• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
luni, 16 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
luni, 16 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Transformarea calatoriilor în spatiu

Transformarea calatoriilor în spatiu

13 ianuarie 2025
in Spectacolul cunoasterii, Stiinta
A A

Laserele care exploateaza capacitatea naturala a bacteriilor de a transforma lumina solara în energie ar putea alimenta misiunile spatiale catre Marte si reprezenta, de asemenea, o sursa de energie curata furnizata pe Pamânt.

Tehnologia este inspirata de modul în care plantele si bacteriile transforma lumina în energie chimica printr-un proces numit fotosinteza. Scopul este de a refolosi antenele de captare a luminii de la anu-mite tipuri de bacterii fotosintetice pentru a „amplifica” energia solara si de a o transforma în raze laser ce pot transmite aceasta energie în spatiu.

Oamenii de stiinta spera, totodata, ca prin utilizarea materialelor organice în locul componentelor artificiale „perisabile”, laserele ar putea fi redezvoltate în spatiu – ceea ce înseamna ca acestea ar putea fi mentinute în functiune fara a fi necesara trimiterea de noi componente de pe Pamânt.

Proiectul APACE

Spre deosebire de panourile solare conventionale cu semiconductori, care transforma lumina solara în electricitate, acest proces nu s-ar baza pe niciun component electronic.

Proiectul – denumit APACE – vizeaza mai întâi dezvoltarea tehnologiei în conditii de laborator, înainte de a-i fi testat si perfectionat potentialul de utilizare în spatiu. În cazul în care va avea succes, cercetatorii sustin ca aceasta tehnologie ar putea fi utilizata de agentiile spatiale pentru alimentarea misiunilor de explorare a spatiului – inclusiv baze pe Luna sau misiuni pe Marte – precum si ca noua modalitate de transmitere a energiei curate, fara fir, pe Pamânt.

Tehnologia este dezvoltata de o echipa internationala ce include cercetatori de la Universitatea Heriot-Watt din Edinburgh, relateaza DPA/Agerpres.

Profesorul Erik Gauger, de la Institute of Photonics and Quantum Sciences Heriot-Watt din cadrul Universitatii Heriot-Watt, a declarat ca tehnologia ar putea reprezenta „o descoperire majora în domeniul energiei spatiale”. „Generarea durabila de energie în spatiu, care nu depinde de componente perisabile trimise de pe Pamânt, reprezinta o mare provocare”, a declarat el.

„Cu toate acestea, organismele vii sunt experte în autosuficienta si autoasamblare. Proiectul nostru nu doar ca se inspira din biologie, dar merge mai departe, bazându-se pe functionalitatea care exista deja în mecanismele fotosintetice ale bacteriilor pentru a realiza o descoperire majora în domeniul energiei spatiale”, a adaugat profesorul notând ca proiectul APACE „vizeaza crearea unui nou tip de laser alimentat de lumina solara”.

„Lumina solara obisnuita este, de obicei, prea slaba pentru a alimenta direct un laser, însa aceste bacterii speciale sunt in-credibil de eficiente în a colecta si a canaliza lumina solara prin structurile lor complexe de captare a luminii, ce pot amplifica efectiv fluxul de energie de la lumina Soarelui la centrul de reactie cu câteva ordine de marime. Proiectul nostru va utiliza acest nivel de amplificare pentru a converti lumina solara într-o raza laser fara a depinde de componente electrice”, a explicat Gauger.

Noi materiale laser

Este deja posibila cultivarea de bacterii în spatiu, existând exemple din studiile efec-tuate la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS). „Unele bacterii rezistente au supravietuit chiar si expunerii la spatiul deschis. Daca noua noastra tehnologie poate fi construita si utilizata pe statiile spatiale, ea ar putea ajuta la generarea de energie la nivel local si chiar ar putea oferi o cale de a trimite energie catre sateliti sau înapoi pe Pamânt folosind raze laser în infrarosu”, a declarat profesorul.

„Aceasta tehnologie are potentialul de a revolutiona modul în care alimentam operatiunile spatiale, facând explorarea (spatiala) mai durabila si oferind în acelasi timp un imbold tehnologiei energiei curate aici, pe Pamânt”, a precizat el.

Toate agentiile spatiale importante au în plan misiuni pe Luna sau pe Marte, iar cercetatorii spera sa contribuie la alimentarea lor cu energie. Echipa de cercetare va începe prin extragerea si studierea mecanismelor naturale de captare a luminii din tipuri de bacterii care au evoluat pentru a supravietui în conditii de lumina extrem de scazuta.

Aceste bacterii au structuri de antene moleculare foarte specializate, care pot capta si canaliza aproape fiecare foton de lumina pe care îl primesc, fiind astfel cei mai eficienti colectori de lumina solara din natura.

Cercetatorii vor dezvolta, de asemenea, versiuni artificiale ale acestor structuri si noi materiale laser care pot functiona atât cu captatori de lumina naturali cât si artificiali. Ei intentioneaza sa combine, ulterior, aceste componente într-un nou tip de material laser, pe care sa îl testeze în sisteme din ce în ce mai mari. Primul prototip al noii tehnologii ar urma sa fie gata pentru testare în trei ani.

Proiectul APACE, în valoare de 4 milioane de euro, este finantat în comun de Consiliul European pentru Inovare si Innovate UK, agentia nationala pentru inovare a Regatului Unit, reunind cercetatori din Regatul Unit, Italia, Germania si Polonia.

NICUSOR DINCA

ShareTweet
Articolul precedent

Medicamentul care regenereaza dintii

Urmatorul Articol

În spatele cazului Skinwalker Ranch

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

De ce a disparut omul de Neanderthal?

16 iunie 2025

Primii reprezentanti ai speciei Homo sapiens ar fi putut beneficia de protectie...

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Spectacolul cunoasterii

Cea mai înalta piramida sau forma de relief naturala?

2 iunie 2025

O „colina” ciudata, care se înalta din mijlocul padurii tropicale amazoniene, cunoscuta...

Spectacolul cunoasterii

Robotul care sustine fizic persoanele vârstnice

26 mai 2025

În conditiile în care populatia îmbatrâneste într-un ritm accelerat, sprijinul oferit persoanelor...

Spectacolul cunoasterii

Misterul Marelui Tumul de la Vergina

19 mai 2025

În 1977, arheologii au facut o descoperire uimitoare în timp ce efectuau...

Spectacolul cunoasterii

Lupul preistoric, readus la viata?

12 mai 2025

Oamenii de stiinta de la compania de biotehnologie Colossal Biosciences, cu sediul...

Urmatorul Articol

În spatele cazului Skinwalker Ranch

Copiii Pamântului

Ce bauturi preferau capetele încoronate?

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

12 iunie 1519 – S-a nascut Cosimo de Medici

16 iunie 2025

Cosimo I de’ Medici (1519-1574) a fost primul Duce de Florenta si,...

Citeste mai departe
Blitz

Cleopatra, superproductia care a adus Hollywood-ul la un pas de ruina

16 iunie 2025

Filmul „Cleopatra”, regizat de Joseph L. Mankiewicz, este cunoscut nu doar ca...

Citeste mai departe
Blitz

Rubens la Palat

16 iunie 2025

Cea mai valoroasa pictura din România este prezentata la Palatul Culturii din...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Citeste mai departe
Femina Club

„Amprentele” tineretii

16 iunie 2025

Ingrijirea tenului matur este esentiala în lupta cu ridurile, pentru mentinerea „amprentelor”...

Citeste mai departe
Femina Club

Pui haiducesc

16 iunie 2025

3 pui mici, 100 ml ulei, 5 rosii, 1 pahar vin, 100...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.