Reperata in iarna trecuta, Corot-Exo-7b este o exoplaneta cu o densitate asemanatoare Terrei. Discrepantele termice o trimit insa spre Infern. O fata e arsa de cele 2500ºC, iar cealalta e congelata la –200ºC. Pentru prima oara, astronomii au identificat cu certitudine o planeta stancoasa, (reperata de satelitul francez Corot) considerata a fi si cea mai apropiata de steaua sa. Gratie spectometrului Harys, instalat pe telescopul din La Silla (Chile), dupa cateva luni de masuratori s-a stabilit si masa sa: de 4,8 ori mai mare decat cea a Pamantului.
Combinand masa si raza planetei (de 1,6 ori mai mare decat a Pamantului) s-a dedus o densitate de 5,6 g/cm3, comparabila cu 5,52 g/cm3 in cazul Terrei. O astfel de densitate indica faptul ca planeta e compusa din roci. O suprafata solida, cu rezerve potentiale de gheata. Din nefericire, planeta e un adevarat infern. In primul rand, datorita faptului ca e foarte apropiata de soarele ei. Incalzita la temperaturi de 2000-3000ºC, fata sa diurna este, fara indoiala, un ocean de lave. Cealalta parte – fata nocturna – aflata intr-o umbra glaciala, este mai rece decat o baie de azot pe Pamant.
Intre fata si reversul ei poate exista o zona „temperata”, locuibila? Putin probabil, apreciaza specialistii de la Institutul de astrofizica spatiala din Orsay si cei de la Laboratorul de astrofizica din Marsilia. Si asta in absenta apei lichide. Unica in Sistemul Solar, pana la noi descoperiri, Corot-Exo-7b ne introduce intr-o noua familie de planete, inca necunoscute.
DORIN MARAN
Comentarii