Au trecut trei decenii de la celebrul concert de la Woodstock! Pe un teren apartinând unui fermier din Woodstock au sosit în câteva zile peste 300 de mii de tineri adepti ai miscarii hippie si ai sloganului atât de natural Flower Power, toti cu plete, în adidasi si blue-jeans, toti dornici sa asculte muzica, sa fumeze marijuana, sa faca dragoste si sa se simta liberi, într-o tara în care se simteau prizonieri. Timp de trei zile asta au si facut acesti tineri.
 
Au trecut trei decenii de la celebrul concert de la Woodstock! Pe un teren apartinând unui fermier din Woodstock au sosit în câteva zile peste 300 de mii de tineri adepti ai miscarii hippie si ai sloganului atât de natural Flower Power, toti cu plete, în adidasi si blue-jeans, toti dornici sa asculte muzica, sa fumeze marijuana, sa faca dragoste si sa se simta liberi, într-o tara în care se simteau prizonieri. Timp de trei zile asta au si facut acesti tineri. Iar pe scena s-au perindat cei mai îndragiti muzicieni ai acelor zile, când muzica însemna într-adevar ceva si nu se transformase înca în comert. Au cântat Jimi Hendrix, Joan Baez, Ritchie Havens, The Jefferson Airplane, Janis Joplin, The Who, The Grateful Dead, Carlos Santana, printre foarte multi altii. În sat nu s-a înregistrat la politie nici un furt, nici o bataie, nici o crima. Woodstock a fost si un exemplu de putere a muzicii adevarate asupra tinerilor. Din pacate, dupa numai un an, idealul acestei comuniuni spirituale avea sa fie sfâsiat. Au murit de supradoza (desi multi se îndoiesc ca asta ar fi fost motivul real al decesului) Joplin, apoi Hendrix. Muzica lor incendiara a deranjat. Dupa aceea, nimic nu a mai fost ca înainte. Unul dintre cei mai apropiati artisti, din tara noastra, de fenomenul Woodstock este fara îndoiala actorul Florian Pittis. Tin minte ca prin 1986 am vazut la el caseta video a extraordinarului concert de la Woodstock, o caseta pe care azi o au foarte multi iubitori ai muzicii acelor ani, printre care, evident, ma numar si eu, dar care atunci era o raritate. Acum, devenit directorul Canalului România Tineret, Motu se pregateste sa ofere în aceasta vara, tinerilor, care în 1969 înca nu se nascusera, un adevarat show închinat muzicii Festivalului Woodstock.
– Mai exact, cum va arata, draga Motule, acest spectacol?
– M-am gândit ca pot oferi ascultatorilor nostri, prin Canalul România Tineret, o serie de emisiuni care sa comemoreze Festivalul de la Woodstock; iata, s-au scurs între timp, trei decenii.Trei decenii au trecut si de la prima aselenizare, asa ca facem legatura între muzica si Luna. Dupa cum cred ca ascultatorii nostri au observat, în fiecare zi începând de pe 13 iulie si asta va dura pâna pe 13 august, la ora 10,30 si în reluare seara la ora 18,00, Radio România Tineret difuzeaza pastile care încearca sa evoce evenimentele din lunile si zilele premergatoare Festivalului Woodstock ’69.
– Si emisiunea Pittis Show când va putea fi ascultata?
– Emisiunile vor putea fi ascultate la Radio România Tineret, doua duminici la rând, cele din 1 si 8 august, noaptea de la ora 23,15 pâna la 0,55. Îti dai seama ca voi încerca sa recreez atmosfera muzicala, dar nu numai, a acelor zile fierbinti si de neuitat.
– Am auzit si despre trei nopti de vis.
– În amintirea celor trei nopti de vis de la Woodstock, pe 15, 16 si 17 august, de la ora 10 seara pâna la 6 dimineata, voi încerca sa ofer ascultatorilor nostri trei nopti de pace si muzica. Împreuna cu Sorin Chifiriuc, Florin Silviu Ursulescu, Jerry Schwartz vom comenta si asculta muzica acelor ani, muzica Festivalului Woodstock ’69. Sunt sigur ca vom reusi sa retraim emotia unica, dar asta numai la Radio în Bluejeans.
– Îti promit ca ma voi numara printre ascultatorii acestor trei nopti de muzica si pace, asteptând sa ascult înca o data imnul Statelor Unite în interpretarea unica a lui Jimi Hendrix, atunci, la încheierea Festivalul, dimineata, în fata câmpului aproape gol pe care ramasesera împrastiate doar urmele trecerii celor peste 300.000 de spectatori.
– Nu uita ca el a spus: Blues-ul e usor de cântat, dar e greu de simtit.
– O sa încerc sa nu uit asta.
Surprinzatoarea criza messiniana
Marea Mediterana a pierdut 70% din apa în urma cu 5,5 milioane...
Comentarii