Cu cateva secole in urma zaharul era doar pentru gustul regilor; azi, rafinat si prelucrat, a devenit bomboana saracului, este prezent pe orice masa, dar si in o multime de alimente. Din delicatesa, zaharul a devenit dusmanul nostru, dupa cum releva si un articol din publicatia britanica New Scientist.
De-a lungul ultimelor decenii, perceptia asupra zaharului s-a schimbat, cel putin in ochii cercetatorilor. Din produs preferat al cofetarilor de pretutindeni, al torturilor si prajiturilor cele mai rafinate si al retetelor cele mai sofisticate prezentate de bucatarii cei mai mediatizati pe toate canalele de televiziune din lume, zaharul a inceput sa fie aratat cu degetul, ca un dusman al sanatatii oamenilor, ca un produs agresiv, asociat cu o multime de nenorociri, de la obezitate, la diabet si la maladiile cardiovasculare.
Asta, cu atat mai mult cu cat zaharul este prezent in mai toate produsele industrializate pe care le consumam zilnic, de la fainoase la bauturile carbogazoase. Specialistii au ajuns la concluzia ca daca zaharul e dusmanul numarul unu al sanatatii noastre, atunci trebuie luate si niste masuri pentru protejarea cetatenilor. Si cand vorbim de masuri, acestea sunt aproape de fiecare data indoielnice. Asta observa si revista New Scientist intr-un articol de la inceputul lunii mai, intitulat Este zaharul adevaratul demon din dieta noastra?
Taxe amare pentru bauturile dulci
In luna aprilie, in Marea Britanie au fost introduse taxe pentru bauturile racoritoare, toate acestea folosind cantitati uriase de zahar. Aceste masuri au fost preluate si de alte cateva tari precum Franta, Mexic si Finlanda. Acum, o cutie de Cola, de pilda, costa cu 8 pence mai mult (adica 9 eurocenti), desi unele companii, observa autorul articolului, au evitat aceste taxe prin inlocuirea zaharului cu indulcitori sintetici, spre disperarea internautilor.
Dar cruciada oficiala impotriva prafului alb (altul decat cocaina) nu se opreste aici. Acum, un grup de doctori pretind, oarecum pe buna dreptate, ca trebuie extinsa taxarea si asupra dulciurilor precum ciocolata, bomboanelor, prajiturilor si a biscuitilor.
Ei au folosit datele privind modul de a face cumparaturile ale unui esantion de 30.000 de britanici pentru a studia ce se intampla cand se maresc preturile la dulciuri si bauturi racoritoare. In ambele cazuri, spune studiul citat, o marire cu 10 la suta a preturilor reduce vanzarile cu aproximativ 7 la suta. Si cum dulciurile aduc in dieta noastra o cantitate dubla de zahar comparativ cu bauturile racoritoare, o marire a preturilor in privinta dulciurilor ar conduce si la o mai mare reducere a consumului, este de parere Richard Smith de la Scoala de Igiena si medicina a maladiilor tropicale din Londra. Observatiile studiului par indreptatite, dar e greu de crezut ca o crestere a preturilor va duce in final la o reducere reala a consumului, dimpotriva, mai curand la o crestere a profiturilor companiilor care vand astfel de produse.
Statisticile, se mentioneaza in articol, arata ca doua treimi dintre adultii din Marea Britanie sunt supraponderali sau obezi, cifre similare existand si in majoritatea tarilor occidentale. Dincolo de aceste statistici, cauzele obezitatii nu sunt pe deplin cunoscute, desi studii serioase atrag atentia, de mai bine de cateva decenii, ca obezitatea este o maladie metabolica, o boala cronica generata printre altele de nivelul crescut de carbohidrati, de alimentele bogate in zahar, de la legume si fructe, la fainoase, dulciuri si bauturi carbogazoase sau racoritoare.
Prea mult zahar in dieta noastra nu este singura cauza a obezitatii; si alte elemente concura la aceasta situatie, cum ar fi: aportul caloric crescut, alimentele procesate, o viata sedentara. Ei bine, pare curioasa concentrarea pe marirea preturilor doar la bauturile racoritoare, cata vreme o multime de alte alimente, cum ar fi cele procesate industrial, la fel de nocive pentru sanatate, beneficiaza de publicitate pe scara larga si de preturi scazute tocmai pentru cresterea consumului lor (!).
Dovezile stiintei nutritiei, acelea care leaga problemele de dieta de starea de sanatate, sunt deocamdata subtiri, spre deosebire de cele care leaga fumatul de cancerul de plamani si de bolile inimii.
De ce? Pentru ca studiile legate de nutritie se bazeaza doar pe cercetari „observationale”, analizand doar ceea ce mananca oamenii, si nu pe o analiza holistica, a transformarilor metabolice petrecute in organism. De aceea majoritatea studiilor sunt de suprafata, lipsite de substanta, pline de sfaturi contradictorii si bizare. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca multe dintre aceste studii sunt partinitoare, servind anumitor scopuri, platite in numele unor interese, care nu privesc nicidecum sanatatea oamenilor.
Asa se explica de ce studiile si observatiile legate de diete s-au modificat de-a lungul deceniilor.
Sa ne amintim, in urma cu 50 de ani, demonul dietelor erau considerate grasimile, in primul rand grasimile animale, in special din carne si lactate, mai ales dupa aparitia studiului lui Ancel Keys. Auzim si azi nutritionisti care recomanda pieptul de pui fara piele (grasime), cu legume si fructe! Apoi a fost demonizat colesterolul, o substanta grasa prezenta in produsele animale; ouale erau aproape interzise sau acceptate maximum doua pe saptamana! Azi, cand s-au mai lamurit cercetatorii ca acest colesterol din alimente nu are legatura cu nivelul de colesterol din sange, virtutile oualor a fost reabilitate, chiar daca doar cu jumatate de gura. Studii mai vechi si mai recente atrag atentia si asupra grasimilor saturate naturale (unt, untura, carne grasa), ale caror calitati sunt redescoperite, chiar daca doar pe la colturi.
Tot asa ni s-a transmis ideea sa inlocuim untul (grasime saturata) foarte „rau”, cu uleiurile vegetale (grasimi nesaturate), foarte „bune”. Azi nu exista reteta a vreunui bucatar (numit acum chef) care sa nu foloseasca ulei de masline, evident extra virgin! Numai ca de decenii uleiurile vegetale si produsele procesate precum biscuitii si alte dulciuri se bazeaza pe grasimi trans, considerate acum o adevarata otrava pentru arterele noastre. In vreme ce studiile serioase demonstreaza ca grasimile saturate n-ar trebui sa lipseasca din dietele sanatoase si ca aruncarea untului la cos n-a fost o idee buna.
In fine, acum, noul inamic public pentru sanatatea noastra este considerat zaharul, care a luat locul grasimilor saturate. E bine, dar in fata schimbarilor multiple de dusmani, a inducerii unei mentalitati care trebuie schimbata doar de nutritionistii ce stabilesc care sunt acele alimente „rele” sau „bune”, ar trebui sa fim ceva mai atenti, mai ales in privinta modificarii dietelor noastre. Caci, sa nu uitam, ei merg pe un taram stiintific deocamdata nesigur.
Viitorul ne va spune daca taxarea zaharului din bauturile racoritoare va duce la beneficiile scontate asupra sanatatii noastre.
Previziunile spun ca nu…
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii