Desi multi nu le privesc cu ochi buni, considerând ca ele dau dependenta si provoaca o serie intreaga de probleme de sanatate, computerele sau mai bine spus supercomputerele vor grabi considerabil progresele din medicina, permitând oamenilor viitorului sa traiasca mai mult cu un deceniu decât pamântenii de azi. Aceasta este ipoteza lansata de profesorul Jean-Christophe Desplat, de la Centrul de Informatica din Dublin, Irlanda.
El sustine ca supercomputerele vor putea analiza complexul nostru cod genetic permitând medicilor sa administreze medicamente „personalizate”, adaptate fiecarui pacient in parte. De altfel, având in vedere ca intregul set ADN uman e format din peste trei miliarde de litere, supercomputerele ar putea fi singurele in stare sa poata citi rapid genomul uman.
Mai mult, ele vor putea sa „invete profund”, adica sa poata invata din propria experienta si sa devina tot mai performante, cu timpul, ajutându-i pe medici sa ofere diagnostice mai precise si tratamente mai bine tintite. Desi la ora actuala supercomputerele sunt folosite cu precadere in prezicerea conditiilor meteo, mecanica cuantica si cercetari climatice, Desplat considera ca ele trebuie implementate si in medicina, in vederea prelungirii vietii umane.
La ora actuala, cel mai rapid supercomputer din lume este Sunway Taihu Light, construit de chinezi, care poate efectua cvadrilioane (un cvadrilion este egal cu o mie de trilioane, iar un trilion inseamna un miliard de miliarde) de calcule pe secunda.
GABRIEL TUDOR
Comentarii