Un pui cu ochii blânzi. Sa amintim un preparat delicios, deloc toxic, dar care poate provoca… disconfort. Este vorba despre puiul de caracatita San nak ji consumat in special de coreeni. Nu se prepara, se taie doar si se pun tentaculele pe farfurie in sos de susan. Acestea vor continua sa se miste, pentru ca fiecare dispune de un „creier”. Daca nu le consumi rapid, tentaculele se lipsesc de limba si de cerul gurii.
Mai fierbinte decât cartoful
Maniocul este o leguma originara din America de Sud care a cucerit intregul continent african si din care se obtine faina. Se poate prepara prin fermentatie si o bautura numita piwary. Frunzele si radacinile sunt extrem de toxice, intrucât contin cianura. Dar si carbohidrati din belsug. Preparate dupa o reteta straveche, frunzele si radacinile sunt deosebit de gustoase.
Ce e cas ca valul trece…
Brânzarii din Sardinia produc un cascaval, denumit easu marju, din lapte de capra lasat sa fermenteze in aer liber, in locuri in care se afla o specie de muste extrem de atrasa de lapte, care isi depune ouale in acesta. Când larvele eclozeaza, incep sa se hraneasca din cascaval schimbându-i textura si gustul. Devine mai moale si mult, mult mai gustos.
Scoici fara perle
Scoicile blood clams figureaza printre delicatesele dupa care se dau in vânt chinezii. Se prepara simplu, prin fierbere, in timpul careia sunt distrusi virusii si bacteriile responsabile de hepatita A si E, de febra tifoida si de dizenterie si sunt neutralizate substantele toxice. Pericolul de imbolnavire nu e exclus, pentru ca printre bacterii si virusi exista si supravietuitori.
Broasca-bou e inofensiva…
Broasca-bou din Namibia, o delicatesa in Africa, se consuma aproape integral. Dar nu oricând, ci doar dupa ploi sau când incep sa se imperecheze. De ce? Nu se stie, dar traditia in acest sens s-a dovedit de bun augur. Cei care nu o respecta au probleme de insuficienta renala.
Si adevarul are sâmburi
Sâmburii cruzi de caise, prune, mere, cirese, piersici, migdale si nu numai, contin acizi cianogenici care, dupa ingestie, elibereaza acid cianhidric. Consumati in cantitati mari provoaca tulburari digestive, afectiuni ale intestinelor, intoxicatie. Au fost inregistrate decese, cele mai multe in Turcia, in cea mai mare parte dupa consumul exagerat de sâmburi de caise.
Fuga unui fugu
Despre celebrul peste fugu nu mai vorbim, pentru ca a facut subiectul unor articole publicate recent in revista noastra.
DORIN MARAN
Comentarii