Despre Organismele Modificate Genetic (OMG) se vorbeste putin si atunci când se atinge acest subiect, apar si specialistii care încearca sa ne linisteasca: nu e nici un pericol! Adevarul este ca alimentele care contin organisme modificate genetic sunt tot mai prezente în alimentatia noastra, un dusman în preajma caruia ne aflam zilnic. Nu este singurul dusman, cu siguranta, dar cu siguranta ca este printre ultimii creati de mâna savantilor.
Despre Organismele Modificate Genetic (OMG) se vorbeste putin si atunci când se atinge acest subiect, apar si specialistii care încearca sa ne linisteasca: nu e nici un pericol! Adevarul este ca alimentele care contin organisme modificate genetic sunt tot mai prezente în alimentatia noastra, un dusman în preajma caruia ne aflam zilnic. Nu este singurul dusman, cu siguranta, dar cu siguranta ca este printre ultimii creati de mâna savantilor. Pericolul nu poate fi minimalizat si nici ignorat, el este real, de vreme ce Parlamentul european a adoptat, miercurea trecuta, cu o mare majoritate, reguli stricte asupra etichetarii si urmaririi produselor care contin organisme modificate genetic. Noua legislatie va ridica un moratoriu european contra OMG, dar tarile care au impus moratoriul „politic” (practic contra SUA), în special Franta si Italia, conditioneaza ridicarea acestuia de adoptarea unei proceduri mai riguroase de evaluare a riscurilor si a unei mai bune informari a populatiei asupra prezentei OMG în alimentatia umana si animala. Este vorba despre „o legislatie foarte ambitioasa în raport cu ce se practica în restul lumii” a declarat un eurodeputat ecologist, belgianul Paul Lannoye, vizând voalat SUA. Aceasta noua legislatie va permite o urmarire a produselor biotehnologice de-a lungul întregului lant de productie si pâna la punctul de distributie. E vorba despre urmarirea produselor alimentare, dar si despre furajele pentru hrana animalelor care constituie debuseul major al OMG-urilor utilizate în Europa (soia, porumb). Între altele, industria va fi de acum obligata sa eticheteze produsele derivate din OMG, cum ar fi uleiul de soia rafinat sau glucoza produsa din amidon de porumb. În schimb, produsele provenite de la animale hranite cu OMG-uri, cum ar fi laptele, ouale sau carnea, nu vor avea obligatia de a fi etichetate ca atare. Prezenta OMG va trebui însa semnalata în momentul în care se depaseste un nivel de 0,9 la suta, nivel sub care ea se considera accidentala. Noile masuri europene îsi propun practic sa stopeze propagarea tehnologiilor genetice din SUA, unde 75 la suta din productia de soia, 34 la suta din cea de porumb si 71 la suta din productia de bumbac provin din organisme modificate genetic. Pe de alta parte, americanii se tem nu doar de faptul ca exportatorii lor de porumb vor pierde 700 milioane dolari anual, cât ca adoptarea noii legislatii europene ar da idei si altor state sa adopte aceleasi legi, ceea ce ar însemna o adevarata nenorocire pentru comertul american. Ceea ce pare un razboi economic, este de fapt o lupta pentru sanatatea generatiilor viitoare care ar putea ajunge sa manânce si alte produse cu OMG, de pilda morcovi cu coloana vertebrala de peste. Si de aici la aparitia unor malformatii terifiante n-ar mai fi decât un pas.
Surprinzatoarea criza messiniana
Marea Mediterana a pierdut 70% din apa în urma cu 5,5 milioane...
Comentarii