In urma cu patru decenii, dupa ce primii oameni puneau piciorul pe Luna, lumea era cuprinsa de un entuziasm de nedescris si toti visau cu ochii deschisi la ziua cand Marte avea sa fie si ea cucerita. Timpul a trecut insa fara ca acest lucru sa se intample, pentru ca dificultatile prezentate de un zbor atat de indelungat si pericolul radiatiilor cosmice i-au determinat pe responsabilii agentiilor spatiale sa nu se grabeasca a trimite astronauti pe planeta rosie. Anul acesta s-a desfasurat, asa cum scriam, la vremea respectiva, un experiment inedit, de simulare a unei calatorii pe Marte, intr-un laborator de pe Pamant. Acum, savantii vor sa mai faca un pas inainte, trimitand primele fiinte vii spre vecinul nostru cosmic…
Cei ce au prezentat acest proiect sunt tot savantii rusi, care vor lansa, in anul 2011, un robot spatial adapostind exemplare de Arabidopsis thaliana, o planta inrudita cu mustarul, tardigrad – o minuscula creatura marina, numita si „urs de apa”, mostre de drojdie de bere, ca si permafrost din Siberia. Alaturi de alte organisme microscopice, acesti reprezentanti ai vietii terestre vor fi trimisi pe Marte si se vor reintoarce „acasa” in 2014.
Microbii martieni ne-ar putea imbolnavi?
Experimentul – intitulat LIFE (Living Interplanetary Flight Experiment) este menit sa arate daca organismele vii pot supravietui neprotejate in spatiu pe perioade lungi, certificand astfel teoria panspermiei, care sustine ca organismele simple pot supravietui si ani intregi plutind prin spatiu si ca viata pe Terra ar fi putut veni din alte lumi. Misiunea Phoebos-Grunt va dura 34 de luni si va purta spre Marte mostre de viata intr-o carcasa de titaniu cu diametrul de cativa centimetri.
Printre microorganismele ce vor fi trimise se numara si bacteria Deinococcus Radiodurans, renumita pentru capacitatea ei de a supravietui unor iradieri masive. Compania aerospatiala NPO Lavoskin, care a pus la punct si va lansa robotul, planuia sa faca acest lucru in octombrie anul viitor dar specialistii rusi au apreciat ca proiectul nu va fi definitivat pana atunci, asa ca au preferat sa-l amane, pana cand distantele dintre cele doua planete se vor reduce din nou, odata cu evolutia lor pe orbita, pentru ca voiajul spatial sa dureze cat mai putin.
Obiectivele misiunii sunt colectarea de probe de sol de pe Phoebos, unul dintre satelitii lui Marte si analizarea pe loc a acestor probe, pentru depistarea eventualelor urme de viata. De asemenea, robotul va monitoriza planeta rosie, inclusiv dinamica atmosferei acesteia si temutele furtuni de praf, care ar putea, se tem specialistii, periclita o eventuala misiune umana. Nu in ultimul rand vor fi analizate componentele prafului martian si forta de penetrare a radiatiilor, pentru ca acestea sa nu puna cumva in pericol vietile astronautilor ce urmeaza sa fie trimisi pe Marte.
Pentru a impiedica raspandirea microorganismelor pamantene pe planeta rosie si o eventuala „infestare” a acesteia, savantii rusi au dotat cutiile in care se afla „vizitatorii terestri” cu sisteme speciale de protectie, asa incat, chiar si in eventualitatea in care robotul se va prabusi pe Marte, microbii si bacteriile de pe Pamant sa nu se raspandeasca si sa contamineze solul si atmosfera martiana. La fel, atunci cand robotul va reveni pe Terra, el va fi tinut cateva saptamani in carantina, pentru a nu se imbolnavi oamenii de cine stie ce virus adus din spatiu…
GABRIEL TUDOR
Comentarii