Nu doar bolile cardiovasculare pot fi considerate drept un „ucigas tacut”, ci si cancerul, pentru ca in multe dintre cazuri, aceasta maladie perfida apare si se extinde in organism tacut, fara sa dea nici un fel de semn al prezentei sale, sau manifestandu-se, cel mult, prin simptome inselatoare, comune in multe alte afectiuni. Cand deja este instalat in trup si incepe sa-l macine, este prea tarziu ca bolnavul sa mai aiba o sansa, in lupta cu acest inamic viclean. Este adevarat, exista la ora actuala metode de depistare a celulelor canceroase in organism, dar si chiar si asa, descoperirea lor poate fi tardiva pentru pacient. O solutie de ultim moment, ce se constituie intr-un veritabil „test al vietii”, a fost gasita de o echipa de medici din Marea Britanie.
Este vorba despre un simplu test de sange, numit Oncimmume, care ar putea da in vileag cancerul cu pana la sase ani inainte ca tumora propriu-zisa sa se formeze. Descoperirea, apartinand unei echipe de cercetatori de la Universitatea Nottingham, ar putea oferi un avertisment vital asupra aparitiei de celule canceroase la nivelul plamanilor sau sanilor – boli care rapesc milioane de vieti anual – si ar putea salva mii de oameni de la moarte si de la suferintele cauzate de aceasta boala. „In multe cazuri, bolnavii nu prezinta simptome decat atunci cand boala este deja avansata. Pe de alta parte, tehnicile de diagnosticare, ca tomografiile, mamografiile sau biopsiile vizeaza tumori deja formate. Noul test va putea pune in evidenta posibilitatea imbolnavirii de cancer inainte de formarea tumorilor”, explica prof. John Robertson.
Fumatorii vor fi primii care vor „incerca” noul pachet
O eprubeta de sange este suficienta pentru ca primele semnale ale imbolnavirii – relevate prin anumite reactii ale sistemului imunitar – sa poata fi detectate, cu multi ani inainte de formarea efectiva a tumorilor. „Am inceput sa intelegem carcinogeneza intr-un mod diferit de cel de pana acum – observand transformarile petrecute la nivelul proteinelor din sange si modul cum reactioneaza organismul la aceste transformari. Este ca si cum corpul nostru ar striga „Am cancer!” inainte ca tumora sa poata fi detectata”, afirma cercetatorul britanic, care si-a prezentat descoperirea cu prilejul conferintei anuale a Societatii Americane de Oncologie Clinica de la Chicago.
Noul sistem este de doua ori mai bun, in ceea ce priveste detectarea cancerului pulmonar, decat tomografia si este la fel de precis ca si mamografia in identificarea cancerului mamar la femeile tinere. Teste pentru identificarea cancerului pulmonar au fost lansate deja pe piata, vizandu-i mai ales pe fumatorii inraiti si pe alti oameni cu risc crescut de a face boala. Cei depistati pozitiv – adica in al caror corp germineaza deja celulele canceroase – vor fi pusi imediat sub supraveghere, pentru a se actiona de indata ce tumorile incep sa se formeze. Pretul de vanzare al pachetului Oncimmume va fi de 300 lire sterline, testul fiind deja achizitionat de mai multe clinici private.
Totusi, guvernul britanic a avertizat ca mai sunt necesare inca studii si verificari suplimentare pentru a se vedea daca Oncimumme da intr-adevar rezultate. „Conceptul este foarte interesant dar trebuie sa vedem mai intai rezultatele unor testari de amploare, pentru a cunoaste cat este de eficient acest pachet in detectarea cancerului la marea masa a populatiei. Vom urmari cu interes dezvoltarea Oncimumme”, a precizat un purtator de cuvant al Ministerului Sanatatii de la Londra.
GABRIEL TUDOR
Comentarii