Daca Stalin a stat la masa invingatorilor in cel de-al Doilea Razboi Mondial, asta se datoreaza, printre altele, unor strategi militari care au avut in momente critice idei salvatoare. Unul dintre acesti ofiteri, ramas mai mult in umbra, a fost capitanul Vasili Zaitev (1915-1991), erou al URSS, care a initiat si a pus in practica doctrina tragatorilor de elita urbani. Batalia de la Stalingrad si Batalia pentru Moscova au fost castigate si datorita aplicarii cu succes a acestei doctrine.
Doctrina luptei urbane
Hitler se decide sa invadeze URSS prin Operatiunea Barbarossa, care debuteaza la 22 iunie 1941. Respingerea de catre sovietici a Wehrmacht-ului a transformat acest conflict cu un front foarte larg in „Marele Razboi de Aparare a Patriei”. In acest context, doctrina lui Zaitev aducea in prim-plan o arma secreta foarte eficienta, pe care germanii nu o luasera niciodata in calcul.
Pentru strategul Zaitev, lunetistul era cel care dadea lovituri atat fizice, cat si morale inamicului, ucigand lideri ai gruparilor atacatoare. Atunci cand un ofiter este ucis de la distanta, prin surprindere, cei din subordinea sa nu mai au aceeasi eficacitate. Zaitev s-a nascut in muntii Urali si a tras de mic cu arma in caprioare si lupi. Cand a inceput invazia nazista, el s-a inscris voluntar in regimentul de mitraliori si s-a specializat in tragere cu luneta. A fi lunetist, conform standardelor URSS de atunci, insemna sa ai o probabilitate de reusita de 50 la suta la o tinta aflata la 800 de metri, 80 la suta la 500 de metri si peste 90 la suta la mai putin de 200 de metri, cu frecventa de doua lovituri pe minut. Cele mai folosite carabine au fost Mosin-Nagant si Tokarev, cu cartuse de 7,2 x 52 mm.
Loviturile mai rare ale lunetistilor suplineau loviturile rapide si din apropiere ale infanteristilor. Zaitev promovase o scoala de lunetisti, ai carei elevi militari au ucis peste 6.000 de inamici (ofiteri si soldati). La fiecare lunetist se aprecia si omorarea unui lunetist inamic. Astfel, Zaitev insusi a ucis in numai trei luni (pana a fost ranit) 242 de inamici, dintre care 11 lunetisti ai Axei. Statisticile ruse spun ca Armata Rosie a pregatit peste 400.000 de soldati la scoala de lunetisti, dar numai 9.534 au fost avansati in formatiuni de lupta inalt calificate. Printre tragatorii de elita se aflau 2.484 femei.
Intre 1941 si 1943, femeile-lunetiste au fost folosite in cadrul organizatiilor civile de sustinere a armatei. 500 dintre ele au supravietuit. Cea mai buna lunetista a fost Ludmila Pavlicenko (1916-1974). La Odessa si Sevastopol ea a ucis 309 inamici, dintre care 39 lunetisti (bravura de exceptie!). A fost ranita in 1942 si retrasa de pe front. Faima ei a ajuns si in SUA, unde a fost chemata la Casa Alba de insusi Franklin Roosevelt. O alta tragatoare de elita, poreclita „teroarea ascunsa”, a fost Rosa Sanina. Decorata cu Ordinul Gloriei, Rosa a murit in actiune in 1945, la 21 de ani.
PAUL IOAN
Comentarii