Regina Nefertiti a fost barbat?
In iunie, descoperirea de catre Joann Fletcher, de la Universitatea York (Anglia), a ceea ce a fost considerata mumia reginei Nefertiti a produs o puternica impresie printre specialisti si egiptologi. Nefertiti, celebra pentru frumusetea ei si considerata femeia cea mai puternica a Egiptului antic, al carei prenume semnifica „frumusetea a sosit”, a fost sotia faraonului Akhenathon, care a domnit în Egipt între 1379 si 1362 înainte de Christos, si mama vitrega a lui Tutankamon.
Regina Nefertiti a fost barbat?
In iunie, descoperirea de catre Joann Fletcher, de la Universitatea York (Anglia), a ceea ce a fost considerata mumia reginei Nefertiti a produs o puternica impresie printre specialisti si egiptologi. Nefertiti, celebra pentru frumusetea ei si considerata femeia cea mai puternica a Egiptului antic, al carei prenume semnifica „frumusetea a sosit”, a fost sotia faraonului Akhenathon, care a domnit în Egipt între 1379 si 1362 înainte de Christos, si mama vitrega a lui Tutankamon. Mumia lui Nefertiti, dupa detaliile oferite de expertul britanic, a fost descoperita într-o camera secreta a unui mormânt din Valea Regilor din Luxor, în Egipt, în apropierea mormântului lui Tutankamon. Dupa numai doua luni, entuziasmul pare a se ofili, si chiar a pali, dupa ce Zahi Hawass, secretarul general al Consiliului suprem al antichitatilor egiptene, si-a exprimat îndoiala fata de descoperirea din iunie, despre care spune ca apartine mai degraba unui barbat decât unei femei: „Sunt sigur ca aceasta mumie nu este a unei femei”, a declarat el pentru Reuters. Si în tabara britanica exista umbre de îndoiala, de vreme ce într-un raport scris de Don Brothwell, seful expeditiei britanice, se spune negru pe alb: „exista o reala confuzie în ceea ce priveste sexul mumiei descoperite”, dar este de parere ca poate fi vorba despre o femeie deoarece nu au fost descoperite urme ale organelor sexuale masculine. În plus, în urechile mumiei exista urmele a doua gauri, ca pentru cercei. Pentru Hawass, existenta gaurilor în ureche nu este un argument, deoarece, pe vremea când a trait Nefertiti, nu exista obiceiul ca femeile sa poarte cercei în ureche, desi mai târziu, acest obicei era întâlnit si la femei si la barbati. „Toate reginele aveau inele în peruci, dar nu aveau niciodata urechile strapunse cu cercei”, a spus Hawass, adaugând ca si o alta mumie masculina descoperita în acelasi mormânt avea urechile gaurite. În plus, Nefertiti a murit la 35 de ani, or mumia descoperita de britanici, dupa estimarile lor, ar fi avut vârsta cuprinsa între 18 si 30 de ani. „Nefertiti a nascut de sase ori, deci soldurile ar fi trebuit sa fie mai largi, or soldurile mumiei descoperite sunt strâmte”, a mai precizat egiptologul. Britanicii au facut câteva radiografii pentru a stabili daca „femeia” a nascut sau nu, dar Salima Ikram, profesor de egiptologie de la Universitatea din Cairo, este de parere ca si daca se va stabili în urma analizelor ca este vorba despre o femeie, „asta nu va confirma în nici un fel ca am descoperit-o pe Nefertiti”.
2. Omuletii verzi nu ne-au invadat nici de data asta
Cronici martiene
Azi, fantezia scriitorilor de s.f. s-a mutat în laboratoarele oamenilor de stiinta. Povestea de azi se numeste „apa pe Marte” si, în consecinta, a vietii pe Planeta Rosie. Mai mult, se crede azi ca Marte a fost sora geamana a Terrei, cândva ea având o atmosfera ca si Pamântul. Unde au disparut toate acestea ramâne un mister, dar o armata de sonde spatiale americane, roboti si misiuni complexe sunt gata sa-l dezlege într-un viitor mai apropiat sau mai îndepartat. De cealalta parte, credinta populara. Si ea, plina de fantasme. Saptamâna trecuta, atunci când Marte s-a aflat la o aruncatura de bat de Pamânt, la doar… 55,758 milioane de kilometri, nu putini au fost cei care au crezut ca martienii au un bun motiv pentru a ne invada. Acesta a fost motivul pentru care o multime de curiosi din întreaga lume (la noi, lumea s-a calcat în picioare la Observatorul astronomic din Bucuresti ca sa vada „fenomenul”) si-au atintit ochii pe cer, privind Planeta Rosie cu binocluri sau telescoape de amatori. Toate relele de pe Pamânt au fost puse în seama „apropierii celeste”. Astrologii indieni, de pilda, au pus pe seama apropierii Planetei Rosii atacul terorist de la Bombay. Cititorii indieni în stele, aceiasi din tagma lui Hâncu, au spus ca pozitia în care se afla acum Luna, Saturn, Marte si planeta Rahou (!) prevesteste numai nenorociri pentru luna septembrie 2003 (!), în acesta luna urmând a se produce tot felul de cataclisme sociale, violente si confruntari militare. Mai aproape de noi, în Germania, lucrurile au stat putin altfel. Dupa spusele Centrului de cercetari ale fenomenelor celeste paranormale (Cenap), o multime de apeluri telefonice au anuntat prezenta unor ozeneuri, multi nemti confundând planeta Marte cu întâlnirile de gradul trei din filmele americane. Un cuplu de pensionari din Mannheim s-a jurat ca a vazut martieni într-o nava portocalie la doar 500 de metri deasupra masinii lor. Acum va trebui sa asteptam alti 23.698 ani pentru a privi, din nou, planeta Marte de aproape. Evident, cu alti ochi. Atunci, poate, Planeta Rosie va fi albastra, reacoperita cu o atmosfera asemanatoare celei terestre, iar oamenii vor fi pe Marte ca la ei acasa. Pâna atunci, trei astronauti NASA, Jeffrey A. Hoffman, Leroy Chiao si Richard Linnehan, însotiti de unul francez, Jean-Jacques Favier, cercetator si membru al misiunii navetei Columbia în 1996, au ajuns cu balonul, în anul 2001, pe Marte, o localitate din Franta cu numai 216 locuitori. Culmea este ca locuitorii comunei Marte din Ardèche, numiti „martieni”, sunt singurii care invadeaza împrejurimile si tot ei sunt singurii care s-au întâlnit cu astronauti pamânteni. „Putem spune ca suntem primii pamânteni care am ajuns pe Marte” a spus cu umor Jeffrey A. Hoffman, primul astronaut care a iesit în spatiu pentru a repara faimosul telescop Hubble. Aventura continua…
În asteptarea zapezii de altadata
Mos Craciun si spiridusii lui din regiunea finlandeza Laponia sunt ocupati sa...
Comentarii