• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 4 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 4 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Amintiri din viitor

Amintiri din viitor

27 ianuarie 2000
in Glob
A A

          Toata lumea se ocupa acum cu viitorul – a ghici în globul de cristal pare a fi o moda pe planeta. Cu o exceptie, România, unde doar revistele „Magazin” si „Stiinta si tehnica” si una, doua emisiuni ale televiziunii publice se mai ocupa, cât de cât, cu ziua de mâine.

          Toata lumea se ocupa acum cu viitorul – a ghici în globul de cristal pare a fi o moda pe planeta. Cu o exceptie, România, unde doar revistele „Magazin” si „Stiinta si tehnica” si una, doua emisiuni ale televiziunii publice se mai ocupa, cât de cât, cu ziua de mâine. În afara granitelor însa, cum va spun, miscare mare, celebrele reviste Time si Newsweek, de pilda, prezinta mereu dosare speciale, cu industriile, tendintele culturale, problemele viitorului. Recent, un numar al Newsweek-ului prezinta carti importante de viitorologie, va spun si dumneavoastra titlurile, poate, cine stie, le traduce si la noi cineva.
          „Vision – How Science Will Revolutionize the 21st Century” (în traducere: „Viziuni – secolul 21 revolutionat de stiinte”, autor Michio Kaku, editura Doubleday), „Genome – The Autobiografy of Species in 23 Chapters” („Genomul uman – Autobiografia unei specii în 23 de capitole”; autori Matt Ridlay, Harper Collins) si „Probable Tomorrows: How Science and Tehnology Will Transform Our Lives in The Next Twenty Years” („Probabile zile de mâine: cum vor fi transformate vietile noastre în urmatorii 20 de ani de catre stiinte si tehnologii” – ce titlu lung au putut sa-si puna Marwin Cetron si Owen Davirs la cartea lor! aparuta la editura St Martin Press, Ltd.).
          Dar, pentru ca s-ar putea sa nu aveti acces la aceste carti sau sa aveti asa cum ni se întâmpla noua, românilor, mult mai târziu decât trebuie – va traduc câteva dintre ideile viitorologilor americani, concentrate în doua directii.
          1. Spre 2020 microprocesoarele – aceste placute minuscule de siliciu pe care sunt impregnate circuite electronice microscopice – vor fi la fel de comune si de ieftine pe cât este astazi hârtia! Adica obiectele casnice si de birou care ne înconjoara vor fi încarcate cu electronica, vor deveni inteligente, vor asculta chiar de comenzi verbale si vor raspunde prin viu grai, fiind legate între ele în retelele celor câteva sute de milioane de computere (specia Homo Artificialensis!) de pe planeta inteligenta Terra. Iar Internet-ul, reteaua tuturor retelelor, va vorbi urmasilor nostri cu întelepciunea speciei umane.
          2. Cam tot în jurul lui 2020 „ramura ADN” a tehnologiilor va fi la fel de puternica si dezvoltata ca si T.I., Tehnologiile Informationale – dar cele doua supertehnologii se vor îmbratisa si vor evolua sinergic, caci nu se poate lucra la genomul uman si la medicamentele ce vor fi mesterite de inginerii de gene fara computere puternice, Internet si Intranet-uri speciale; dar nici T.I. nu-si va depasi limitele daca nu ajunge la circuite neuronale si nu-si adapteaza masinariile, apropiindu-se de eficienta maxima, cea data de lumea vie; rezultatul va fi aparitia, între 2020 si 2050, a robotilor/androizi inteligenti, capabili sa recunoasca vocea umana, sa învete singuri din propriile erori, sa execute rapid si eficient ordinele omului.
          Produse informationale în masa vor fi în „pravaliile” de pe Internet în jur de 2010, spun viitorologii; mediul înconjurator, ambientul, cum se spune, va fi aproape integral informatizat în jur de 2015, când programele superinteligente – asa numitele sisteme expert – vor fi unelte curente, în toate domeniile de activitate; biocip-urile vor intra în functiune dupa 2015, iar în vremea lor, spune teoria, peste 80 la suta din cetatenii planetei vor lucra acasa la ei , – fiind, bineînteles, la serviciu – de birouri fiind legati prin retele de telecomunicatii ultraperformante; dupa 2020 învatarea se va face mai mult pe masini, masinile însele fiind „elevi” la „profesori” electronici; în sfârsit, fibrele de biti – adica agenti selectori de informatie – vor fi în functiune dupa 2025, satisfacând nevoia de personalizare a Niagarei de unitati de informatie, în functie de personalitatea fiecarui cetatean al Republicii Terra.
          Ametitor sfert de veac, fratii mei! Nici nu mai comentez uluitoarele predictii de mai sus – va mai informez doar ca doua târguri, prezentând aparate si profesiuni ale viitorului vor avea loc în chiar lunile viitoare – grabita lumea lui Homo faber! – CeBIT 2000, la Hanovra, unde reprezentantii T.I. îsi dau întâlnire pe o suprafata de expozitie de 1.3 milioane metri patrati (!) si SMAU 2000, la Milano, unde sunt asteptati peste 500000 de T.I.-isti în carne si oase, la cele 3000 de expozitii, cu alti 3000000 „vizitatori” pe site-ul târgului…
          

ShareTweet
Articolul precedent

Oua umplute cu spanac

Urmatorul Articol

Cartea alba

Articole Similare

Glob

Hiperimunitate la serpi

30 iunie 2025

Tim Friede avea moralul la pamânt dupa atacurile teroriste din 11 septembrie...

Glob

Pariu „nebunesc”

23 iunie 2025

Construirea unei capele romanice, a unui claustru si, apoi, a unei mari...

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Glob

Copiii, rol esential în societatile preistorice

2 iunie 2025

Un nou studiu realizat de o echipa de cercetatori israelieni a ajuns...

Glob

Tortilla conservata fara refrigerare

26 mai 2025

Aplecata peste un microscop, cercetatoarea Raquel Gomez priveste microorganismele care permit conservarea...

Urmatorul Articol

Cartea alba

Cum trebuie sa arate un EXTRATERESTRU

Spiritele se pot materializa?

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.