• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Despre cercetare si dezvoltare

Despre cercetare si dezvoltare

9 septembrie 2004
in Glob
A A

          Analistii metabolismului social global sunt de acord asupra subtilei – dar dramaticei – diferente dintre cresterea economica si dezvoltarea sociala. Caci mult laudata, de catre ultraliberalii americani, crestere economica constanta înseamna procente în plus – cu cât mai multe, cu atât mai bine, spun actionarii companiilor – la produsele care se realizeaza de catre industrii, agricultura si sectorul tertiar, al serviciilor; care, sigur, înseamna bunastare prin abundenta pentru milioane, chiar sute de milioane de oameni, dar mai ales dividende grase pentru mai-marii lumii („Esti în primii 10% ai Americii, te poti considera prosper: mai jos, esti ca si în orice parte a lumii”, îmi spunea, de curând, un fost olimpic la matematica, absolvent al celebrei Massachussets Institute of Technology si, deja, cu un pas în „tribul celor 10%”).

          Analistii metabolismului social global sunt de acord asupra subtilei – dar dramaticei – diferente dintre cresterea economica si dezvoltarea sociala. Caci mult laudata, de catre ultraliberalii americani, crestere economica constanta înseamna procente în plus – cu cât mai multe, cu atât mai bine, spun actionarii companiilor – la produsele care se realizeaza de catre industrii, agricultura si sectorul tertiar, al serviciilor; care, sigur, înseamna bunastare prin abundenta pentru milioane, chiar sute de milioane de oameni, dar mai ales dividende grase pentru mai-marii lumii („Esti în primii 10% ai Americii, te poti considera prosper: mai jos, esti ca si în orice parte a lumii”, îmi spunea, de curând, un fost olimpic la matematica, absolvent al celebrei Massachussets Institute of Technology si, deja, cu un pas în „tribul celor 10%”). Ceea ce a avut ca efect urmatoarea situatie: raportul de 30:1 dintre averea celor mai bogati 20% cetateni ai lumii (toata, capitalista – sau, ma rog, aproape toata…) în anul 1960 s-a transformat, în anul 2000, într-un alarmant 80:1… Iar o prognoza simpla pentru un viitor probabil arata ca, daca economia Chinei va depasi, în 2020, economia SUA si daca cresterea Indiei continua în acelasi ritm, iar consumul din cele doua tari-continent creste la nivelul actual al cetateanului Americii de Nord, va fi nevoie de produsele economiei a cel putin 4-5 planete de talia Pamântului, pentru a satisface setea, foamea, necesarul de locuinte, energia, autovehicule, aparatura electronica!
          Dezvoltarea, asa cum notiunea este privita astazi, înseamna amestecul politicului în economie, având ca rezultat raspândirea cresterii economice în social, echilibrarea geografica a câstigurilor si, din ce în ce mai mult, încurajarea sectoarelor economiei care respecta mediul înconjurator. Dezvoltarea, în politica noua, îsi adauga din ce în ce mai mult si adjectivul „durabila”: dezvoltare durabila, sustainable development – expresie tot mai des si mai clar întâlnita în toate strategiile ce se tes (si de la care, din pacate, strategii texani ai SUA se sustrag permanent).
          Dezvoltarea durabila, în afara de respectul pentru legile ecologice (Tratatul de la Kyoto, de reducere a emisiei de CO2 din atmosfera, este un document puternic, respectat de cei mai multi locuitori ai Pamântului si care va fi semnat, cu siguranta, de urmasul lui G.W. Bush la Casa Alba!) si de raspândirea orizontala a cresterii în social (strict dependenta de politic), înseamna si încurajarea motorului dezvoltarii care este cel al stiintei si tehnologiilor, al roadelor cortexului lui Homo faber. Aici, net, nord-americanii stau mai bine – si poate pasul cel mai important pe care îl au de facut cetatenii Uniunii Europene va fi acela de a încuraja mersul tinerilor spre lumea cercetarii stiintifice. Într-un clasament al numarului de articole publicate în reviste stiintifice, nord-americanii se claseaza, de pilda, pe locurile I (Institutul Salk ocupând 12,4% din spatiul publicatiilor), III, IV, V, VI, VII, europenii fiind clasati doar pe locurile II (Laboratorul european de biologie moleculara, cu 7,8% din productia de articole publicate), VIII, IX si X.
          Domenii de vârf ale cercetarii? Cea industriala, în primul rând, unde în aeronautica si energetica nucleara europenii înca se tin tari. În genomica si proteonomica – noile si puternicele stiinte ale viului – americanii conduc „balul”, cu chinezii, japonezii si europenii, dupa ei, la mare distanta. În fizica si astronomie, echipele sunt, în general, multinationale, dar americanii cheltuiesc mai mult. În tehnologii spatiale se asteapta revirimentul american, se remarca constanta Rusiei, cresterea investitiilor Agentiei Spatiale Europene, aparitia Chinei în competitie. Creste, în rezultate, cercetarea în matematica, cu un tablou de performante cuprinzând nume din mai toate tarile (cu doi performeri români printre „premianti”, prof. Cristian Calude si acad. Gheorghe Paun). Electronica, nanotehnologiile, biotehnologiile – avansul american fata de restul lumii este coplesitor.
          Ce spera europenii? Deocamdata, nu mare lucru, poate doar o colaborare nord-atlantica mai strânsa, la care sa colaboreze si rusii. Eforturi se fac (între 1997 si 2001, cheltuielile pentru cercetare au crescut, anual, cu 11,8% în Ungaria, 8,5% în Finlanda, 8,4% în Suedia, 8% în Spania, 7,9% în Danemarca, 3,8% în Polonia, 3,3% în Germania, 2,1% (!) în Franta) dar cei 4,8% cu care creste, anual, bugetul stiintei si tehnologiilor din SUA nu numai ca vor pastra distanta, dar o vor si accentua.
          Iara noi? Daca reusim sa unim, cu adevarat, lumea universitara cu firavele noastre institute de cercetari, mai putem discuta despre prezenta noastra în lumea stiintei si a tehnologiilor, macar la nivel european. Daca nu, nu!
          

ShareTweet
Articolul precedent

Chec cu iaurt

Urmatorul Articol

Tartine calde cu sunca

Articole Similare

Glob

Frica de zbor

7 iulie 2025

Un ofiter în retragere din Fortele Aeriene indiene, Dinesh K., a constatat...

Glob

Hiperimunitate la serpi

30 iunie 2025

Tim Friede avea moralul la pamânt dupa atacurile teroriste din 11 septembrie...

Glob

Pariu „nebunesc”

23 iunie 2025

Construirea unei capele romanice, a unui claustru si, apoi, a unei mari...

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Glob

Copiii, rol esential în societatile preistorice

2 iunie 2025

Un nou studiu realizat de o echipa de cercetatori israelieni a ajuns...

Urmatorul Articol

Tartine calde cu sunca

Tartine cu maioneza si sunca

Supa mocaneasca

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.