Exercitand o fascinatie stranie asupra oamenilor, din cele mai vechi timpuri, planeta ce poarta numele zeului roman al razboiului continua si astazi sa ne aprinda imaginatia. A gazduit ea forme de viata? Mai gazduieste inca? Poate constitui candva un loc propice pentru colonizarea umana? La toate aceste intrebari oamenii de stiinta spera sa dea un raspuns nu peste multa vreme, prin trimiterea unei misiuni umane pe Marte.
Dar o asemenea misiune implica numeroase riscuri si impune rezolvarea multor necunoscute. Si, desi au posibilitatile tehnice solicitate de o asemenea expeditie revolutionara, oamenii se tem sa o intreprinda. Desigur, asta nu inseamna ca ei stau cu mainile incrucisate. Recent, specialistii de la Institutul de Cercetari Medicale de langa Soci, pe malul Marii Negre, institutie implicata inca din anii ’60 in programul spatial sovetic, au anuntat ca „antreneaza” un lot de maimute, spre a le trimite spre Marte.
„Maimutele spatiale” se simt excelent in imponderabilitate
Poate ca simpaticele noastre rude indepartate nu vor rosti cuvintele temerarului Gagarin, „Sa pornim spre stele!”, dar cu siguranta ele sunt candidatii cei mai potriviti pentru o misiune atat de dificila. Macacii vor fi, ca atare, primele fiinte terestre ce vor experimenta expunerea la radiatiile cosmice despre care se crede ca ar reprezenta un imens pericol pentru astronauti, in zborul spre Marte.
Institutul va efectua experimente si studii asupra unor macaci timp de doi ani; dupa aceea, cele mai „apte” 40 de maimute vor fi trimise la Institutul de Probleme Biomedicale din Moscova, cel mai faimos centru european de medicina aerospatiala. Experimentele se vor derula simultan cu proiectul Marte-500, care va debuta la inceputul lui 2009. Acest proiect vizeaza stimularea conditiilor unui zbor interplanetar. Voluntarii vor trebui sa petreaca 17 luni intr-o „nava spatiala” aflata in incinta institutului.
Pe langa efectele nocive ale radiatiei, savantii vor sa observe modul cum maimutele vor reactiona la conditiile prelungite de impoderabilitate, la izolare si dieta speciala, formata doar din sucuri si alimente deshidratate. Desigur, activistii care pledeaza pentru aplicarea unor tratamente etice animalelor nu privesc cu ochi buni asemenea tentative. „Sunt convins ca savantii vor repeta povestea catelusei Laika, primul mamifer trimis in spatiu.
Astazi nu mai este un secret pentru nimeni ca aceasta a murit imediat dupa lansare, din cauza stresului declansat iar cadavrul ei a zburat pe orbita circumterestra, timp de doua saptamani”, afirma un purtator de cuvant al asociatiei ecologiste WWF. Savanti rusi dau insa asigurari ca maimutele trimise spre Marte vor ajunge cu bine inapoi pe Pamant.
„Omenirea sacrifica peste o suta de milioane animale pe an in numele sanatatii si frumusetii, in laboratoarele marilor concerne farmaceutice. Este timpul sa ne gandim la o alternativa pentru experimentele pe animale. Desigur, exista riscuri, maimutele ar putea muri, dar experientele sunt necesare pentru ca nu dorim sa punem in pericol viata cosmonautilor”, spune directorul institutului, Boris Lapin. Pana in prezent, rusii au trimis in spatiu 12 macaci.
Primii au fost Abrek si Bion, in decembrie 1983. Dupa cinci zile petrecute in jurul Pamantului, ei au aterizat cu bine in Kazahstan si s-au alaturat grupului de „maimute spatiale”. Doi ani mai tarziu, Verni si Gordi au petrecut sapte zile in spatiu. In 1987, Drioma si Ierosa au stat doua saptamani in spatiu. Dupa ce a revenit pe Pamant, Drioma a avut prilejul de a fi prezentat liderului cubanez Fidel Castro! Cel mai batran „cosmonaut cu blana” in viata este Kros, care a zburat in 1992 si se bucura si in prezent de o excelenta stare de sanatate, putand chiar si procrea, dovada ca zborul in spatiu nu l-a afectat cu nimic.
GABRIEL TUDOR
Comentarii