Una dintre cele mai faimoase legende biblice este cea a Sodomei si Gomorei, asezari antice distruse de mania divina, din cauza desfraului locuitorilor lor, singurul scapat fiind dreptcredinciosul Lot. Multa vreme, acest mit a fost desconsiderat de oamenii de stiinta, care n-au vazut in el decat o pilda moralizatoare, fara nici un fundament real. Recent, insa, dupa ani de cercetari, doi savanti britanici au ajuns la concluzia ca evenimentele descrise in Biblie s-au intamplat cu adevarat, cu singura exceptie ca rolul „maniei divine” a fost jucat de un urias asteroid…
Elementul cheie care i-a ajutat pe cei doi cercetatori, Alan Bond si Mark Hempsell, de la Bristol University, sa ajunga la aceasta concluzie a fost o tablita de lut ars numita Planisfera, descoperita la finele secolului XIX, de catre arheologul Henry Layard, in ruinele bibliotecii palatului regal din Ninive. „Potrivit mitului biblic, Dumnezeu a distrus pacatosii din Sodoma cu foc si piatra, avertizandu-l doar pe Lot, singurul om onest din oras, sa fuga, alaturi de familia sa. Descrierea pare a fi cea a unei catastrofe naturale de proportii si aceasta este premisa de la care am pornit, in cercetarile noastre”, spune Hempsell.
Tablita de lut, despre care se crede ca ar reprezenta o copie, datand de prin anul 700 i.Hr., a unei scrieri mult mai vechi, descrie, in opinia celor doi, prabusirea unui asteroid de mari dimensiuni in aceasta regiune din Orientul Mijlociu.
Noaptea cand cerul a cazut pe Pamant
Avand un diametru de circa un kilometru, asteroidul ar fi provocat moartea a zeci de mii de oameni si distrugerea unei suprafete de peste un milion de kilometri patrati. Impactul, echivalent exploziei a peste 1000 tone de TNT, ar fi creat, considera cei doi specialisti, una dintre cele mai mari alunecari de teren semnalate vreodata.
Folosind un program special de computer, cei doi britanici au reusit sa reconstituie modul cum arata cerul noptii in urma cu mii de ani. Spre surprinderea generala, modelul virtual corespundea exact cu descrierea cerului facuta de astrologii sumerieni, pe tablita din anul 700 i.Hr. Jumatate din tablita releva pozitia planetelor si a stelelor, in vreme ce pe cealalta jumatate este infatisata miscarea unui obiect asemanator unui bulgare de piatra care pare sa traverseze cerul, cu repeziciune.
Descrierea se potriveste, au fost de parere astronomii consultati, cu tipul de asteroid cunoscut sub denumirea de Aten, care orbiteaza Soarele foarte aproape de Pamant. Tocmai de aceea, traiectoria unui asteroid din aceasta categorie ar fi putut interfera cu cea a Terrei, provocand un impact nimicitor. Precizia cu care cele doua imagini se suprapuneau le-a permis savantilor sa indice cu certitudine chiar si momentul descris de tablita: noaptea de 28 spre 29 iunie a anului 3123 i.Hr.!
„Asteroidul a atins solul sub un unghi foarte mic, de circa 10 grade si s-a infipt in muntele Gaskogel, la circa 11 km de Kofels, in valea Otz. Cand a atins muntele, presiunea enorma creata a pulverizat efectiv stanca si a generat o imensa alunecare de pamant”, este de parere Hempsell. Explozia ar fi generat un nor de forma unei ciuperci si un „stalp de fum” s-a ridicat spre cer, putand fi vazut de la sute de kilometri. Potrivit lui Hempsell, o alta parte a tablitei, care are 18 cm lungime si o forma concava, descrie aceasta coloana de fum, aparuta la ivirea zorilor.
Teoria celor doi britanici, publicata recent, a starnit insa critici acerbe din partea comunitatii stiintifice. Prof. John Taylor de la British Museum, un reputat expert in istoria Orientului Mijlociu, afirma ca nu exista nici o dovada ca vechii sumerieni erau capabili de observatii astronomice atat de precise si pe de alta parte, cunostintele de limba sumeriana pe care le avem sunt incomplete. Nu se poate spune cu precizie ca acel desen infatiseaza prabusirea unui asteroid pe Terra, poate ca sensul sau este altul si interpretarea data de Hempsell si Bond este eronata.”
GABRIEL TUDOR
Comentarii