala. Ce facem noi acum este sa incercam sa folosim tehnologia pentru a compesa alegerea unui stil de viata gresit”.
Specialistul este de parere ca folosirea de gameti artificiali ar trebui supusa unui control strict. «Acesta nu este un domeniu in care putem spune „merge orice”. Ne jucam cu viata si este un joc periculos», a avertizat el.
GABRIEL TUDOR
Comentarii