1780 – Expeditia de la Harvard..
1780 – Expeditia de la Harvard…
În timpul Razboiului de Secesiune, Colegiul Harvard a organizat prima expeditie americana care avea ca scop studierea unei eclipse. Pentru ca specialistii sa lucreze netulburati, s-a negociat chiar si un acord special de imunitate. Totusi, în ciuda eforturilor depuse, participantii nu au putut urmari eclipsa, deoarece s-au situat în afara ariei de vizibilitate.1851 – Inelul este fotografiat… Prima fotografie a unei eclipse dateaza din anul 1851, când s-a reusit fotografierea cu succes a coroanei solare. Observatorii eclipsei au putut vedea inelul de lumina ce înconjoara discul întunecat al Lunii. Fotografia a dovedit ca proeminentele apartin Soarelui si nu Lunii – asa cum credeau pâna atunci oamenii de stiinta.
7 SEPTEMBRIE 1858 – Olmos, Peru
Disparitia, în plina zi, a Soarelui, a îngenunchiat locuitorii orasului Olmos din Peru. Clopotele bisericii au batut pentru a îndeparta spiritele malefice. Inelul Soarelui semana atât de mult cu halourile Salvatorului si Madon-nei, încât au luat eclipsa drept o manifestare a prezentei divine.1868 – Helium descoperit în timpul eclipsei… Urme ale unui element chimic necunoscut pâna atunci, helium, au fost detectate, în timpul unei eclipse, pe suprafata Soarelui. Cei doi descoperitori englezi au propus ca noul element sa fie numit „helium”, dupa grecescul „helios” – soare. Dupa 27 de ani, in 1895, heliumul a fost identificat pe suprafata solara, fiind considerat al doilea element ca abundeta. Ulterior a fost detectat chiar în atmosfera Pamântului.
1878 – Eclipsa si Thomas Edison
În 1878 Thomas Edison a mers în Wyoming pentru a urmari o eclipsa totala de Soare, care a durat ceva mai mult de 3 minute. Acesta si-a aranjat instrumentele într-un cotet de gaini. Când eclipsa a început, gainile au intrat în cotet, astfel incât Edison a pierdut prea mult timp luptându-se cu gainile ultrapanicate, pentru a mai putea observa eclipsa in cele câteva secunde de ragaz.
1887 – Vulcanul eclipseaza eclipsa…
Membrii unei expeditii americane si-au fixat instrumentele complexe în orasul Yokohoma din Japonia, sub un cer perfect senin, care le dadea speranta unui studiu optim al eclipsei. Asa cum se obisnuia in acea perioada, au multumit lui Dumnezeu pentru acest imens ajutor. Cu cât se apropia ora de debut a eclipsei cu atât starea emotionala se amplifica, exaltarea atingând deja cota maxima cu aproximativ o ora si jumatate inainte de debutul eclipsei. Dar… Legea Nesansei Universale actiona si inainte de a fi descoperita de OM, astfel incât, cu aproximativ o ora înaintea eclipsei, a avut loc eruptia unui vulcan din apropiere, eruptie care a generat o cantitate uriasa de fum si abur, care au acoperit Soarele pâna dupa eclipsa.
1889 – Eclipsa imaginara a lui Mark Twain din 21 iunie 528
Eroul romanului „Un yankeu la curtea regelui Arthur” a folosit ignoranta celor din jur fata de acest fenomen, pentru a-si salva viata. Yankeul din Connecticut, Hank Morgan, îsi pierde cunostinta, lovindu-se la cap în timpul unor certuri si se trezeste în Anglia regelui Arthur, anul 528. El „prevesteste” o eclipsa solara pentru a nu fi ars pe rug. Morgan, pretinzînd ca are puteri magice asupra Soarelui, se târguieste pentru viata lui oferind, în schimb, redarea luminii Sorelui. Regele Arthur accepta, iar Soarelui ii revine stralucirea si isi continua miscarea pe bolta cereasca.
24 ianuarie 1925, o zi tipica în Manhattan…
Una din cele mai memorabile eclipse din nordul Statelor Unite a avut loc la ora 9.11 A.M. pe 24 ianuarie 1925. Potrivit calculelor, eclipsa era vizibila de-a lungul Manhattanului (cartier al New-York-ului). Multi au fost însa dezamagiti când au aflat ca cei care locuiau în partea de sus a strazii 80 au asistat la o eclipsa totala, iar cei din partea de jos, la una partiala.
1948, Coreea… alegeri amânate…
Alegerile nationale din Coreea, programate în luna mai, au fost amânate datorita unei eclipse de Soare care urma sa aiba loc chiar în ziua numararii voturilor.
Comentarii