• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » De ce nu a cazut Black Friday într-o zi de luni?

De ce nu a cazut Black Friday într-o zi de luni?

26 decembrie 2013
in Glob
A A

Amatorii de shopping cu chilipiruri, de la noi s-au isterizat în acest an în urma unei campanii agresive, totale si bine orientate pe internet. Nu puteai sa deschizi un site cu produse la îndemâna ca prima pagina era înnegrita de anuntul BLACK FRIDAY, ca o piaza rea, care te îmbia cu reduceri de 50 la suta. Campania, preluata dupa ideile lui Edward Bernays (nepotul lui Sigmund Freud), puse în aplicare în America la începutul anilor 1920, consta în a provoca reactii irationale ale cumparatorului adus în situatia de a cumpara chiar si produsele de care nu are nevoie doar pentru ca au preturi reduse. Numai ca prin Enciclopedii, de-a lungul timpului, Black Friday (Vinerea neagra) apare ca denumind cu totul alte lucruri decât nevoia irationala de shopping a omului, invocata de „traditiile” americane destul de recente.

 Caci, sa nu uitam ca denumirea de Black Friday provine din vremuri recente, mai exact din 1966, când politia din Philadelphia a denumit astfel ziua de dupa Ziua Recunostintei (care se sarbatoreste în ultima zi de joi din luna noiembrie), când, dând frâu unor sperante desarte, oamenii au fost cuprinsi de o nebunie a cumparaturilor sperând sa mai gaseasca în magazine marfuri care nu se vândusera în zilele anterioare marii sarbatori nationale  si care puteau fi cumparate cu preturi reduse.

 În sens mai larg, de atunci, Black Friday înseamna o zi de mare stres pentru politie. Nebunia de Black Friday este marcata frecvent de panica si împuscaturi, care au dus în ultimii cinci ani la moartea a patru persoane si ranirea altor 56 in SUA. Pe Youtube sunt postate nu mai putin de 1400 de înregistrari video cu astfel de scene de violenta petrecute în centre comerciale de Vinerea Neagra. Exista si o reactie la aceasta nebunie consumerista: în social media a fost lansata o campanie „Buy Nothing Day” – Ziua în care nu cumperi nimic – pentru a le permite vânzatorilor sa petreaca mai mult timp cu familiile lor si oamenilor sa nu-si mai arunce banii pe fereastra.

 Ramânînd la SUA, sintagma de Black Friday a fost folosita pentru prima oara în presa americana în ziua de 24 septembrie 1869 (a cazut într-o vineri, evident), o adevarata zi neagra cauzata de „tunul” a doi speculatori, pe nume Jay Gould si James Fisk, care au bulversat piata de aur la Bursa de Aur din New York si au provocat o criza financiara uriasa în SUA. A fost unul din marile scandaluri care au „înnegrit” presedintia lui Ulysses S. Grant.

Vinerea Neagra de-a lungul timpului

 Asadar, multe întâmplari ale istorie au capatat denumirea de Black Friday, cu mult înainte ca lumea sa o cunoasca drept campanie publicitara pentru un shopping avântat.

 – Astfel, unii istorici sunt de parere ca originea denumirii (si a superstitiei) de Vinerea Neagra vine de la arestarea simultana în toate orasele din Franta, a puternicilor si super-bogatilor Cavaleri Templieri, pe data de 13 noiembrie 1307 (zi care a cazut într-o vinere). Filip al IV-lea, zis si cel Frumos, a fost cel care a reusit aceasta manevra de amploare si foarte bine securizata, modalitate exceptionala prin care suveranul francez a scapat de o amenintare reala si si-a putut însusi o mare parte din imensa avere a celor care au fost arsi pe rug în urma unor procese masluite. Azi, cei superstitiosi nu doar ca evita cifra 13, dar considera ca potrivirea datei de 13 într-o zi de vineri e de-a dreptul neagra. Mai aproape de noi si alte zile nefaste au fost numite Vinerea Neagra în SUA si aiurea. E vorba de o zi de Vineri în care s-au întâmplat lucruri rele, ceva ce la noi se numeste „martea cu cele trei ceasuri rele”.

 – Vinerea de 13 ianuarie 1939 este considerata ziua celui mai mare incendiu natural de padure din lume. Atunci, trei sferturi din suprafata statului Victoria din Australia au fost direct sau indirect afectate de dezastru. Aproape 20.000 km patrati (2.000.000 ha) au ars, 71 de oameni au murit, 3.700 de cladiri si mai multe orase au fost distruse de incendii.

 – Black Friday a fost denumita în Anglia ziua de vineri 2 aprilie 1982 în care Argentina a atacat Insulele Falkland, ceea ce a declansat razboiul cu Marea Britanie, al carei guvern era condus de Margaret Thatcher.

 – Black Friday este numele dat în Marea Britanie ultimei zile de vineri înainte de Craciun. Este ziua în care comportamentul antisocial este extrem de raspândit si asta din pricina consumului de alcool exagerat în majoritatea localurile publice. Evident, în aceasta vinere, politia are cel mai mult de luptat cu nabadaiosii certati cu lumea, motiv pentru care ea capata si puteri sporite pentru a combate flagelul.

 – Asadar, Vinerea Neagra nu cade într-o zi de luni pentru ca lunea este cea mai mohorâta zi din saptamâna. Ziua în care parca nimic nu merge…

GEORGE CUSNARENCU

ShareTweet
Articolul precedent

Saint Malo sau „Corabia de Piatra”

Urmatorul Articol

Secvente care au dominat anul

Articole Similare

Glob

Frica de zbor

7 iulie 2025

Un ofiter în retragere din Fortele Aeriene indiene, Dinesh K., a constatat...

Glob

Hiperimunitate la serpi

30 iunie 2025

Tim Friede avea moralul la pamânt dupa atacurile teroriste din 11 septembrie...

Glob

Pariu „nebunesc”

23 iunie 2025

Construirea unei capele romanice, a unui claustru si, apoi, a unei mari...

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Glob

Copiii, rol esential în societatile preistorice

2 iunie 2025

Un nou studiu realizat de o echipa de cercetatori israelieni a ajuns...

Urmatorul Articol

Secvente care au dominat anul

Vizita în sala celor mai mari enigme românesti

Patimasele iubiri imperiale

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.