• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 5 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 5 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Planeta revizitata

Planeta revizitata

8 iulie 2010
in Stiinta
A A

Respectul fata de natura si pentru animale al occidentalilor e binecunoscut. E deajuns sa urmarim cateva emisiuni pe Animal Planet ca sa vedem pana unde merge grija specialistilor fata de animale, ce eforturi medicale si financiare se fac pentru a vindeca o pasare cu o aripa franta sau un sarpe ranit de rotile unei masini. Intr-o serie de tari din Africa si Asia, animalele salbatice sunt insa o sursa de hrana si de trafic. Cat priveste padurile, acestea sunt distruse metodic pentru materie prima si pentru extinderea terenurilor agricole.

Occidentul face eforturi considerabile pentru a educa politica guvernelor in sensul prezervarii naturii, contribuind cu sume importante in cadrul actiunilor aferente. Uneori reusesc, alteori nu. Pe acest fundal, o serie de oameni de stiinta incearca sa exploreze zonele verzi si animalele amenintate in cadrul unor programe ambitioase, sa inventarieze speciile de animale si plante din zonele sensibile ale planetei, pentru a populariza efectele benefice ale biodiversitatii asupra ecosistemelor si, in final, pentru a crea o Arca a lui Noe stiintifica in context naturalist.

Terra incognita

 In ultima luna a anului trecut, 51 de specialisti din diverse domenii – biologi, zoologi, botanisti etc. – au explorat o „padure uscata” din Mozambic (in realitate, solul e relativ uscat). Prima dintr-o serie de expeditii naturaliste de mare amploare lansate de Muzeul National de istorie naturala din Paris si ONG-ul Pro-Natura International, in cadrul unui program care se va derula timp de 10 ani, denumit „Planeta revizitata”. Obiectivul este acela de a realiza un inventar de proportii al biodiversitatii in regiunile putin explorate, completand inventarele realizate pana in prezent, in conditiile in care potentialul speciilor in intreaga lume este de aproximativ 30 de milioane, dintre care doar 18 milioane de specii au fost descrise.

Alegerea Mozambicului ca destinatie prioritara s-a impus din 2007, zona „padurilor uscate” din apropierea litoralului fiind inclusa in primele 10 ecosisteme, cele mai amenintate din continentul african. Aici cresc 1.500 de specii de plante endemice care si-au pierdut 70% din terenul lor original. O zona prospectata intr-o foarte mica masura de oamenii de stiinta. O terra incognita, total neglijata de politica guvernamentala de conservare. Prima zona vizata  fost provincia Cabo Delgado, aflata la granita cu Tanzania. Dincolo de realizarea unui inventar al faunei si florei, cercetatorii si-au propus sa verifice daca padurile constituie in mod real un ansamblu ecologic coerent din Somalia si pana in Mozambic.

Un avantaj pentru padurile din provincie l-a constituit faptul ca timp de jumatate de secol nu au fost taiate. Populatia a parasit zona, bulversata de razboiul civil (1964-1992) si impanzita cu mine pana in 2007 cand au fost dezactivate. In aceste conditii, padurile au putut sa se regenereze. Expeditia pregatita cu 3 ani in urma (cu o finantare de 500.000 de euro) a beneficiat de fotografiile luate prin satelit si din elicopter. Contururile masivelor forestiere originale nu au putut fi insa identificate din cauza coroanelor bogate ale copacilor. In noiembrie 2008 au fost adunate primele esantioane si s-a incercat o prima delimitare a diferitelor formatiuni vegetale.

Din momentul in care cei 51 de exploratori au ajuns aici, in 2009, acestia s-au raspandit progresiv pe o suprafata de 18.000 km2, plecand de la trei centre de baza cu un aerostat, cu masini de teren, insotiti de tehnicieni, piloti de aerostat, soferi, alpinisti, bucatari. In prima etapa, raspanditi pe teren de dimineata pana seara, cercetatorii procedau la strangerea de esantioane la suprafata, in subsol, la mica adancime, in aer si in apa, folosind o mare parte din instrumentele de colectare cunoscute de naturalistii din secolele XVIII si XIX: sape, foarfece, plase de prins insecte, borcane etc. La care s-au adaugat aparate moderne, precum GPS-uri pentru localizarea specimenelor prelevate sau minilaboratoare pentru pregatirea esantioanelor in vederea decodarii ADN-ului etc. Odata intorsi in campamente, fiecare soparla, sarpe etc. au fost fotografiate, etichetate (numar, habitat, descriere etc.) si conservate in formol. Alte esantioane au fost conservate in alcool pentru analiza moleculara.

10 ani pentru exploatarea datelor

 Intr-o luna au fost colectate 25.000 de esantioane (reptile, insecte, moluste terestre, flori, frunze, fructe etc.) ce urmeaza fie triate si identificate. O munca „sisifica”, care-si va arata roadele intr-un deceniu. Dupa primele 5 luni de cercetare s-au identificat 22 de specii noi. Un motiv de entuziasm pentru cercetatori. Dar, un entuziasm umbrit de o mare deceptie. Tot mai multi oameni care au parasit zona se intorc in aceste locuri. Defrisarile sunt in plin avant si o parte din padurile identificate de cercetatori, pur si simplu nu mai exista.
 In ritmul actual al defrisarilor, in 20 de ani, padurile vor disparea. Intre timp, se pregateste urmatoarea expeditie in apele din sudul Madagascarului.

DORIN MARAN

ShareTweet
Articolul precedent

De la focul grecesc la cutremurele la comanda

Urmatorul Articol

De ce a murit Tuthankamon?

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Lumea secreta de sub piramidele egiptene

30 iunie 2025

Descoperirea unui al doilea oras subteran la Gizeh ridica întrebari fundamentale despre...

Spectacolul cunoasterii

Gelul electric care vindeca ranile

23 iunie 2025

Dezvoltat din ingrediente naturale, un nou tip de gel ar putea deveni,...

Spectacolul cunoasterii

De ce a disparut omul de Neanderthal?

16 iunie 2025

Primii reprezentanti ai speciei Homo sapiens ar fi putut beneficia de protectie...

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Spectacolul cunoasterii

Cea mai înalta piramida sau forma de relief naturala?

2 iunie 2025

O „colina” ciudata, care se înalta din mijlocul padurii tropicale amazoniene, cunoscuta...

Spectacolul cunoasterii

Robotul care sustine fizic persoanele vârstnice

26 mai 2025

În conditiile în care populatia îmbatrâneste într-un ritm accelerat, sprijinul oferit persoanelor...

Urmatorul Articol

De ce a murit Tuthankamon?

Roma

15 iulie 1085 - Moartea lui Robert Guiscard

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.