PRECAUTIE Oamenii nu stiu când se va intâmpla aceasta, dar se pregatesc de pe acum pentru o posibila intâlnire cu fiinte extraterestre inteligente.
Cu antena sa de 64 m, radiotelescopul de la Parkes, Australia, este unul din cele implicate in programul de urmarire a semnalelor cosmice printre care se presupune ca vom descifra la un moment dat semnalul inteligent care ne va face legatura cu celelalte lumi coexistente cu noi.
PRECAUTIE Oamenii nu stiu când se va intâmpla aceasta, dar se pregatesc de pe acum pentru o posibila intâlnire cu fiinte extraterestre inteligente.
Cu antena sa de 64 m, radiotelescopul de la Parkes, Australia, este unul din cele implicate in programul de urmarire a semnalelor cosmice printre care se presupune ca vom descifra la un moment dat semnalul inteligent care ne va face legatura cu celelalte lumi coexistente cu noi. Astronomii se asteapta sa fie vorba de un semnal cu o frecventa intre 1 – 10 000 MHz. De ce? Pentru ca frecventele din acest domeniu sunt cele care traverseaza cel mai bine atât spatiul cosmic, cât si atmosfera terestra sau a celorlalte planete. Dificultatile tehnice ale cautarii sunt insa imense, ceea ce explica si numarul mic de statii participante. Una dintre acestea apartine Centrului National pentru Cercetare al Italiei si se afla situata lânga Bologna. Aici pot fi analizate simultan 24 de milioane de canale radio! Cea mai mare problema provine din faptul ca… se lucreaza orb, adica, dupa cum spune Stelio Montebugnoli, directorul observatorului, „nu se stie spre ce stea sa fie indreptat radiotelescopul, sperându-se totusi ca semnalul va avea o frecventa bine definita, putând astfel sa fie usor distins printre semnalele aleatorii raspândite pe intreg spectrul de frecvente.”
Spionii cosmici
De ce nu-i auzim? Poate pentru ca semnalul lor este prea slab – motiv pentru care s-a sugerat construirea unei statii de ascultare pe Luna. Sau chiar in spatiul extaterestru liber. Proiectul „Focal” al Academiei Internationale de Astronautica prevede, asa cum explica cel care a si avut ideea, Caludio Moccone, lansarea unui… spion cosmic. O sonda cu doua antene, care sa ajunga intr-un punct, la o distanta de 550 de ori mai mare decât distanta Pamânt-Soare, unde Soarele sa poata fi folosit ca o …lupa, „adunând” undele radio deflectate de catre el. „Focal” ar servi astfel la captarea unor semnale de la distante de peste 100 de ori mai mari decât cele „auzibile” pe Pamânt. Si nu doar atât: pozitia in care se va afla ii va permite „sa arunce un ochi” si in centrul Galaxiei, acolo unde se presupune ca se afla celebra gaura neagra…
De la „farurile” gamma la mesajele genetice
Aceasta este, intr-adevar, o alta posibilitate. Chiar si in ceea ce priveste mesajele radio, astrofizicanul american Robin Corbet vorbeste de posibilitatea ca civilizatiile extraterestre sa ne „semnalizeze” folosind adevaratele „faruri” gamma care se afla raspândite in Cosmos. Ar fi pentru ei suficient sa localizeze o asemenea sursa de radiatii gamma care sa se afle in linie dreapta cu planeta lor si cu noi si apoi nu le-ar mai ramâne decât sa-si „acordeze” transmitatorul pe respectiva frecventa. Un fulger gamma ar aduce mesajul lor pe Terra. Dar exista si nenumarate alte posibilitati. De ce n-ar folosi laserii? Sa nu uitam ca laseri cu puteri de un milion de miliarde de wati, necesare pentru a emite pulsuri vizibile la distante de ani-lumina, sunt disponibili chiar si pe Terra. Si daca lumina laser are dezavantajul de a fi „slabita” de praful interstelar intâlnit, are, pe de alta parte, avantajul ca ar putea transmite o cantitate infinit superioara de informatie! Dar daca… Posibilitatile par limitate doar de disponibilitatile si curajul propriei noastre imaginatii. De ce, de pilda, nu s-ar recurge la un limbaj genetic? Oamenii pot astazi modifica micro-organisme in asa fel incât sa inscrie in secventa ADN-ului lor adevarate mesaje cifrate, care ar putea evident sa fie descifrate de o alta civilizatie, cu un nivel de dezvoltare egal sau superior noua. Dar deocamdata, e liniste…
Cum s-au adaptat speciile de pe Terra?
De la cei mai înalti munti la adâncurile oceanului, influenta omenirii a...
Comentarii