Genetica..
Genetica… frivola
Ati gasit în paginile revistei noastre, si nu o data, articole care s-au dorit adevarate semnale de alarma în ceea ce priveste pericolul imens pe care îl poate reprezenta o abordare iresponsabila a unora dintre aspectele geneticii moderne, inclusiv atât de discutata clonare. Dar chiar si oamenii de stiinta si chiar stiintele însele se pare ca uneori îsi doresc… sa se amuze si sa „inventeze” lucruri care, de ce sa nu avem curajul sa o spunem, sa para cel putin frivole! Despre ce este vorba? Ne-am gândit, ca la sfârsitul unui an plin de evenimente dramatice nu strica un zâmbet asa ca va invitam într-o scurta excursie printre câteva idei mai aparte ale geneticienilor. Si poate ca in final veti spune: Cine stie?…
Iarba care nu creste… dar se coloreaza
Ce ati zice sa vedeti plantele de tutun, care de obicei ating aproape 2 m înaltime, ajungând doar la 25 cm? Un lucru perfect posibil cu tehnica pusa la punct de Joanne Chory, genetician la cunoscutul Institut Salk de la San Diego, California, care a „implantat” în patrimoniul genetic al tutunului o gena care împiedica cresterea.
Asa se face ca masinile de tuns iarba vor deveni în curând o curiozitate, de vreme ce iarba gazonului gradinii de lânga casa, a parcurilor si chiar a terenurilor de fotbal va putea fi programata sa nu depaseasca înaltimea… fixata de regulamente! Si, daca mai apelam si la biotehnologii din Melbourne, Australia, care înca de acum 10 ani au identificat gena care „produce” petunii albastre, vom putea nu doar sa ne programam înaltimea gazonului, ci sa-l si „coloram” de la „nastere” în culorile clubului favorit! Ce trandafiri albastri! Imaginati-va meciurile de fotbal de peste câtiva ani care se vor desfasura pe stadioane în culorile Stelei, Rapidului sau ale lui Dinamo!
Plante… matusalemice si inteligente
Dar, pentru ca tot am amintit de petunii, ele se afla la originea unei alte importante descoperiri: modificarea genetica ce trebuie facuta pentru a schimba productia unui hormon gras, etilena, responsabil pentru maturizarea plantelor. În curând nu ne vom mai amarî ca petunia traieste doar trei zile si garoafa doar o saptamâna Forigen, o firma de genetica vegetala, a realizat garoafa-matusalem, pe care o poti uita în vasul cu apa si nu vei gasi în jurul lui nici o petala cazuta! Petuniile i-au si urmat cu recorduri de noua zile, obtinute de Institutul de Tehnologie din California si de Universitatea din Florida. Urmeaza… trandafirii. Numai ca aici lucrurile sunt si mai com-plicate: pentru ca se urmareste inserarea în patrimoniul lor genetic a genelor care produc diferite arome! Asa ca va si puteti imagina un câmp de trandafiri, deasupra caruia pluteste un parfum de… Chanel! Genetica frivola, spuneti? Înseamna ca nu v-ati gândit la profituri… De la copacii „programati” sa le creasca doar trunchiul pentru a avea cât mai bine loc în camioanele care transporta lemn, la plantele de casa, care emit un semnal luminos, atunci când li se face sete si stapânul a uitat sa le ude!
Veste antiglont, din… par de capra
De câte ori nu am oftat la coborârea din masina, vazând cum ni s-a sifonat haina! Asa se intâmpla cu bumbacul, ne-am spus, resemnati. Ceea ce nu va mai trebui sa facem de acum înainte, pentru ca cercetatorii de la Agracetus, Wisconsin, au gasit solutia de a schimba instructiunile genetice ale bumbacului care va produce… fibre mixte, bumbac curat plus plastic! Rezultatul: o tesatura care nici nu este sifonabila si mai este si impermeabila.
Dar ce sa mai spunem de reusita de la Nexia Biotechnologies din Montreal, care au reusit sa „fure” secretul paianjenului si sa insereze genele care dau elasticitate si rezistenta firului de paianjen, în… doi tapi, Webster si Peter, ale caror progenituri feminine vor avea un par din care se vor putea confectiona efectiv veste antiglont si se va extrage un material folosit pentru vindecarea rapida a ranilor.
Seara, la lumina… pisicii
Va aduceti aminte, desigur, de scandalul stârnit la un meci de fotbal, în timpul caruia instalatia de nocturna „a cazut” si jocul a trebuit întrerupt! Ei, bine, asa ceva nu se va mai întâmpla probabil într-un viitor nu foarte îndepartat, pentru ca s-a reusit „transplantul” unor gene ale… meduzei, care fac nici mai mult nici mai putin decât ca gazonul sa devina fosforescent, atunci când cineva a pasit pe el. Nu va fi Luna plina într-o seara si o pereche îsi va dori totusi o plimbare romantica? Nimic mai simplu, parcul din apropiere, cu iarba care lumineaza la fel de discret îi asteapta!
Si cu aceeasi gena împrumutata de la meduza numita „Aquorea victoria” vom ajunge nu doar sa ne jucam ca pictorul Eduardo Kac din Chicago care are o pereche de iepuri fosforescenti, dar vom putea face ca motanul sau pisica noastra sa… lumineze, asa, discret, imediat ce au început sa toarca seara, când ni se asaza în brate înainte de a merge la culcare, în asa fel încât sa nu mai fie nevoie sa aprindem lumina si trezim toata casa. Pentru ca „la lumina pisicii” vom gasi, usor, usor, drumul spre pat. Si vom adormi poate mai linistiti, gândindu-ne ca mai tot ce putem inventa în vis probabil se va realiza mai repede decât ne putem chiar imagina…
Plantele folosesc furnicile pentru a se apara
Perioada Cretacicului este faimoasa pentru dinozaurii uriasi si greoi care au trait...
Comentarii