2050 este anul fixat de roboticianul american Hans Moravec ca data la care complexitatea dezvoltarii masinilor fabricate de catre om o va egala pe cea a omului însusi si între cei doi nu va mai exista nici o diferenta. Alti specialisti însa sunt de parere ca este vorba despre o problema gresit formulata, întrucât, prin însasi esenta sa, omul este „plasat” dincolo de orice masina.
2050 este anul fixat de roboticianul american Hans Moravec ca data la care complexitatea dezvoltarii masinilor fabricate de catre om o va egala pe cea a omului însusi si între cei doi nu va mai exista nici o diferenta. Alti specialisti însa sunt de parere ca este vorba despre o problema gresit formulata, întrucât, prin însasi esenta sa, omul este „plasat” dincolo de orice masina. M. Feigenbaum este de parere ca, atunci când omul va ajunge sa descopere toate regulile comportamentale care guverneaza fiinta umana, va reusi sa construiasca un om artificial, daca nu chiar un Golem! Altii considera ca, inclusiv din motive filosofice, un om nu va ajunge niciodata sa se cunoasca perfect pe sine însusi. Altii, în fine, mult mai putini, este adevarat, cred ca atunci când vom reusi sa unim mecanica si biologia într-o singura disciplina vom avea o mare surpriza: ne vom întâlni „dincolo” cu noi însine… Deocamdata – dupa cum relateaza revista „Focus” – ca un posibil preludiu al acestei viitoare aventuri, ultimii robo-copii ai mintii si mâinilor omenesti sunt androizii. Seamana cu noi, dar nu suntem chiar noi. Mai ales ca, aplicând cu strictete principiile celei mai severe economii, ei sunt facuti numai… atât cât trebuie: uneori doar mâini, alteori doar brate, uneori doar capul…
Expresia care se imprima cu mâna
Dupa ce a realizat un prototip, o… „fata-bunica”, asa cum s-au exprimat unii, roboticienii de la Universitatea din Tokyo nu mai au decât sa adapteze expresia fetelor la… nevoile clientului. Ceea ce inginerii japonezi au ajuns sa realizeze cu un simplu gest al mâinii, repetând astfel gestul dintotdeauna al sculptorului care modeleaza în lut.
Gioconda… de silicon
Scopul pe care si l-au fixat membrii laboratorului Fumio Hara al Universitatii de stiinte din Tokyo este de a realiza roboti cu figuri care sa semene cât mai bine cu cele omenesti. O „frumoasa” cyber-Gioconda a „învatat” astfel sa reproduca sase expresii: bucurie, tristete, dezgust, furie, teama, surpriza. Totul se afla în computer! Programat in mod adecvat de specialisti, acesta transmite prin legaturile cele mai adecvate instructiunile de punere in miscare a muschilor iar ei, la rândul lor, imprima fetei de silicon expresia dorita.Robo-starul rock si balerinul de otel
Pino este un mini-robot creat cu ocazia lansarii ultimului disc al unei cunoscute cântarete japoneze, Hikaru Utada – cel mai vândut din istoria Japoniei. În schimb, Wabaian-rii, creat in laboratorul de cercetare a humanoizilor de la aceeasi Universitate din Tokyo, realizeaza performante extraordinare în perfectionarea miscarii robotilor. În asa fel încât nu doar ca reuseste sa mearga foarte bine, dar „stie” chiar sa… danseze!
Robonautii
De data aceasta ne mutam în laboratoarele NASA. Robonautii fabricati acolo au învatat deja sa manipuleze fara greseala obiecte hiperperfectionate si pot chiar sa foloseasca cu precizie surubelnita, de pilda pentru a însuruba un capac. Într-un an sau doi, ei vor fi aceia pe care NASA îi va trimite pentru a asigura întretinerea Statiei Spatiale Internationale. Singurul detaliu care îi deosebeste de cosmonautii-umanoizi este faptul ca au doar brate! De altfel, la ce le-ar folosi sa aiba si picioare, când acolo unde vor fi trimisi gravitatia practic nu exista…
Singuratatea alergatorului de cursa lunga
Se numeste Asimo – (de la Advanced Step in Innovative Mobility) o apropiere probabil deloc întâmplatoare de nu-mele celebrului creator american al celor trei legi ale robotilor. Arata ca un copil de 7 ani, cântareste doar 43 kg si cu un simplu joystick îl poti face sa mearga la pas sau sa o ia la fuga. Exista în doar doua exemplare deocamdata si este „jucaria” favorita a celor de la Honda…
Treapta cu treaptaÎn schimb, H7, robotul pus la punct de japonezii de la laboratorul Inoue-Inaba, uluieste pe oricine îl priveste, prin usurinta cu care îsi misca picioarele si chiar urca scarile: secretul este simplu, senzorii pe care îi are îl „previn” asupra existentei si înaltimii oricarui obstacol pe care trebuie sa-l depaseasca. Cum s-ar spune, singura deosebire fata de un om adevarat este ca el ia în serios semnalele care i se transmit!
La umbra circuitelor…
Are doar trunchi si picioare si se numeste M2. Este construit în cadrul laboratorului american MIT LEG. Are un schelet din aluminiu si fibre de carbon, un sistem nervos format din senzori si circuite electrice si muschi… de otel. Într-un viitor care nu pare a fi prea îndepartat, este destinat sa înlocuiasca soldatii trimisi în misiuni periculoase. Deocamdata, serveste ca… „paravan” pentru creatorul sau, Dan Paluska. Probabil ca într-o zi va arata exact ca el. O zi în care foarte multi roboti – sau androizi, daca vreti – vor arata toti la fel si aproape ca nu vom mai sti pe ce lume traim…
Transformarea calatoriilor în spatiu
Laserele care exploateaza capacitatea naturala a bacteriilor de a transforma lumina solara...
Comentarii