Fie ca a aparut in mod natural, in cadrul comunitatilor de homosexuali din California, la inceputul anilor 80 ai secolului trecut, fie ca a fost „fabricat” in laboratoarele marilor puteri pentru a genera o maltusianista diminuare a populatiei planete, virusul HIV a rapus pana acum zeci de milioane de oameni, in toate tarile lumii, alte sute de milioane fiind deja infectati si, practic, condamnati la moarte. Eforturile cercetatorilor de a gasi o terapie eficienta contra temutului virus ar putea fi insa foarte curand incununate de succes.
Anul trecut a produs o mare dezamagire in randul comunitatii medicale vestea ca primul vaccin anti-HIV, realizat de concernul farmaceutic Merck, s-a dovedit un esec. Dar acum, oamenii de stiinta au din nou speranta ca vor veni de hac „inamicului public numarul unu” la aceasta ora, gratie unei descoperiri senzationale. Ei au reusit sa creeze celule capabile sa recunoasca virusul HIV mult mai devreme si mai bine decat asa-numitele „celule-T”, pe care organismul le produce in mod obisnuit.
Cercetatorii sunt de un optimism moderat
„Sistemul imunitar nu stie momentul exact cand virusul HIV patrunde in corp si nu poate organiza o aparare imediata si eficienta. Gratie noilor celule, virusul nu mai poate actiona ca un cameleon, nu se mai poate deghiza sau ascunde, ci va fi pus imediat in evidenta si distrus selectiv”, precizeaza dr Andrew Sewell de la Cardiff University din Marea Britanie, unde s-a desfasurat studiul. Specialistul precizeaza ca „celulele-asasin”, cum au fost numite, ataca in special proteinele SL9, ce asigura unitatea virusului. In mod normal, vicleanul virus ascunde aceste proteine de sistemul imunitar uman si cand celulele-T reusesc sa le identifice, virusul HIV este demult instalat in organism. Noile „celule-asasin” depisteaza virusul de indata ce patrunde in corp, recunosc amprenta specifica proteinei SL9 si distrug rapid celula infestata, astfel incat virusul nu se mai poate raspandi.
Testele efectuate pana in prezent in laborator, folosind culturi de celule umane, denota ca super-celulele au o eficacitate incomparabil mai mare decat obisnuitele celule-T, ucigand cu multa usurinta celulele in care virusul s-a infiltrat deja. La ora actuala, echipa lui Sewell se pregateste sa testeze celulele pe cobai modificati genetic, in asa fel incat sa produca celule specifice sistemului imunitar uman, ce pot fi atacate de HIV. Daca testele vor da rezultatele scontate, se va trece apoi la aplicarea acestei terapii revolutionare la oameni cu HIV.
Deja 35 de voluntari, aflati intr-un stadiu avansat al infectiei, si-au anuntat disponibilitatea de a fi supusi experimentelor ce urmeaza sa inceapa in vara viitoare. Tratamentul va consta in prelevarea unor mostre de sange de la pacienti si adaugarea unui virus modificat genetic, ce contine celule-T imbunatatite. Apoi, sangele este injectat din nou in corpul bolnavului iar celulele-T ale acestuia preiau genele „celulelor-asasin”, dotate cu receptori mai buni si capacitatea de a distruge rapid si eficient virusul HIV – super-celulele sunt de 450 de ori mai puternice decat cele obisnuite! „Confruntat cu celulele-asasin modificate genetic, virusul fie va muri, fie isi va schimba infatisarea, devenind tot mai vulnerabil”, precizeaza Sewell.
Totusi, optimismul cercetatorilor este moderat, intrucat ei se tem de posibilele efecte adverse. „Principala sursa de ingrijorare este autoimunitatea, faptul ca aceste celule ar putea recunoaste si distruge doar proteinele pe care am dori sa le distruga, ci si pe altele, de care ar fi de dorit sa nu se atinga. Dar sunt convins ca vom gasi o solutie si acestei posibile probleme”, precizeaza James Riley, imunolog la Universitatea Pennsylvania din Philadephia, de asemenea implicat in studiu.
GABRIEL TUDOR
Comentarii