In centrul Capitalei, in zona Pietei George Enescu, in perioada 22-28 mai s-a desfasurat cea de-a doua editie a Festivalului de tehnologie denumit Bucharest Tehnology Week, un Festival care vrea sa se alature evenimentelor similare din Londra, Berlin, Bruxelles, New York, Sao Paulo si Beijing. Daca la Festivalul de la Beijing au fost prezentate cateva noutati din domeniul auto, cum ar fi o masina autonoma (fara sofer) care poate fi folosita in parcuri, spatii comunitare sau aeroporturi ca naveta de calatori, precum si o masina sport care functioneaza integral cu energie solara, pe o vreme insorita ea putand sa functioneze 40-50 km, la Bucuresti atractia a constituit-o prezentarea primului robot umanoid, in marime naturala, realizat in totalitate pe o imprimanta tridimensionala.
In saptamana in care a fost deschisa, manifestarea a avut in prim plan si alte noutati in materie de tehnologie, dupa cum informeaza Agerpres. Au avut loc conferinte, intalniri cu roboti (din pacate nu si chefuri cu roboti!), testari de gadgeturi, dublate de o expozitie de tehnologie indoor, cu solutii si produse B2B, dar si de ateliere ale profesionistilor in tehnologie si o expozitie in aer liber unde au fost prezentate peste 300 de gadgeturi, dispozitive inteligente etc.
Masina cu fata umana
Masinaria robotica „cu fata umana” este creatia designerului, sculptorului si creatorului francez Gael Langevin, practic un proiect demarat in 2012 si numit Open Source InMoov. Initial, robotul InMoov s-a dezvoltat plecandu-se de la o proteza electronica pentru mana, pe care Langevin a realizat-o in 2011. Robotul este primul din lume realizat cu ajutorul unei imprimante 3D, si inca intr-un timp record, de numai 25 de zile. „Robotul dispune de o camera web ce poate recunoaste chipul celui cu care vorbeste, precum si vocea respectivei persoane.
Umanoidul poate fi ghidat cu ajutorul telefoanelor iPhone si poate reproduce intocmai vorbele si comenzile pe care interlocutorul i le transmite. De asemenea, InMoov poate raspunde la comenzi obisnuite: tinerea unui mar in mana, transportul unor obiecte, fraze de gratitudine («Multumesc», «Cu placere», «Te iubesc» etc.), strangeri de mana, saluturi. El este programat sa poata vorbi in 5 limbi: engleza, spaniola, franceza, rusa si olandeza. Si daca vizitatorii bucuresteni nu au putut lansa comenzi verbale in limba romana, macar s-au multumit ca un asemenea companion robotic poate fi achizitionat cu doar 1.500 de euro. In plus, el „poate fi realizat de oricine dispune de o imprimanta 3D, pe baza unui manual de utilizare disponibil online, fiind vorba despre un proiect Open Source”. In felul acesta fiecare interconectandu-se, dupa cum a sunat sloganul prezentarii, „conectat cu viitorul”.
Iluminare wifi
Cei care au uitat un cercetator roman in domeniul imbatranirii, e vorba de Ana Aslan, la Festivalul Tehnologiei de la Bucuresti l-au putut cunoaste pe remarcabilul inventator britanic Aubrey de Grey, gerontolog si autor al unei cercetari privind prevenirea imbatranirii, care a uimit intreaga lume. La Bucuresti, cercetatorul a sustinut un discurs la una dintre conferintele festivalului de tehnologie, intitulata „Biotehnologia intineririi: de ce varsta inaintata nu va mai fi sinonima cu imbatranirea”. Nu stim daca vom mai fi contemporani cu aceasta realitate, cert este ca imbatranirea, dar mai ales lungirea duratei vietii este una din preocuparile majore ale oamenilor de stiinta de pretutindeni.
Revenind cu picioarele pe pamant, sa amintim cateva dintre sutele de tehnologii aduse la Festivalul bucurestean. Astfel, cunoscuta companie olandeza Philips, care si-a stabilit ca obiectiv „imbunatatirea calitatii vietii pentru trei miliarde de oameni pana in anul 2025”, a prezentat inovatiile care stau la baza produselor folosite in viata cotidiana. Printre acestea creatia Philips Lighting numita Hue, cel mai inovator sistem personal de iluminat wireless. „Inovatia ofera trei tipuri de lumini inteligente care vin in diferite forme, dimensiuni si modele. Una dintre acestea este Philips Hue White and color ambiance, care ofera scene de iluminat complexe si posibilitati nelimitate datorita spectrului de 16 milioane de culori. Totodata, lumina Philips Hue White ambiance seteaza intensitatea potrivita pentru fiecare moment, in vreme ce Philips Hue White asigura control facil si confort sporit”.
Un Mercedes electric
Un alt punct de atractie a fost si modelul Mercedes-Benz B Electric Drive al celor de la Autoklass. „Conceptul de autovehicul antrenat complet pe baza de electricitate este dotat cu un motor electric puternic, de 132 kW, care furnizeaza cuplul maxim de 340 Nm chiar din momentul in care pedala de acceleratie este atinsa. Puterea resimtita corespunde unui motor modern pe benzina cu o capacitate cilindrica de 3 litri si chiar in cazul unui sprint standard, acceleratia de la zero la 100 km/h dureaza doar 7,9 secunde.
Nu in ultimul rand, sud-coreenii de la Samsung au venit la Bucuresti cu noul Galaxy S8, dar si Galaxy S8+ ambele modele fiind disponibile pe piata inca de la finele lunii aprilie. Sud-coreenii au mai adus si dispozitivele Gear VR, dar si noua camera Samsung Gear 360, capabila sa filmeze 360 grade la o rezolutie de 4K.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii