Filmul "Callas forever", realizat de Franco Zeffirelli, în studiourile Mediapro de la Buftea, a ajuns si pe meleagurile bucurestene, premiera având loc vinerea trecuta la cinematograful Scala, dupa premiera internationala a filmului care a avut loc la sfârsitul anului trecut. Filmul încearca sa arunce o lumina asupra unor episoade mai putin cunoscute din viata celei despre care se spunea ca avea o voce de aur, Maria Callas, de la disparitia careia a trecut mai bine de un sfert de veac.
Personalitatea ei a atras, la sfârsitul anilor 50, atentia miliardarului grec Onassis, caruia i-a devenit amanta timp de mai multi ani, relatia rupându-se în momentul în care Onassis a pus ochii pe nevasta presedintelui SUA, John F. Kennedy, Jacqueline, cu care avea sa se si casatoreasca dupa asasinarea lui JFK. Regizorul italian Franco Zeffirelli, cunoscut printre altele si prin cea mai buna versiune cinematografica a piesei lui Shakespeare "Romeo si Julieta", a distribuit în rolul fabuloasei cântarete de opera o actrita plina de farmec, pe frantuzoaica Fanny Ardant, al doilea nume de marca în distributie fiind cel al britanicului Jeremy Irons. Pentru ca filmarile au fost realizate aproape în întregime în România, în film apar si interpreti români.
Bucharest Music Festival
Asa se va numi festivalul muzical programat sa se desfasoare pe 6 septembrie, în Capitala, unde se spera sa vina peste 50.000 de spectatori. Anuntul a fost facut vineri, în cadrul unei conferinte de presa de la World Trade Center, organizatorul festivalului, care este Compania belgiana BMF Organization Ltd., cea care si-a propus sa prezinte, anual, un eveniment muzical cu cât mai multe trupe românesti si straine. Locul desfasurarii festivalului va fi Parcul Izvor, unde va fi amenajata si o "zona de piata", unde ar trebui sa aiba loc alte 20.000 sau 30.000 de persoane dintre cele care nu vor avea 8 euro sa-si cumpere un bilet de intrare. În program au fost incluse concertele unor trupe românesti ca "Iris", "Directia 5", "Holograf", "Zdob si Zdub", dar si trupe straine ca "Avril Lavigne" si "Faithless". Bugetul festivalului se ridica la aproape 1,2 milioane de euro, organizatorii mizând si pe sponsori. Din aceasta suma, 33 la suta vor reveni artistilor. Totodata, se preconizeaza ca de la editia din 2004 numarul grupurilor participante sa se dubleze – de la opt la 16, cu zece trupe românesti si sase straine.
Cu cartile pe masa
A opta editie a Salonului de Carte si Presa, Bucuresti, va reuni, din 5 pâna în 9 martie, la Muzeul National de Istorie, aproape 80 de expozanti – edituri, fundatii culturale, universitati si institutii mass-media. Numarul expozantilor este acelasi cu cel de anul trecut, dar, ca si anul trecut, manifestarea se va suprapune cu o editie a Caravanei Gaudeamus la Craiova si ca sa fie tacâmul complet, unele edituri importante, precum Humanitas, Institutul European sau Nemira au anuntat ca nu vor participa. Îsi vor amplasa însa standurile, la parterul muzeului, ca în fiecare an, alte edituri importante ca Paralela 45, Polirom, Dacia, Cartea Româneasca, Teora sau Univers. Cu toate acestea, editia de anul acesta este ultima care se va desfasura la Muzeul National de Istorie, si asta nu doar pentru ca lucrarile de renovare se vor extinde si în corpul central, dar si pentru ca "numarul expozantilor va cere un spatiu mai mare", asa cum a declarat Mariana Marinescu, director Amplus International. Salonul de Carte si Presa este organizat de Amplus International si de Directia pentru cultura a municipiului Bucuresti.
Comentarii