– Cel mai mare calculator pentru cercetare din Marea Britanie costa 1,4 milioane de lire sterline
– „Masina Cosmologica” poate stoca informatie cât 11000 de CD-ROM
– Scopul sau: reproducerea situatiei din Univers în momentul Big Bang-ului
Ce Univers doriti?
31 iulie 2001 va ramâne fara îndoiala o data de referinta în istoria Cosmologiei. În acea zi, noul calculator de un milion si jumatate de lire al Universitatii din Durham a fost conectat la retea si a pornit sa realizeze prima sa simulare.
– Cel mai mare calculator pentru cercetare din Marea Britanie costa 1,4 milioane de lire sterline
– „Masina Cosmologica” poate stoca informatie cât 11000 de CD-ROM
– Scopul sau: reproducerea situatiei din Univers în momentul Big Bang-ului
Ce Univers doriti?
31 iulie 2001 va ramâne fara îndoiala o data de referinta în istoria Cosmologiei. În acea zi, noul calculator de un milion si jumatate de lire al Universitatii din Durham a fost conectat la retea si a pornit sa realizeze prima sa simulare. Dupa ce în el au fost introduse datele provenind de la miliarde de observatii efectuate în întreaga lume privind miscarea si comportarea stelelor, a gazului interstelar, galaxiilor si chiar a invizibilei materii întunecate, MC – Masina Cosmologica, cum mai este numit supercalculatorul, a început sa calculeze, cu o viteza fara precedent, modul în care s-au format si au evoluat marile structuri cosmice cunoscute, de la galaxii la sistemele solare asemanatoare celui al nostru. MC poate testa orice model cosmologic. Poate crea universuri virtuale si, prin ele, sa încerce sa explice Universul real în care traim. Scopul final: apropierea cât mai mult de „momentul zero”, momentul Big Bang-ului. Trecând peste o perioada fascinanta, despre care astronomii au început sa vorbeasca mai mult în ultimul timp si pe care au botezat-o…Evul întunecat
Daca în Big Bang îsi au originea spatiul, timpul si energia, aceasta din urma transformându-se în materie pe masura racirii Universului, exista o „zona” mai putin clara, care se întinde de-a lungul a aproximativ 500000 de ani, de la crearea primilor atomi de hidrogen, la aparitia primelor corpuri cosmice, care astazi sunt cele pe care le vedem la distantele cele mai mari. Acestei perioade i-au spus cercetatorii „Evul întunecat” – Dark Ages. La începutul ei, temperatura era prea mare (de ordinul miliardului de grade) pentru ca sa se poata forma atomi adevarati; la sfârsit existau deja obiectele cosmice supragrele, cum ar fi gaurile negre cu mase de câteva miliarde de ori mai mari decât masa Soarelui, ele fiind sursele care „aprovizioneaza” cu energie quasarii cei mai îndepartati. Ce s-a întâmplat între timp? Recent, o echipa americana a reusit, folosind puternicul telescop Keck de la Mauna Kea, Hawaii, sa observe „prima generatie” de atomi din Univers, aflati la 14 miliarde de ani-lumina de Terra, deci datând din aceasta perioada. Acestia au putut fi detectati observând ca ei absorb complet lumina de la cel mai îndepartat obiect cosmic descoperit pâna astazi, quasarul J1030, aflat la o distanta de Terra de 14,5 miliarde de ani-lumina!
Pentru a analiza asa cum trebuie asemenea date si asemnea fenomene, este însa nevoie nu doar de o formidabila tehnica observationala, ci si de o extrem de elaborata si sofisticata tehnica de calcul.Incredibilul Supercomputer MC concentreaza acum cele mai multe sperante ale cosmologilor. Motivul este incredibila sa capacitate de calcul care stabileste un nou standard în toate domeniile stiintei si nu numai. MC este al zecelea printre marile calculatoare din Marea Britanie si cel mai puternic dintre cele dedicate cercetarii stiintifice. El poate executa 10 miliarde de operatii pe secunda, adica tot atâtea câte ar putea efectua în doua ore toti cei 6 miliarde de oameni care traiesc pe Terra, presupunând ca toti ar avea capacitatea de a face asemenea calcule! Capacitatea sa de stocare este de 7 Terabyti (un Tera însemnând un milion de milioane!). Masina Cosmologica poate „împinge” frontierele cunoasterii mai departe decât au sperat vreodata cercetatorii. MC îsi merita numele, pentru ca ea poate „recrea” Universul, cu întreaga sa istorie, din primele clipe ale Big Bang-ului pâna în prezent. Poate fi instruit sa creeze universuri artificiale care sa fie apoi comparate cu observatiile astronomice. Si toate acestea, dupa cum declara Prof. Carlos Frenk, directorul Institutului de Cosmologie computationala al Universitatii Durham, recurgând la aceleasi legi ale Fizicii care guverneaza fenomenele si evenimentele „obisnuite” care au loc pe Pamânt! Datorita acestei Masini Cosmologice s-ar putea chiar si noi sa apucam sa vedem rezolvate unele din cele mai acute probleme cu care se confrunta, la ora actuala, cunoasterea umana a originii si evolutiei Universului!
Planete similare Pamântului
Un cvartet de exoplanete mici si stâncoase orbiteaza în jurul stelei Barnard,...
Comentarii