In ultimele decenii medicina moderna a obtinut numeroase victorii in lupta contra maladiilor. Boli care altadata faceau ravagii, ucigand milioane de persoane, sunt astazi vindecabile si unele dintre ele, terifiante odinioara, au fost eradicate. Dar exista inca numeroase maladii pentru care oamenii de stiinta se tem ca vor gasi mult mai greu leacul, intrucat ele se declanseaza pe cale genetica iar in fata acestor mutatii genetice medicina este, deocamdata, descoperita. O veste buna ne parvine insa din California, unde specialistii au reusit sa distruga celulele canceroase „oprind” pur si simplu genele cu rol in proliferarea lor.
Contrar a ceea ce o intreaga comunitate stiintifica credea pana nu demult, genele nu reprezinta un destin implacabil, pe care nu-l poti nici controla, nici schimba. Recent, o echipa de la Preventive Medicine Research Institute, California, formata, intre altii, din dr. Peter Carroll, dr. Mark Magbanua si dr Chris Haqq, a ajuns la concluzia ca imbunatatirea nutritiei, tehnicile de control al stresului si suportul psihosocial pot declansa metamorfoze profunde in organismul bolnavilor de cancer, afectand peste 500 de gene.
Alimentele – cele mai eficiente medicamente
Studiul a vizat examinarea expresiei genetice in biopsiile a 30 de barbati diagnosticati cu cancer la prostata in stadiile primare. Persoanele respective au decis sa nu apeleze la tratamentele conventionale, precum chirurgia, radioterapia sau chimioterapia ci sa-si schimbe radical stilul de viata si alimentatie. Astfel, ei au trecut la o dieta pe baza de vegetale (predominant fructe dar si legume, produse din soia si cereale integrale, cu nivel scazut de carbohidrati rafinati), au efectuat exercitii fizice moderate (in fiecare zi cate 30 minute), au practicat tehnici de management al stresului si au participat saptamanal la o sedinta de psihoterapie in grup. Dieta a fost suplimentata cu soia, ulei de peste, vitamina E, seleniu si vitamina C. Dupa trei luni, biopsiile au fost repetate si medicii californieni au observat cu stupoare ca genele care generau boli (inclusiv cele asociate cu cancerul, maladiile cardiovasculare sau inflamatiile) fusesera inhibate sau chiar „oprite” iar cele protectoare stimulate sau „pornite”.
De pilda, o gama de oncogene care stimuleaza dezvoltarea celulelor canceroase, numita RAS, ca si gena Selectin E (care se manifesta mai ales in cancerele de san), au fost inhibate iar o alta gena care suprima formarea de tumori, numita SFRP, puternic activata, reducand riscul de cancer. De altfel aceste gene sunt si tinta multor medicamente noi, testate in momentul de fata in laboratoarele marilor concerne farmaceutice ale lumii. Este evident insa ca schimbarea stilului de viata, pentru a atinge aceleasi rezultate, e de preferat, cu atat mai mult cu cat efectele secundare sunt doar benefice pentru sanatatea organismului, in general.
„Oamenii care nu au probleme de sanatate nu trebuie sa recurga la schimbari atat de drastice in stilul de trai, dar atunci cand apar primele semne de boala este imperios necesar sa o faca. Adoptarea acestor masuri in fazele incipiente ale bolii duce la vindecare sigura, prin mutatiile genetice declansate in organism, care inhiba si distrug formatiunile tumorale. Deocamdata incercam inca sa intelegem semnificatia deplina a acestor descoperiri si sunt necesare studii mai aprofundate pentru a ne releva adevarul, dar esential e faptul ca fiecare om poate altera, cel putin intr-un anumit grad, modul in care genele se exprima, prin simpla schimbare a dietei si stilului de viata. Descoperirea noastra este asadar importanta fiindca elimina ceea ce eu am numit nihilismul genetic, care-i face pe oameni sa spuna „am gene rele, nu pot face nimic sa schimb asta”, si le da un mesaj de speranta, ii motiveaza sa faca ei insisi schimbarile necesare”, spune dr. Peter Carroll.
GABRIEL TUDOR
Comentarii