In lume exista multe statii de metrou insa cateva dintre ele, au devenit nu numai un mijloc de transport comod si civilizat ci si impresionante opere de arta. Astfel, arhitecti, artisti si autoritati locale, si-au dat mana, transformand aceste locuri in adevarate gradini, sali de bal sau galerii de arta. Ne vom opri doar in cateva dintre cele care au facut istorie, prin felul in care arata.
Statia Komsomolskaya (Moscova)
Considerata un simbol al capitalei Rusiei, aceasta concureaza cu cele mai frumoase si luxoase sali de bal ale unui palat, cu un muzeu sau o galerie de arta. N-ai stii, practic, unde te afli, daca n-ai auzi trenul care soseste. Inaugurata pe 30 ianuarie 1952, fiind una dintre cele mai vechi din lume, designul ei are ca tema istoria poporului rus si a fost ornata cu candelabre de cristal (unul singur cantarind cateva tone) si arcade, iar tavanele impresionante au detalii in relief si diferite mozaicuri. Unele dintre aceste mozaicuri au fost inspirate din momentele cruciale ale orasului Moscova. Picturile au fost realizate de cei mai buni artisti ai timpului din Rusia. Tot in aceasta tara, la fel de impresionanta este si statia de metrou Novoslobodskaya, unde exista nu mai putin de 32 de vitralii spectaculoase, ce-au fost realizate in Lituania, manual.
Statia Tunnelbana (Stockholm)
Pentru a-si decora statiile de metrou suedezii au folosit o modalitate inedita, transformandu-le, in spectaculoase opere de arta. Una dintre acestea este T-Centralen Station din Stockholm, unde a fost pastrat aspectul tunelului proaspat sapat, cu arcade brute si peretii ciopliti in piatra, nefinisati, creand impresia ca esti intr-o pestera. Vopsita in alb si albastru dupa cum a stabilit artistul finlandez Peter Olaf Utved, statia de metrou Tunnelbana iese din orice tipar, considerata opera de arta neconventionala, ce dateaza din 1975. De fapt, intreaga retea de metrou din Suedia este apreciata ca fiind " cea mai lunga galerie de arta din lume", aproape fiecare statie fiind pictata cu motive specifice oraselor unde au fost construite.
Statia Puhung (Coreea de Nord)
Pentru a ajunge la peronul statiei, care se afla la 120 metri sub pamant, trebuie sa faci o plimbare destul de lunga, cu scara rulanta. Gandindu-se, probabil, la cei care folosesc zilnic metroul, pentru a le alunga plictiseala, o muzica linistitoare insoteste calatorii pana pe peron. Ceea ce evidentiaza insa aceasta statie de metrou din orasul Pyongyang, este arhitectura, incununata cu picturi murale si opere de arta in mozaic ce imortalizeaza scene din lumea poporului coreean.
Statia Burjuman (Dubai)
Cum orasul musteste de lux si opulenta, nu se putea ca statiile de metrou sa fie mai prejos. Numita si Khalid Bin AlWaleed, statia de metrou Burjuman este impresionanta, caracterizata printr-un stil futurist unde lumina albastra te duce cu gandul la un univers subacvatic. Intregul concept al statiei a avut la baza pamantul, aerul, focul si apa. Decoratiunile extravagante combinate cu elementele traditionale, lasa impresia unui scenariu SF.
Acestea par a fi cele mai reprezentative statii de metrou, insa, la fel de impresionante pot fi numite si U-Bahn din München, Tunelul Shanghai Bund (China), Syntagma din Atena, Canary Wharf din Londra sau Bockenheimer Warte din Frankfurt.
IOANA FLORIA
Comentarii