Impactul cu un asteroid care s-a prabusit pe teritoriul actual al Mexicului in urma cu 66 de milioane de ani a cauzat extinctia a trei sferturi dintre vietuitoarele de pe Terra, inclusiv a dinozaurilor.
Insa natura exacta a fenomenului provocat de asteroidul Chicxulub ramane inca un subiect de dezbatere. Teoriile cele mai recente afirma ca sulful eliberat de impact sau funinginea degajata de incendii colosale au blocat lumina Soarelui si au cufundat planeta noastra intr-o iarna indelungata.
Un studiu a oferit insa un suflu nou unei teorii mai vechi: praful ridicat de acel asteroid a intunecat cerul pentru o lunga perioada de timp. Particule fine de siliciu, nisip pulverizat, ar fi persistat in atmosfera Pamantului timp de 15 ani.
Lipsa de lumina ar fi facut sa scada temperaturile medii cu pana la 15 grade Celsius, potrivit studiului publicat in revista Nature Geoscience.
In anii 1980, un tata si fiul sau – Luis si Walter Alvarez – au sugerat ca dinozaurii au disparut dupa ce impactul cu un asteroid ar fi schimbat clima planetara, inconjurand Terra intr-un nor de praf.
Teoria a fost pusa sub semnul intrebarii pana la descoperirea, un deceniu mai tarziu, a craterului masiv cauzat de asteroidul Chicxulub in actuala Peninsula Yucatan din Mexic. Teoria care sustinea ca sulful, mai mult decat praful, ar fi putut schimba clima a castigat apoi teren, pentru ca se credea ca acel praf nu avea marimea potrivita „pentru a ramane in atmosfera”, a explicat unul dintre coautorii studiului, Ozgur Karatekin, cercetator la Observatorul Regal al Belgiei.
Cercetatorii dintr-o echipa internationala au putut sa identifice particule de praf provenite din urma impactului cu asteroidul si care se aflau in situl de fosile Tanis, in statul american Dakota de Nord. Ele masoara intre 0,8 si 8 micrometri.
Introducand datele lor in modele climatice similare celor utilizate astazi, cercetatorii au stabilit ca acele particule de praf au jucat un rol mult mai important decat se estimase anterior. Simularile au dezvaluit ca din toata cantitatea de materie proiectata in atmosfera, trei sferturi a fost praf, 24% sulf si doar 1% funingine, informeaza AFP/Agerpres.
Particulele de praf „au impiedicat complet fotosinteza” plantelor timp de cel putin un an, declansand „o prabusire catastrofala” a vietii, a declarat Ozgur Karatekin.
NICUSOR DINCA
Comentarii