Industrializarea masiva, despaduririle excesive si degradarea continua a mediului reprezinta un pericol de care inca multi oameni nu sunt constienti. O descoperire de ultima ora, realizata de cercetatori canadieni, vine sa confirme aceste temeri: daca poluarea planetei va continua, nu peste multa vreme stirpea barbateasca o sa dispara…
Aamjiwnaang este o comunitate indiana din Canada, nu departe de granita cu Statele Unite. De decenii, aici exista o echipa de hockey formata din pusti de pana la 15 ani, veritabila pepiniera de staruri pentru ligile profesioniste nord-americane. De cativa ani, insa, echipa nu s-a mai format. Motivul? In Aamjiwnaang nu s-a mai nascut nici un baiat, ci doar fete. Comunitatea, inconjurata de zeci de uzine chimice, reprezinta o ilustrare dramatica a fenomenului remarcat, in ultimele decenii, in tari precum Canada, Statele Unite, Suedia si Japonia.
„Omenirea se afla intr-o situatie de risc biologic”
La nivel planetar, schimbarile nu sunt remarcabile, dar specialistii recunosc ca sunt reale: in lume se nasc tot mai putini baieti, anomalie intalnita mai ales in tarile puternic industrializate, unde si gradul de poluare este mai ridicat. In Statele Unite, anul trecut s-au inregistrat, fata de anul 1970, cu 17 bebelusi de sex masculin mai putin, la 10.000 de nou nascuti, ceea ce inseamna, per total, 135.000 mai putini baieti – se arata intr-un studiu publicat sub egida Enviromental Health Perspectives.
Desi unii experti sugereaza ca schimbarea este parte a unui model ciclic, aparut in mod natural in dinamica populatiei, altii considera ca o modificare profunda este pe cale sa se produca, determinata fiind de factori precum contaminarea mediului si diversele tipuri de stres, cauzate de traiul haotic din zilele noastre. „Modul de compensare al naturii este de a produce mai multi barbati decat femei, crescand posibilitatea ca ambele sexe sa ajunga la varsta reproductiva in numar egal.
Dar in ultimele decenii s-a produs o diferentiere clara in raportul dintre sexe. Acesta reprezinta un indicator al sanatatii populatiei si astfel de schimbari neasteptate si inexplicabile ar putea fi un important semnal ca omenirea se afla intr-o situatie de risc biologic”, spune Devra Davis, director la Center for Environmental Oncology, din cadrul Universitatii Pittsburgh. Ceea ce este mai grav e faptul ca si in tari unde statisticile arata ca in trecut se nasteau mai putine fete, precum statele Americii Latine, Finlanda, Norvegia, Marea Britanie, Olanda, Italia, numarul baietilor a cunoscut o scadere dramatica.
Un numar important de studii, realizate in ultimii doi ani in tari dezvoltate ale planetei, par sa indice si cauza acestei situatii: expunerea la substante poluante precum pesticidele, mercurul, plumbul si dioxina. Pe de alta parte, exista presupuneri ca si substantele chimice sintetice, cunoscute ca inhibitori endocrini, ar afecta grav fetusii masculini, in timpul perioadelor critice ale dezvoltarii intrauterine sau ar afecta nivelul de testosteron si calitatea spermei, la barbati.
„Fenomenul este ingrijorator, cu atat mai mult cu cat an de an poluarea este tot mai intensa. In acest ritm, riscam ca, nu peste multa vreme, intreaga planeta sa fie afectata de aceste schimbari, cauzate de factorii toxici. Un avertisment in acest sens am primit inca din anul 1976, cand explozia unei uzine chimice din Seveso, Italia, a declansat un nor de dioxina ce s-a imprastiat in toata regiunea. Timp de sapte ani, in acea zona, parintilor care aveau mari nivele de dioxina in sange nu li s-au mai nascut deloc baieti. Asadar, exista pericolul ca situatia sa se repete, la scara planetara, si insasi existenta omenirii sa fie periclitata”, afirma Ralph Catalano, profesor de sanatate publica la Universitatea Berkeley, California.
GABRIEL TUDOR
Comentarii