«Este impresionanta viteza cu care se poate comunica»
– Stimate domnule Alexandru Marinescu, pentru inceput ce ne puteti spune despre pasiunea Dv., pentru explorarile polare?
– În ceea ce priveste istoria stiintei, as vrea sa subliniez faptul cu totul surprinzator al descoperirii filmului de 3500 de metri (ceea ce echivaleaza cu o durata de proiectie de 6 minute) al lui Constantin Dumbrava (1898-1935), care a fost primul explorator român al Groenlandei.
«Este impresionanta viteza cu care se poate comunica»
– Stimate domnule Alexandru Marinescu, pentru inceput ce ne puteti spune despre pasiunea Dv., pentru explorarile polare?
– În ceea ce priveste istoria stiintei, as vrea sa subliniez faptul cu totul surprinzator al descoperirii filmului de 3500 de metri (ceea ce echivaleaza cu o durata de proiectie de 6 minute) al lui Constantin Dumbrava (1898-1935), care a fost primul explorator român al Groenlandei. El a facut o expeditie în 1927-1928, petrecând un an pe coasta de est, traind în mijlocul eschimosilor si efectuând explorari care ulterior au primit numele sau. În acest fel, alaturi de Emil Racovita, care a explorat Antarctica, iata ca mai exista un explorator român al tinuturilor polare, de data aceasta cele nordice…
– Care dintre descoperirile stiintifice ale acestui sfârsit de veac si de mileniu v-au impresionat în mod deosebit?
– Este impresionanta viteza cu care se poate comunica si, de asemenea, rapiditatea cu care circula acum informatia, aceasta putând ajunge în câteva ore în toate colturile lumii. De asemenea, covârsitoare mi se pare vestea ca în aceasta vara a fost încheiata descifrarea genomului uman, fapt ce deschide imense perspective pentru descifrarea unor boli. Dar care genereaza în acelasi timp si neliniste privind folosirea acestor cuceriri în alte scopuri decât cele umanitare.
– Sunteti profund legat de Muzeul de Istorie Naturala „Grigore Antipa”. Cum mai „traiesc” astazi muzeele?
– În ultimii ani s-a constatat o deschidere cu totul neobisnuita a muzeelor fata de public, ele întelegând sa se puna în slujba acestuia si sa-i ofere informatiile pe care le doreste sub forma cea mai accesibila si atractiva.
– Cum vi se pare revista noastra?
– Consider ca revista Magazin este una din cele mai utile publicatii pentru informarea publicului larg. Dupa mine, este o revista cu un profil unic, neconcurata de vreo alta publicatie; realizatorii sunt profesionisti desavârsiti, care stiu sa prezinte atractiv informatia.
Surprinzatoarea criza messiniana
Marea Mediterana a pierdut 70% din apa în urma cu 5,5 milioane...
Comentarii