Dupa un studiu efectuat în acest an de firma de cosmetice Avon, pe un esantion de 21.000 de femei din 24 de tari, în mod cu totul surprinzator a reiesit ca Brazilia este tara unde femeile se preocupa mai mult ca oriunde de prezenta lor fizica, jumatate dintre brazilience fiind gata sa recurga la chirurgia estetica pentru a-si prezerva frumusetea.
Dupa un studiu efectuat în acest an de firma de cosmetice Avon, pe un esantion de 21.000 de femei din 24 de tari, în mod cu totul surprinzator a reiesit ca Brazilia este tara unde femeile se preocupa mai mult ca oriunde de prezenta lor fizica, jumatate dintre brazilience fiind gata sa recurga la chirurgia estetica pentru a-si prezerva frumusetea. În aceasta tara, unde faptul de a fi numit „obsedat de aparente” este considerat un compliment, 86 la suta dintre femei declara ca fac eforturi uriase pentru a-si ameliora look-ul (prezenta fizica), în timp ce media mondiala este de 67 la suta! Mai mult, 90 la suta dintre brazilience considera ca produsele cosmetice de înfrumusetare sunt bunuri esentiale în existenta lor si nu produse de lux, în vreme ce pe plan mondial, media celor care cred asta este de doar 77 la suta. Dupa Avon, obsesia braziliencelor pentru frumusete se explica prin faptul ca ele trebuie sa se agite mai mult pentru a patrunde pe piata muncii, unde ele sunt sub-reprezentate în multe sectoare de activitate. Brazilia, o tara cu 175 milioane de locuitori, unde numarul operatiilor estetice pe cap de locuitor este cel mai ridicat din lume, a ridicat frumusetea la rang de preocupare nationala. Frumusetea braziliencelor este atribuita de unii scriitori latini unui sens foarte brazilian al esteticii, conform caruia femeile trebuie sa fie frumoase si senzuale, o judecata care-si gaseste exemplificarea, printre altele, în inegalabila etalare de frumuseti feminine a Festivalului de la Rio.
2) O insecta fragila ameninta padurile de castani din Europa
FLUTURELE BRUN
De mai multi ani o insecta fragila ataca castanii salbatici din întreaga Europa. Dupa cercetari sustinute, investigatorii au gasit faptasul: fluturele brun. Semnalul de alarma a fost tras acum, pentru ca atacatorul castanilor salbatici s-a înmultit mai mult ca niciodata în acest an si ar putea, pe termen lung, sa distruga o specie a acestor impunatori arbori. Descoperit pentru prima oara în Macedonia, în 1985, acest distrugator al arborilor cu flori albe, numiti castani de India sau castani salbatici (originari însa din Balcani), a colonizat Europa centrala si occidentala în mai putin de doua decenii. „Aceste insecte (Cameraria ohridelle) s-au înmultit vertiginos în acest an din cauza caniculei care s-a abatut peste întreaga Europa” este de parere Regina Kleespies, cercetatoare la un institut german pentru protectia biologica a plantelor. „Lunga perioada de calduri extreme de pe continentul nostru a dus la aparitia unor generatii suplimentare de fluturi bruni” a explicat cercetatoarea care a mai amintit faptul ca insectele din aceasta specie ataca mai mult castanii cu flori albe si, în mod curios, aproape deloc pe cei din speciile cu flori rosii. Fluturele brun, despre a carui origine nu se prea stie nimic, „se deplaseaza în zbor pe distante mici, dar poate strabate distante mari atunci când este dus de vânt sau transportat de camioane, trenuri sau automobile” este de parere Sylvie Augustin, de la Institutul national francez de cercetari agronomice. Primavara este anotimpul când acesti fluturi maronii pot fi vazuti pe trunchiul castanilor, unde se împerecheaza. Femelele depun pe frunze oua minuscule. Dupa ecloziune, omizile se raspândesc printre frunze pe care le devoreaza. Omizile se transforma apoi în crisalide din care mai târziu ies fluturii, dupa un stagiu de vreo zece zile în timpul verii. Atacatorul castanilor salbatici se reproduce în mai multe generatii pe an. Toamna, crisalidele cad împreuna cu frunzele pe sol si petrec aici toata iarna. În Europa occidentala, fluturele brun a fost descoperit pentru prima oara în Marea Britanie anul trecut, în Franta este întâlnit din anul 2000, de aici raspândindu-se în Belgia si Olanda. Astazi insecta este prezenta în toate tarile din Europa centrala si occidentala si daunele sunt importante în orasele în care castanii cu flori albe sunt prezenti. Pentru a lupta împotriva acestui fenomen (care ar putea ajunge sa afecteze si tara noastra), sapte tari, Franta, Germania, Cehia, Austria, Italia, Grecia, Elvetia, au declansat un proiect de actiune (numit Controcam) înca de la începutul anului 2001, dar lupta deschisa contra fluturelui brun, prin mijloace chimice sau feromonale, nu a dus pâna acum la nici un rezultat notabil.
În asteptarea zapezii de altadata
Mos Craciun si spiridusii lui din regiunea finlandeza Laponia sunt ocupati sa...
Comentarii