Trecând portile Centralei Nucleare de la Cernavoda, ai senzatia ca ai pasit dintr-o data intr-o alta lume si intr-un alt timp. Si ca ai devenit personaj de film SF.
Trecând portile Centralei Nucleare de la Cernavoda, ai senzatia ca ai pasit dintr-o data intr-o alta lume si intr-un alt timp. Si ca ai devenit personaj de film SF. O voce iti indica unde sa te asezi, cum si unde sa pui mâinile – esti testat pentru cea mai neinsemnata urma de contaminare radioactiva. Apoi esti pus la curent cu protocolul caruia trebuie sa te supui. Cu planurile de evacuare in caz de pericol. Cu modul in care o mâna mecanica te va imbraca intr-un complicat si spectaculos costum de protectie, facându-te sa semeni cu un scafandru spatial pentru a te lansa apoi pe un tobogan intr-un bazin cu apa… In ziua de 3 octombrie 1999, practic nestiut de nimeni si aproape neobservat chiar si de presa, aici s-a consumat unul dintre cele mai spectaculoase evenimente ale acestui sfârsit de mileniu: testul Y2K la Cernavoda. Cum se stie, dintr-o scapare a programatorilor de la inceputul erei moderne a calculatoarelor, acestea au fost „instruite” sa „citeasca” anii doar dupa ultimele doua cifre. Teama generala a lumii la sfârsit de mileniu este ca intâlnind grupul „00″, un calculator, mai ales unul care dirijeaza un proces complicat, cum ar fi dirijarea traficului aerian sau feroviar sau mai ales functionarea unei centrale nucleare, nu va mai intelege nimic. Ca atare, el fie se va bloca, fie – cazul cel mai grav – va avea o comportare imprevizibila, luând decizii care s-ar putea dovedi catastrofale. S-au cautat si s-au gasit solutii, dar verificarea finala era sa se „mimeze” momentul critic. O intreprindere nu lipsita de riscuri dar care era indispensabila. Aceasta verificare, acest test, s-a efectuat si la Cernavoda. Sa-l ascultam insa pe dl. Ioan Rotaru, Directorul Tehnic al Societatii Nationale Nuclearelectrica S.A. care ne explica cum s-au desfasurat lucrurile.
– Evaluarea problemei impactului anului 2000 asupra centralei de la Cernavoda a inceput pentru noi in trimestrul IV 1998, când am desemnat o echipa care sa faca un inventar al posibilelor probleme. Prin luna ianuarie 1999 a aparut si un ghid al AIEA – Agentia Internationala pentru Energie Atomica de la Viena – in acest sens, dar noi eram deja avansati. Bineinteles insa ca ne-a conformat si ghidului respectiv. Am parcurs mai multe faze. Am evaluat mai intâi toate echipamentele si le-am impartit in diverse categorii: de la cele care pot afecta securitatea nucleara, la cele cu impact asupra mediului inconjurator si populatiei, pâna la cele care pot afecta activitatile de productie. Dupa ce inventarul a fost complet, s-a trecut la determinarea solutiilor. Unele probleme le-am rezolvat singuri (ma refer la echipamente), pentru altele i-am solicitat pe furnizori – unii ne-au ajutat fara costuri, altii – cu. Noi am identificat cam 600 de probleme, pe care le-am rezolvat aproape in intregime, bugetul aferent fiind de aproximativ 355000 de dolari – cam 5,7 miliarde de lei…
– …Pregatind astfel testul.
– Finalizarea, din punctul nostru de vedere, a constat intr-un test integral. Centrala de la Cernavoda este in totalitate condusa de doua calculatoare de proces: unul in lucru, unul in rezerva calda. In aceste calculatoare sunt implementate functiile de reglare. Ca si alti proprietari de centrale din Coreea, Canada, Argentina, am imaginat un test integral, in care, cu centrala in functiune, am dat inainte ceasul unuia din calculatoare de pe data de 3 octombrie 1999, reglându-l la 31 decembrie 1999, ora 23.40. Si am asteptat sa treaca timpul. Sa intram in anul 2000. Supraveghind in permanenta functionarea centralei. Si… timpul a trecut, s-a ajuns la 1 ianuarie 2000, ora 0.00, centrala a functionat o ora in aceasta stare de timp si nu s-a intâmplat nimic.
– Am inteles ca de fapt au fost trei verificari.
– Intr-adevar, am tinut seama si ca anul 2000 este an bisect si am verificat datele de 28 si 29 februarie; al treilea test a fost unul de functionare a centralei in timpul verii. Testul a fost complet – inclusiv centrala telefonica a fost trecuta la noul timp – si faptul ca nu s-a intâmplat nimic ne-a dat o incredere deosebita ca la trecerea in anul 2000 Centrala de la Cernavoda va functiona corespunzator.
– Centrala are o importanta deosebita pentru sistemul energetic national…
– Reprezentantii CONEL au participat si ei la acest test, care a durat trei ore, pe parcursul caruia s-a tinut permanent legatura cu dispecerul national. Sigur, mai avem o seama de probleme, cum ar fi cele cu niste monitoare de contaminare la intrarea in zone, dar le vom rezolva. Dupa cum stiti, inca de a doua zi dupa test, 4 octombrie, am intrat timp de o luna intreaga intr-o oprire planificata a centralei, asa ca avem destul timp pentru a pune la punct toate aspectele.
– Dar daca totusi s-ar fi intâmplat un accident in functionarea centralei?
– Centrala este deosebit de sigura. Un accident nu se putea intâmpla – doar eventual un anumit sistem sa fi lucrat necorespunzator. Centrala este in asa fel conceputa incât sa se opreasca singura, reactorul este oprit automat si este pus in stare sigura. Nu ar fi fost deci nici o problema pentru protectia publicului si a mediului. Problema noastra era ca la trecerea in anul 2000 sa nu avem o pierdere de 700 MW, ceea ce ar reprezenta cam 12 la suta din productia actuala si ar constitui un adevarat soc pentru sistemul national. Era mai mult un aspect economic, deci. Eram de la inceput convinsi ca nu o sa avem nici o problema de securitate nucleara – dezvoltasem peste 100 de scenarii, dar centrala s-a comportat extraordinar de bine. In timpul acestui test am realizat o bogata achizitie de date care ulterior au fost analizate dovedind o data in plus comportarea extraordinara a centralei. Am informat si AIEA si Asociatia Mondiala a Operatorilor Nucleari de la Atlanta, careia ii suntem afiliati si toata lumea a considerat ca aceasta simulare a fost un succes deosebit. Multi proprietari, cum spuneam, si-au luat toate masurile, dar este efectiv util sa faci o asemenea simulare cum am facut noi, pentru ca ea iti da mult mai multa incredere.
Specia care se reconstituie în natura
Crocodilii siamezi si-au facut reaparitia în apele unei regiuni izolate din Cambodgia...
Comentarii