..
…Vorbesc despre calendarul stiintific, bineînteles, cel pentru care am eu apetenta. Îl publica, cu rigurozitate, atât „Discover” si „Scientific American”, cât si „Science et Vie” sau „La Recherche” sau „Nauka i Jizni” – adica revistele de stiinta care se respecta, din tarile care, având reviste (si emisiuni) de stiinta, arata ca se respecta.
Patru aniversari sunt importante, adevarate pietre de hotar pentru viata inginerului Homo faber. Prima este ca pe 4 iunie se împlinesc 220 de ani de când doi frati nebuni de legat, Joseph-Michel si Jean-Êtienne Montgolfier, s-au ridicat pe cerul de deasupra oraselului francez Annonay, marcând primul pas în desprinderea omului de pe solul planetei care l-a nascut. Fac un salt peste cei 220 de ani si îmi amintesc ca, în timpul unui zbor pe ruta Londra-Melbourne, dupa o escala la Singapore, s-a descoperit (senzorii de pe fotoliul din avion au descoperit) ca un pasager lipsea. L-au gasit, prin computer, pe un alt avion (omul bause un pahar de whisky în plus si se strecurase, cine stie cum, pe o alta aeronava) – si atunci am aflat ca între Australia si Anglia zboara, în fiecare ora, 6 aeronave, în cele doua sensuri, având, fiecare, peste 400 de pasageri la bord. Un calcul simplu (400 x 6 x 24 = 57.600 pasageri) arata ca populatia unui oras de talia Caracalului se afla, zilnic, în aer, doar între Australia si Marea Britanie! Extrapolând, probabil ca mai bine de 1.000.000 de cetateni ai Terrei se afla permanent deasupra capetelor noastre. Iata unde s-a ajuns, dupa benigna ridicare la ceruri a fratilor Montgalfier…
A doua: se împlinesc 40 de ani de când un chirurg din Jackson, SUA, a reusit primul transplant de plamâni, în ziua de 6 iunie 1963. Chirurgul se numea James D. Hardy – iar pacientului supus operatiei i-au urmat, în timp, zeci de mii de alte persoane, care au trait sau traiesc cu organe transplantate. Asta pâna vom învata sa ne crestem propriul stomac, propria inima, rinichii sau plamânii personali din celulele-susa (precursoare) care apar în a 6-a zi de dezvoltare a ovulului fecundat de un spermatozoid. Biologia moleculara preia, observati, sarcinile chirurgiei…
În 13 iunie, atentie, sarbatorim – efectiv, merita sa facem o serbare pe aceasta tema – momentul plecarii robotelului „Pioneer-10” din Sistemul Solar, la 11 ani de la lansarea lui de pe Pamânt. Dupa ce a traversat orbita planetei Marte, centura de asteroizi post martiana, orbita lui Jupiter, si tot planul Sistemului stelei Sol, exceptionalul artefact al inginerilor cosmici pamânteni ne-a mai trimis un ultim mesaj radio, în ziua de 23 ianuarie 2003, de la distanta de 12,16 miliarde kilometri de Terra!
În sfârsit, în 16 iunie curent, cosmonauta Valentina Terescova, acum pensionara, celebreaza ziua când, cu 40 de ani în urma, o reprezentanta a sexului frumos a rupt lanturile gravitatiei. Iar Sally Ride a devenit prima femeie americana tâsnind în cerul de deasupra capetelor noastre acum 20 de ani, în 18 iunie, pasagera la bordul navetei spatiale „Challenger”, cea care urma sa fie mistuita de flacarile neglijentei, patru ani mai târziu…
Tezaur de monede
O noua descoperire arheologica ofera noi date cu privire la perioada Dinastiei...
Comentarii